Foto: MVA Foto

Månadens hästägare oktober 2019 blev B Näsström Åkeri AB & Rosenlunds AB

Börje Näsström är ett välkänt namn här på Axevalla. Både som hästägare sedan många år och en av våra största samarbetspartners har är han en välsedd gäst både på stallbacken och i våra andra faciliteter.


Faktum är också att just tävlingskvällen fredag den 22 november när han ska ta emot sitt pris är det också Börje Näsströs Åkeris dag vilket faktiskt är en ren slump men inte desto trevligare. Av tradition sedan många år tillbaka bjuder Börjes företag in kunder och samarbetspartners en gång per år hit till Axevalla där de också rubricerar loppen.

Börje flyttade ner till Falköping från Sollefteå 1964 när han var 17 år tillsammans med sina föräldrar. Från början var det mest fotboll som gällde men via fotbollskompisarna kom han också in i travets värld.
- Det var ett gäng killar i laget som var travintresserade och jag började hänga med dem till Axevalla. Efter ett tag köpte vi en häst ihop som hette Dr Netted och som tränades av Håkan Hellerstedt. Han var väldigt lovande som treåring och tjänade 119.000 kronor vilket var mycket på den tiden. Tyvärr visade det sig att han var lungblödare och han fick avsluta karriären men hade fått blodad tand och fastnade verkligen för travet, berättar Börje.

Efter det har han haft många hästar i sin ägo. Från början var det Håkan Hellerstedt som var hans tränare, sedemera Patrik Nygren, Åke Svanstedt och nu är det Anders Svanstedt som tränar hans hästar.
- Jag äger och har ägt de flesta hästarna genom åren ihop med kompisar eller kompanjoner. Just nu har vi I’m Sailing hos Anders och henne gillar jag verkligen. Hon har varit ute i tuffa gäng både som tre- och fyraåring och gjort det riktigt bra, en riktig kämpe. Jag har även tvååriga Lillamaggan hos Anders och två unghästar som heter Juni Rapid och Elva Rapid. De två sista har samma mamma som Your Highness, Executive Caviar och Dealwithakiss så det känns väldigt spännande, konstaterar Börje.

Kontakten med Åke Svanstedt är fortsatt stor även sedan Åke flyttade till USA. Jag deläger några hästar hos honom och genom åren sedan han flyttade har jag nog haft 10-15 hästar där. Vi brukar också åka och hälsa på Åke varje år i samband med Hambletonian vilket är väldigt trevligt, berättar Börje.

Börje är genuint travintresserad och hälsar på sina hästar på Bjertorp åtminstone en gång i veckan.
- Från början var det nog mest tävlingsmomentet jag fastnade för men genom åren har mitt fokus mer och mer flyttats över till hästarna som individer. Det är så roligt att följa deras utveckling från unga tills de börjar starta, ja det vardagliga arbetet fascinerar mig helt enkelt, säger Börje.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen fredag 22 oktober. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Publicerad torsdag 14 november 2019. info@axevalla.travsport.se