Foto: MVA Foto

Månadens hästägare november 2019 blev Marko Kreivi: Göteborg Smart Repair Center AB

Efter ett långt uppehåll från travets värld gjorde Marko Kreivi ett återtåg med råge för ungefär ett år sedan; ett återtåg som resulterat i ett stort antal ägda hästar, en stor satsning på uppfödning och en A-tränarlicens för Axevallas Johan L Sundgren.


- Jag sprang alltid på travbanorna förr, men sen tog jobbet upp för mycket tid och jag hann inte med travet längre. När jag sålde företaget för ett år sedan fanns tiden att ta upp det intresset igen, berättar Marko, som numera jobbar som konsult åt sitt gamla företag.
- Målet som vi satsat stenhårt på och investerat mycket i är att Johan (L Sundgren, reds anm.) skulle ta ut sin proffslicens i år, fortsätter han.

Marko kom i kontakt med Johan med i mitten av 90-talet genom sin gamla klasskamrat Joakim Necker som jobbat mycket tillsammans med Johan. Och förtroendet för tränaren märker man är stort.
- Johan har en förmåga att ta ”vanliga” hästar och få dem till start i stora lopp, säger Marko.

En av favoriterna på gården är Fleur Mearas, som från början köptes in som fölmärr på auktion.
-Fleur köpte vi på tisdagsauktion. Vilken fin fölmärr tänkte vi, men sen när Johan hade testat henne ringde han och sa ”vi måste prova den här”, berättar Marko.
Och prova gjorde de, ett test som föll väl ut då Fleur Mearas i år har tjänat nästan 150.000:- och har tre segrar i bagaget.

En annan favorit är stjärnan Ecurie D. som Marko äger tillsammans med Süleyman Yüksel (Global Glide AB). Sen debuten i april har hästen tagit 7 segrar på 7 starter, bland annat i EM för 3-åriga på Vermo i oktober och Big Noon-pokalen på Solvalla i augusti.
- Det är så otroligt mycket känslor, jag stod bara där själv och tänkte ”hoppas den inte förlorar”, säger Marko.

Avel och uppfödning är en annan sak som ligger varmt om hjärtat, under 2019 har fyra föl tillkommit på gården och under 2020 beräknas det bli ungefär 15 stycken.
- Avel är jättespännande, att få följa en häst från det att man väljer hingst till dess att den kommer ut på banan, det är häftigt, konstaterar Marko. Visst är det stort när en häst man äger vinner ett storlopp men är det ens egen uppfödning som vinner, det måste vara ännu större, fortsätter han.
 
Och vad är då känslorna för travsporten efter ett omvälvande år med många satsningar och investeringar?
- Det är skitkul, rent ut sagt, avslutar Marko.

Prisutdelning i vinnarcirkeln under tävlingsdagen tisdag den 31 december. Ägaren får en fin minnestavla, blommor och en tvårätters middag i VIP-rummet för två personer.

Publicerad torsdag 26 december 2019. info@axevalla.travsport.se