Foto: MVA Foto

Månadens hästägare september 2019 blev Per Jonsson och Ove Johansson

Per Jonsson har tränat travhästar sedan 90-talet medan Ove Johansson däremot är ganska ny vad det gäller den biten även om travintresset funnits där sedan länge.


- Ove och jag har varit arbetskamrater och känner varandra väl och för några år sedan började han hänga med till stallet och så köpte vi Bear Amarante ihop, berättar Per Jonsson.

Pers egen ingång i travet var ganska naturligt då intresset fanns både i hembygden Vinninga där ungdomsvännen Mikael Wallgren med familj alltid haft travhästar och genom hans två svågrar som tog med honom till Axevalla.
- Sedan tog jag körkort 1978 och efter det körde jag själv ut till Axevalla varje tävlingsdag. Lite senare, i mitten på 90- talet, började jag hänga i Wallgrens stall och jag och Micke Wallgren leasade Tomas Palema av Karl Erik Bender som jag började hjälpa till att träna. Han blev riktigt bra och tjänade nästan 350.000 kronor på den tiden och sedan var jag fast, säger Per, och fortsätter.
- Han var hur snäll som helst och en perfekt ”lärohäst” för en nybörjare som mig. I den vevan blev det en övergång från publiksidan till stallsidan för mig och jag fastnade verkligen för hela biten med skötsel, träning och tävling, konstaterar Per.

Genom åren har det blivit ganska många travhästar på träningslistan, bland annat Hellmi som vann fem av 24 lopp och nu är stammoder till de hästar han föder upp själv.
- Just nu finns förutom Bear Amarante även Lucky Lady och Our Girl på träningslistan som båda har Hellmi som mormor. Mamman till dessa, Image Lady, var en riktig tuffing och tjänade nästan 800.000 kronor under karriären.

Ove Johansson hjälper till i stallet och deläger som sagt Bear Amarante som de tränar ihop.
- Det blir perfekt om vi har starthäst på tisdag när prisutdelningen är. Jag har tänkt att anmäla till start då och Ove får sela ut så kan jag sitta på VIP:en och äta gott, avslutar Per Jonsson.

Prisutdelning på scenen i totohallen under tävlingarna tisdag den 29 oktober. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Publicerad torsdag 24 oktober 2019. info@axevalla.travsport.se