Inför GS75®: Formtoppad hemmatränare

Tio segrar inom loppet av en månad.
David Persson har härlig snurr på stallet.
På söndagen jagar han nya framgångar på hemmaplan.
- Det är klart att formen inte är hundraprocentig i årsdebuten, men jag tror inte att den är så långt ifrån, säger formtränaren om en av sina hästar på GS75.


Vem är landets formstarkaste travtränare?
David Persson tillhör onekligen kandidaterna.
Sedan 13 februari har stallet vunnit 10 av 24 starter, inklusive två triumfer i samband med V75 på Halmstadtravet i lördags.
Detta under en period när många tränare i området klagat på dåliga träningsförhållanden under vintern.
- Jag håller till på en gård där banorna sköts väldigt bra. Normalt sett tränar vi mest på sandbanan och där har underlaget varit väldigt varierande. Det blir så på vintrarna nuförtiden, men man får anpassa sig efter vad man har att träna på och göra det bästa av situationen.
- Det är små marginaler i den här sporten. Nu har vi haft dem på vår sida ett tag och då blir det mycket lättare att jobba. Det är bara att hoppas att det fortsätter, berättar Persson som driver sin rörelse på anrika Bjertorp Travcamp i Kvänum.
Knappt tre mil därifrån ligger Axevalla, banan med landets längsta upplopp och skådeplatsen för söndagens GS75.
Persson börjar med att sela ut 10 Woudstra i montéloppet (GS75-3). En häst som kommer från seger för Ellinor Digerstedt som åter svingar sig upp i sadeln.
Men det var nästan två månader sedan.
- Det har blivit en omedveten paus. Han var inte hundraprocentig senast och vann på sin fina inställning. Efter det har han haft lite fräschörproblem vilket gjort att det blivit lite väl långt mellan starterna nu. Jag hoppas att han ska se bättre ut den här gången, men tror bara att han är i 90-procentig form.
Till skillnad från vinterns starter så kommer hästen denna gång att tävla utan skor.
Det är ett plus och gör att jag tror att han kan vara lika bra som senast prestationsmässigt, trots uppehållet. Men hur långt det räcker är svårt att säga, det är möjligt att motståndet är tuffare den här gången, säger Persson som tror sig ha en bättre chans i årsdebuterande 5 Donna Summer (GS75-7) som har ”ettan högst upp i raden” och därmed riskerar att bli av med nästan alla sina startpoäng om hon skulle misslyckas på söndag.
- Det är jag medveten om, samtidigt som jag inte fäster så stor vikt vid det eftersom man brukar kunna komma med loppen ändå numera. Men hon har haft en fin vinter och kunnat träna i stort sett hela tiden.

Hoppas nå ledningen
Det är en stor skillnad mot upplägget i fjol då hästen startade över hela vintern och fick en väldigt lång säsong.
- Ja, det blev ganska tufft för henne. Hon var igång i 13-14 månader utan stopp och det är klart att det satte sina spår, hon blev lite sliten i slutet av säsongen. Nu har vi laddat batterierna och jag tror att den här pausen gjort henne gott.
Hur snabbt har hon tränat inför comebacken?
- Vi har kört ett banjobb på 1.19/2 000 meter och det är väl över medelsnabbt hur jag brukar förbereda mina hästar. Det löste hon på väldigt fint sätt. Överhuvudtaget känns det som en lättränad häst så jag tror att hon kommer att vara ganska spänstig direkt.
Om du jämför hennes form nu med då hon tog sin senaste seger på Åby i höstas, vad säger du då?
- Då tror jag att hon kan vara i liknande slag på söndag. Det är klart att formen inte är hundraprocentig i årsdebuten, men jag tror inte att den är så långt ifrån.
Vad tycker du om hennes uppgift?
- Ärligt talat kan jag inte svara på det. Det är så mycket trav just nu att jag inte hunnit studera loppet. Men jag är nöjd med läget och vet att hästen är väldigt effektiv när hon kommer till ledningen. Jag vet inte det finns möjlighet till det, men skulle hon nå spets så ökar hennes vinstchans markant.
Kan man ändra något i huvudlaget för att få henne mer startsnabb?
- Inte den här gången. Hon har tävlat med öppet eller norskt huvudlag tidigare. Vi har sparat det stängda till den här säsongen, men jag har inga planer på att använda det direkt. Eftersom jag anser att det här är en häst för V75 så hoppas jag att det kommer något större lopp där vi kan prova den växeln. Nu lutar jag åt öppet huvudlag. Vad gäller vagnen har jag inte bestämt mig. Vi har anmält med jänkarvagn, men jag tror att det blir vanlig sulky.
Varför då?
- Dels för att det finns risk för tung bana och då vill jag inte använda jänkarvagnen. Men framförallt att min plan är att smyga igång henne lite försiktigt. Samtidigt har jag inte bestämt mig, det beslutet tar jag på tävlingsdagen. Det viktigaste för mig är att hästen får ett bra lopp, då tror jag att hon kommer

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Publicerad fredag 17 mars 2023. info@axevalla.travsport.se