Photoshots och tio punkter 230722

StoChampionatshelgens andra dag fortsatte under samma festliga former och vi fick se något så ovanligt som dött lopp i lopp 3 mellan Sandokan - Emilia Leo (David Persson) och Real Scotch - Johan Untersteiner. Som kan ses på vinnarbilden nedan så visade alla prov på riktigt sportsmannaskap när logistiken kring fotografering skulle lösas! Vinst i Axevallalöpning och en direktbiljett till start i Åby Stora Pris blev det för Kentucky River och Per Nordström. Alla bilder: MVA Foto.


√ Snopet för hemmahopp: Många hade sett fram emot att få se Axevallas stora montéstjärna Country Sound få tävla på hemmaplan och möta riktiga topphästar i kampen om 100 000 kronor, men på lördagsmorgonen var hästen halt efter att i sedvanlig ordning varit ut i sin hage över natt, så han blev struken. Hoppas ”Conny” snart är tillbaka!

 

√ Montéloppet: Inget snack, det här var det bästa montélopp som har ridits på Axevalla så här långt.

 

√ Målfotokillen: Johan Untersteiner, fredagens man på Axevalla, var inblandad i två täta slutstrider, som krävde uppförstorat målfoto, i början av dagen. Men Stens Rebell fick han ge sig med knappast möjliga marginal mot Bingo Pop, med Real Scotch fick han dött lopp mot Sandokan. Därefter vann Johan med Primadonna Tile, där var segermarginalen tio (!) längder.

 

√ Två toppfina fyraåringar: Vilka fina hästar vi fick se göra upp i klass II-försöket, där It´s Peppertime via ett helt fantastiskt slutvarv och plockade ner den tappre favoriten Keep Gamble (gick utvändigt om ledaren sista 1100 meterna) den sista biten. Båda kommer att synas i större sammanhang framöver, var så säker.

 

√ Värdig guldvinnare. Det är alltid en stor ära att få vinna klassiska Axevallalöpning (STL Gulddivisionen) under Trippeltravet. I år var det Per Nordströms ena stjärnhäst, Kentucky River, som fick göra det efter en mäktig avslutning sista 650 meterna. Grattis till biljetten till Åby Stora Pris, där hör han hemma!

 

√ Vinnare trots strul: Det var tålamodskrävande för både hästar och kuskar i lärlingsloppet inom V75, där ett långdraget materialfel (punkterat sulkyhjul) följdes av några omstarter, lite galopper i själva loppet och så vidare, men när krutröken väl hade skingrats så var Gilmore Trot och Jenny A Björk värdiga vinnare.

 

√ Den enes död, den andres bröd: Ta uttrycket för vad det är, men när Magnus A Djuse inte fick hejd på storfavoriten Ivanka Amok, som kom till 1000 meter på 1.10,0 i ett lopp över full väg, då öppnade det upp för en annan vinnare, nämligen La Sassicaia, tränad av Magnus Djuse och körd av Mats E Djuse. Lycka för två av Magnus bröder, med andra ord.

 

√ En enda favorit höll: Ja, inom V75, alltså. Det var Edelweiss, tränad av Stefan Hofling och körd av Rikard N Skoglund, som segrade, men det var för den skull ingen jättefavorit. Den var ”bara” spelad till 26 procent och gav 4,22 i vinnarodds. Inte att undra på att V75 gav över miljonen till de 18 som hade alla rätt.

 

√ Känslosamt: När hela familjen Lönborg från Danmark var samlad i vinnarcirkeln efter vinsten med Eddie the Eagle och alla framförallt gladdes med dottern Victoria, som har haft den tufft under sin barndom, ja då kändes det väldigt gott inombords hos de flesta runt banan.

 

√ Publikökning igen: Förra året kom det 6 987 personer till den här tävlingsdagen, i år var det 9 163 på plats. En ökning med drygt 30 procent.Publicerad måndag 24 juli 2023. info@axevalla.travsport.se