Historia


För dryga 50 år sedan föddes de första tankarna på ett speciellt lopp för de 4-åriga stona - deras eget Derby. Att tankarna föddes i Västergötland är inte så konstigt - landskapet kallas ofta "Sveriges Kentucky" och här finns tyngdpunkten i svensk travhästuppfödning. Både kvantitets- och kvalitetetsmässigt!

När Goldhook och Gösta Nordin vann StoChampionatet 1969 var det nog ingen som förstod hur stort det här loppet egentligen skulle bli. Nu 50 år senare är StoChampionatet en klassiker. Ett lopp som alla vill vinna oavsett om man är hästägare, tränare, kusk, hästskötare eller uppfödare. Ett lopp som publiken älskar att följa.

När första StoChampionatet kördes var distansen 3.100 meter, men från och med 1978 körs loppet över 2.640 meter. Den långa distansen är naturligtvis krävande och utslagsgivande. Två av StoChampionatsvinnarna på senare tid - Queen L. och Ina Scot - har båda vunnit Prix d'Amerique!

StoChampionatet sågs från början som en nödvändig satsning på stona - både såsom avelslöpning och för möjligheten att tävla om höga prissummor, reserverade för stona. Idag är utan tvekan StoChampionatet etablerat som stonas eget "Derby" - 4-årsstonas största klassiska löpning.

Det går knappast att vinna ett StoChampionat på enbart tur. Dagsformen måste vara på topp när hästarna sluter upp bakom startbilen. Det är då man får betyget för en målmedveten satsning på att bli en klassisk vinnare!


info@axevalla.travsport.se