Axevallas profillopp

På Axevalla körs ett antal traditionstyngda och klassiska lopp, läs mer om dem här.


StoChampionatet

great skills - hero.JPG

StoChampionatet är det största loppet som körs för de 4-åriga stona, förstapris är hela 1,2 miljon kronor! Loppet körs över distansen 2640m med autostart, och är ett Grupp 1-lopp: den allra högsta klassen. 

Det stora loppet körs alltid på söndagen den tredje helgen i jui, och 12 4-åriga ston gör upp om den prestigefyllda titeln. Det första StoChampionatet kördes 1969, då Gösta Nordin vann med Goldhook. Senaste vinnaren är Great Skills - Daniel Wäjersten.

Axevalla Maraton

12 Borups Tornado - björn goop.JPG

Axevalla Maraton är Sveriges längsta travlopp med grunddistansen 4140. Senaste vinnaren är Borups Tornado - Björn Goop (Ulf Stenströmer).

Axevallalöpning

11 Milligan's School - mats e djuse.JPG

Axevallalöpning har körts sedan 1956, då banan öppnade, och körs sedan 2001 över distansen 2 640 meter med autostart. Förstapris i loppet är 200 000 kronor. Senaste vinnaren är Milligan's School - Mats E Djuse (Stefan Melander).

Slaget vid Axevalla Hed

11 Destino D.J. - jorma kontio.JPG

Slaget vid Axevalla Hed är ett treåringslopp som körts sedan 1981. Loppet körs över 2140m med autostart och förstapriset är 100.000 kronor. Senaste vinnaren är Destino D.J. - Jorma Kontio (Timo Nurmos). 

Guldstoet

guldstoet 2.jpg

Guldstoet är en årlig tävling för treåriga ston som körs i början av juni.

Det är ett grupp 2-lopp, det vill säga ett lopp av näst högsta internationella klass. Loppet har körts varje år sedan 1972, och har idag en prissumma på 350 000 kronor. Bland tidigare vinnare av loppet märks namn som Viola Silas, Lovely Godiva och Ina Scot.

Ursprungligen kördes loppet över en distans på 2100 meter (1972-1975), men körs idag över distansen 2140 m autostart. Senaste vinnaren är Xerava C.D. - Mats E Djuse (Hans R Strömberg).

Silverstoet

8 Pearl Lane - roger malmqvist.jpg

Silverstoet är vinterns stora lopp för de tvååriga svenskfödda stona. Loppet körs över 1640m med autostart, och förstapriset är 100.000 kronor. Senaste vinnaren är Pearl Lane - Roger Malmqvist

Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp

kronprinsessan 4.jpg

Ett lopp  för hästar som sprungit in mellan 250 001 - 650 000 kronor. Deltagande hästar körs av inbjudna kvinnliga körsvenner. Loppet har körts varje år sedan 1993 och första pris är 150 000 kronor. Körs samma dag som Guldstoet. Senaste vinnaren är No Doubt - Emilia Leo. 

Lassagårdspokalen

7 Combat Fighter - carl johan jepson.jpg

Lassagårdspokalen är ett treåringslopp som endast är öppet för hästar i Axevallaträning. Loppet körs över 2140m med autostart och förstapriset är 60.000 kronor. Senaste vinnaren är Combat Fighter - Carl Johan Jepson (Anders Svanstedt)

Ullbergs Minne

9 Heart of Steel - peter untersteiner.jpg

Ullbergs minne, eller Johan Ullbergs minneslopp som loppet egentligen heter är ett riktigt klasslopp. Atom Knight, Copiad, Fridhems Ambra, G.H.Nemo och B.B.S.Sugarlight är bara några av topphästarna som vunnit under årens lopp. Förstapriset är 100.000 kronor. Senaste vinnaren är Heart of Steel - Peter Untersteiner (Johan Untersteiner).

Sylvesterloppet

12 Ferrari Sisu - conrad lugauer.jpg

Sylvesterloppet instiftades 2020 och är ett lopp där alla kvarvarande prispengar finns i potten för de aktiva. Loppet är ett flerklasslopp över 2640m och kan med fördel användas som ett avstamp inför det franska vintermeetinget för de som siktar dit. Sylvesterloppet ringer verkligen ut det gamla året då det är det sista travloppet som körs på svensk mark innevarande år. Senaste vinnaren är Ferarri Sisu - Conrad Lugauer.


info@axevalla.travsport.se