Kanoninsats av Dats So Cool – då blev det omöjligt uppdrag för spelarna

Dats So Cool stod för en enastående insats när han trots en blytung resa grejade segern.
Enprocentarens bedrift blev en för svår nöt för spelarna. Ingen lyckades pricka in V64® på Axevalla.


Det var stort spelintresse med jackpot på spel inför tisdagskvällens V64® på Axevalla – men samtliga spelare gick bet. När krutröken skingrats på Skaraslätten stod det klart att ingen lyckats pricka in samtliga sex vinnare. En starkt bidragande orsak till det var Dats So Cool som matchats i tuffa omgivningar på sistone, men inte alls var betrodd i en fin upplaga av Ullbergs Minne. Åttaåringen från Eric Martinssons stall, streckad på en procent av insatsfördelningen på V64®, stod för en makalös insats.

Med en åtta på vojlocken blev det en dryg inledning mot positionen utvändigt om ledande favoriten Click Bait, som öppnat första halvvarvet efter 1.08. Än mer hett om öronen blev det när Ultion Face hastigt attackerade genom sista sväng och såg ut att skaffa sig greppet. Dats So Cool, för kvällen med Magnus A Djuse som gäst i sulkyn, hade dock långt ifrån gett slaget förlorat. Samtidigt som ledaren kastade handduken kontrade sig Dats So Cool tillbaka för att greja segern till spelarnas stora förvåning. Segern togs på, för årstiden, snygga 1.10,4 över 1640 meter autostart.

– Jag tyckte nog ändå det kändes som ett bra lopp, klart att spår åtta vara negativt, men jag var inte så uppgiven ändå. Han har ju varit med i många stora lopp och slagit många bra hästar. Det är lätt att vara kaxig nu när man står här…men hästen har varit jättebra hela året, han kämpar och ger sig inte i första taget, sa tränaren i segerintervjun.

Inledande dramatik när Combat Fighter vann

Högdramatisk upplösning av V64®, Breeders’ Crown-försöket för fyraåriga hingstar och valacker. Tre hästar möttes i det närmaste jämsides över mållinjen. Invändigt ledande Windmill Jam, utvändigt hastigt attackerande Combat Fighter och där emellan, kanske inte med helt fritt spelutrymme i början av upploppet, favoriten Miru Boko som gjort hela loppet i dödens. Men efter att måldomarna granskat situationen stod det klart: Combat Fighter var först över mål och fick segern.

Anders Svanstedts tuffing såg därmed till att den stora merparten av kupongerna försvann redan från början, Combat Fighter var streckad på fyra procent.Att Timo Nurmos har fina treåringar i stallet är kanske ingen hemlighet. En av dem är Jobiline Ridge. Senast, i uttagningarna till oaks, fick hon en tung resa och missade att kvala in till finalen men nu kom en kvick revansch i de treåriga stonas Breeders’ Crown-försök. Carl Johan Jepson i sulkyn körde till ledningen efter 700 meter och med taktpinnen i sin ägo kunde Jobiline Ridge enkelt förvisa motståndet. Erwin Bot har en fin sort i Nelson Greenwood. Efter flera goda insatser kunde den elegante hingsten fixa en välförtjänt seger, påpassligt i Breeders’ Crown för de treåriga killarna.

En enkel seger blev det också, Stefan Persson i sulkyn var med på noterna i starten samtidigt som flera konkurrenter galopperade, körde till spets och därifrån var ekipaget ohotat. Kayla Westwood har tampats i de flesta årgångsloppen under året och kan nu även ta sikte mot Breeders’ Crown. Fuxan från Mattias Djuses stall, som vanligt understöd vid tömmarna av Magnus A Djuse, såg helläcker ut när hon från ledningen stod i sin egna klass i försöket för fyraåriga ston.

Magnus Djuse, som trippelsegrade på V64® agerade skrällkusk även i den andra avdelningen. I ett lopp som avverkades i rivigt tempo, kunde Djuse ge Golden Cresent en prima resa vilket hästen tackade för genom att sätta nosen först, i denna sin första start för nya tränaren Patrik Pettersson. Ingen rad med sex rätt alltså, vilket alltså betyder ny jackpot när V64® körs på Åby på torsdag. För 5 rätt belönades man med 3878 kronor och för 4 rätt 159 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Foto: MVA Foto

Publicerad onsdag 18 oktober 2023. info@axevalla.travsport.se