V75®: Nederländsk seger i Oslo Grand Prix

Hades de Vandels nordiska framgångar fortsätter.
På söndagen spurtade nederländaren hem Oslo Grand Prix.
- Jag hade 1.07,0 sista 500 meterna, upplyste segerkusken.


När Hades de Vandel vann en deltävling till Paralympiatravet i mitten av april var det hans första seger sedan 2021. Det följde han upp med en mycket stark insats som tvåa i Paralympiatravets final. Därefter har den Paul J P Hagoort-tränade sexåringen inte setts till på banorna innan han nu gick ut i Norges största lopp för den äldre eliten, och tvålade till motståndet via en tung spurt från andra par utvändigt.
- Vi fick en väldigt bra start och att två hästar galopperade underlättade för oss. Vi fick en perfekt resa i rygg på Aetos Kronos som pressade lite på ledaren och jag kunde vänta med attacken. Sedan är han väldigt snabb och jag hade 1.07,0 sista 500 meterna. Det är stort för mig att vinna ett sådant här lopp, sa kusken Robin Bakker.
Segern inbringade en miljon norska kronor och segertiden 1.10,0 över 2100 meter med autostart är tangerat löpningsrekord.

Goop besviken trea
Inledningsvis blev årets upplaga av Oslo Grand Prix småstökig när både Get A Wish och Seven Nation Army galopperade. Något som störde titelförsvararen Stotheshow som därefter aldrig kom in i matchen från fjärde par utvändigt. Ledningen tog Björn Goop med Moni Viking och efter beskedliga 1.12,5 första varvet var det upplagt för honom. Men på upploppet var han chanslös att svara attackerna bakifrån och i mål fick han nöja sig med tredjeplatsen efter att ha hållit utvändigt travande Aetos Kronos bakom sig.
- Tekniskt fel. Jag fick inte ner ”norsken” på höger sida och då springer han bara och försvara sig mot hästen han har utvändigt om sig. Jag tror kanske att det var segern som rök där, sa en besviken Björn Goop.
Andraplatsen gick till Joakim Lövgrens Oscar L.A. som avslutade mycket stark sedan han hittat loss från ledarryggen i slutkurvan.

Finskt i kallblodsloppet
Alm Svartens Äreslopp för kallbloden blev en rafflande uppgörelse med tuff körning från början till slut. Inledningsvis var det Bäcklös Uriel och H.V. Tuuri som gjorde upp om ledningen och den duellen vann den sistnämnde. Finländaren varvade sedan på 1.21,4 med Järvsöodin utvändigt om sig. Det var dessa två det skulle komma att stå emellan och in på upploppet såg Järvsöodin ut att koppla grepp. Men H.V. Tuuri drog det längsta strået även i den duellen och väl understödd av Iikka Nurmonen kontrade han till seger med en nos.
- Det här är en seger jag värderar högt. Han har varit hos mig i fyra år och det här är ett av hans bästa lopp, sa tränaren Ossi Nurmonen.

Italienskt i stoeliten
I Trond Andersens minneslopp för stoeliten bjöd Clarissa på en mäktig uppvisning. Alessandro Gocciadoro lämnade ingenting åt slumpen utan lät sitt toppsto dundra framåt per omgående och sedan ekipaget landat utvändigt om ledaren varvet från mål pulveriserade italienskan motståndet. I slutkurvan var ledaren slagen och över upploppet sprintade Clarissa undan till överlägsen seger.
- Hon är fantastiskt, bäst bland stona i mitt stall, sa Alessandro Gocciadoro.

Jackpot på V75®
I långloppet var Gordon Dahls hårding Gangnam Style K. starkast i händerna på Eirik Höitomt och i kortloppet gick segern till Hannu Corpi-tränade Hierro Boko och Mika Forss. Frode Hamre ledde från start till mål med Cool Trix och Bo Westergaards B.A. Superhero tog hem fyraåringsloppet.
Sju rätt på V75® delade ut 3 403 kronor och för sex rätt uppgick belöningen till 44 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar en jackpot när V75 på lördag avgörs i Boden. En ensam vinnare med alla rätt kan då håva in 34 miljoner kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Hesteguiden / TR Bild

Publicerad måndag 12 juni 2023. info@axevalla.travsport.se