Månadens hästägare augusti 2019 blev Gunnar Zetterström, Skara

Månadens hästägare för augusti är Gunnar Zetterström, eller ”Zäta” som han oftast kallas i travsammanhang i alla fall här på Axevalla. Örebrobördige ”Zäta” har en minst sagt lång och trogen tjänst i travet på olika sätt.


- Jag började som lärling hos Lars-Erik Karlsson på Örebrotravet 1963 och var sedan lärling hos Börje Flodström i många år på samma bana. Börje hade ett stort stall på den tiden och många bra hästar, berättar Gunnar när vi når honom på telefon, innan han fortsätter.
- När jag jobbade hos Börje så ägde jag en riktigt fin häst vid namn Ronny Zar som jag även skötte och tränade. Han var Sveriges snabbaste treåring i början av säsongen och vann bland annat Ego Boys Minne på Rättvik vilket var ett ganska stort treåringslopp på den tiden.

Gunnar fortsätter
- Jag hade lärt känna Sören Norberg som då var Axevallatränare redan på 60-talet när vi båda var lärlingar och 1979 hörde han av sig och ville att jag skulle börja hos honom. Det var så jag hamnade på Skaraslätten och Axevalla.

Han jobbade några år hos Sören innan livet tog en annan vändning.
- 1982 kände jag att jag ville göra någonting annat och fick en 14 dagars provanställning på Stena Recykling i Skara där jag sedan blev kvar ända tills pensionen för sex år sedan.

Under hela tiden med ett ”civilt” arbete så var han dock Axevalla trogen som funktionär på olika positioner.
- Ja, 30 år blev det och mestadels var jag i bandomartornet som bandomare. Det var en väldigt rolig period och på så sätt fick jag ju följa hästarna på nära håll ändå även om jag inte var aktiv med dem längre, konstaterar Gunnar.

Efter pensionen från Stena Recykling och även Axevalla har han dock tagit upp träningen av travhästar igen.
- Det var egentligen min sambo Ann Svanberg (också funktionär på Axevalla, reds. anm.) som ville ha en travhäst att hålla på med och jag hade ju allt tid i världen på dagarna så det passade även mig bra, säger Gunnar, och fortsätter.
- Det roligaste är egentligen det dagliga arbetet med hästarna och att försöka ta dem hela vägen från noll till start.

För tillfället finns två hästar i det lilla stallet på gården strax utanför Skara.
- Ett treårigt sto som heter Just Like Julia som har gjort tre starter med placeringarna 4-4-7. Dessutom finns en alldeles nyinköpt treåring som heter Listas Top Gun i stallet. Han har inte startat än men är ett roligt projekt att hålla på med, avslutar Gunnar ”Zäta” Zetterström.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdag den 27 augusti. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Publicerad fredag 27 september 2019. info@axevalla.travsport.se