Inför V75®: Baron Tilly ger tränaren rätt feeling

En stam som förpliktigar, brukar det heta.
Blåblodige Baron Tilly har visat prov på oanad kapacitet. I lördagens STL-finaler väntar löftets största utmaning hittills.
– Jag vill fortfarande tro att det här är en häst med det lilla extra och förhoppningsvis fortsätter det att gå åt rätt håll, säger tränaren.


Vårstämning i luften när Solvalla dukar upp för fest med V75® på lördag. Det är extra stjärnglans på tävlingsdagen då det handlar om årets andra finaler i Svenska Travligan. Landets hetaste hästar de senaste veckorna samlas för att höja temperaturen ytterligare på huvudstadsarenan.

En häst med potential att bli en verklig profilhäst är 8 Baron Tilly (V75-2). Fyraåringen har vunnit fem av sina elva starter hittills i karriären och har för varje framträdande tagit rejäla kliv på utvecklingsstegen. Insatsen senast, i Klass 2-försöket i Örebro, var mäkta imponerande och på tränaren David Persson märks det tydligt att Baron Tilly ligger speciellt varmt om hjärtat.

– Ja, men det har blivit så. Utan att jag riktigt vet varför. Det är något med den här hästen när man kör honom som gör att man får feeling. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men med vissa hästar blir det så och det här är en sådan häst. Man känner att det är något lite extra helt enkelt och vi hoppas att det fortsätter kännas så, säger David. Att Baron Tilly har just det där ”lilla extra” är kanske inte så konstigt egentligen. Stammen är en delikatess. Mormor heter Icora Tilly. Ett elitsto som lämnade fyra flerfaldiga miljonärer där ikontravaren Victory Tilly förstås är den mest välkände – Baron Tillys morbror med andra ord. Samtliga skapelser av den framgångsrike uppfödaren Hans-Gunnar Tillander som 84 år gammal, avled i slutet av februari. Samma dag som Baron Tilly tog sin senaste seger.

– Det är väldigt bra modersstam på hästen, erkänt gedigna elitston i hela ”raddan” egentligen och han har väldigt bra släktingar, Victory Tilly bland annat då. Och pappan Ready Cash är kanske den man vill ha allra helst. Det kan ”pappersmässigt” inte vara så mycket bättre än vad det är och det är mäktigt.

Sätter fokus på prestationen

Insatsen vid segern senaste lämnade ringar på vattnet. ”Baronen” fick vandra stora delar av det sista varvet ute i tredjespår men kunde ändå avgöra till seger på ett bekymmersfritt sätt. Var tränaren lika imponerad som publiken? 

– Ja, det är klart att det är svårt att inte vara imponerad av den insatsen. Han gjorde det bra och han gick väl i mål med krafter kvar dessutom, tussarna satt kvar återigen, så vi kan inte vara annat än nöjda med det loppet. Han har tränat på precis som vanligt efteråt och har känts bra, det finns inget att gnälla på. Liksom i samtliga starter hittills är det Carl Johan Jepson som vaktar tömmarna. Uppgiften i Klass 2-finalen på lördag blir förstås tuff och ännu knepigare kanske den blev efter spårlottningen. Baron Tilly drog spåret längst ut bakom startbilens vinge. 

– Lite synd var det givetvis. Det försvårar allting väldigt mycket och det blir svårare att våga tro på att han ska vinna loppet. Men det är som jag sagt tidigare, vi vill att han ska fortsätta att utvecklas hela tiden och fortsätta att ta de här stegen, så på det sättet är det fokus på prestationen som han gör, före vilken placering som det blir. 

Bland hästens många goda egenskaper, startsnabb är han inte riktigt än? – Nej, det är han inte direkt ännu, så jag skulle gissa att Carl Johan mest bara försöker glida med och försöka hitta en position.

Fast det är, trots spåret, svårt att inte tro att han ska kunna vara med i segerstriden? – Så är det såklart. Jag har sagt tidigare att jag håller hästen högt och jag skulle ljuga om jag sa att han inte skulle kunna vinna det här loppet också, säger tränaren som också meddelar att några ändringar gällande utrustning och balans inte ska göras. Baron Tilly tävlar alltjämt med fyra järnskor och med en vanlig sulky.

Förresten, det hägrar uttagningar till Kungapokalen bakom hörnet. Intresserad? – Precis. Vi är väl lite sugna på det, men även där handlar det om att han fortsätter ta steg i rätt riktning och att vi hela tiden tänker i rätt banor med hästen. Skulle det kännas rätt så kan det absolut vara roligt att prova där.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson / TR Bild

Publicerad tisdag 19 mars 2024. info@axevalla.travsport.se