Mångmiljonaffär - Svanstedts stjärnsto såld

Jiggy Jog - ett av tidernas bästa svenskfödda travston - är såld för mångmiljonbelopp.
2025 kan både Prix d´Amérique och Elitloppet vara aktuellt för stjärnstoet.


Enligt Travronden är Jiggy Jog såld för mångmiljonbelopp. Köpare är Steve Stewart, ägare till Hunterton Farm i Kentucky, USA. Till Travronden berättar han att hästen är köpt tillsammans med flera andra. - Ett sto av det här slaget är sällan till salu så jag fick höra mig runt då det handlar om väldigt mycket pengar och vi är tio som äger tio procent vardera där Åke Svanstedt är en av dem. Låt oss kalla det för Hunterton Farms med partners.

Steve Stewart säger till Travronden att det handlar om ett sjusiffrigt belopp, men vill inte avslöja prislappen. Enligt uppgift till Kanal 75 fick nya ägarna slanta upp 1,6 miljoner dollar, drygt 16 miljoner kronor, för det femåriga stoet. Kanal 75 har sökt säljaren Jörgen Sparredal utan framgång.

Jiggy Jog, som är uppfödd i Vinninga mellan Skara och Lidköping av Ståle Lindgren (Vestmarka AB), blev i fjol den äldre häst i Nordamerika som travade in mest pengar med 10,6 miljoner kronor. Totalt i karriären har Jiggy Jog tjänat 20,7 miljoner kronor åt sin tidigare ägare Jörgen Sparredal via 18 segrar på 35 starter. 30 gånger har hon varit på pallen. Jiggy Jog har hela karriären tävlat på andra sidan Atlanten där hon tränats av Åke Svanstedt. Jiggy Jog har rekordet 1.08,4 och hon har travet under 1.09,0 hela åtta gånger. Steve Stewart berättar för Travronden att tanken är att Jiggy Jog ska fortsätta tävla.

– Tävling gäller till hundra procent. Jag pratade med Sarah Svanstedt häromdagen och uttryckte att för min del är det tävling som gäller tills den dag hästen säger stopp. Hur länge hon kan tävla är upp till henne men vår dröm är att göra henne till en ny Moni Maker, hon kan ha den potentialen. Att svenska travfans ska få se Jiggy Jog i Elitloppet redan i år är inte troligt, enligt Steve Stewart i Travronden.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild. 

Publicerad fredag 16 februari 2024. info@axevalla.travsport.se