V75®: Francesco glänste under midnattssolen

Första steget upp på kungatronen.
Svensk travsports påläggskalv Francesco Zet skojade med sina konkurrenter Norrbottens Stora Pris.
- Han är sagolik, kommenterade Örjan Kihlström sedan han satt punkt för en magisk travkväll under midnattssolen i Boden.


Kvällstävlingar på Sveriges nordligaste bana med landets bästa häst och ett förbluffande vältrimmat hemmalag.
Bodens årliga travfest inte bara levde upp till utan överträffade alla förväntningar.
Det gjorde även Francesco Zet som närmast obrukad joggade hem sin första start mot den äldre eliten.
- Det här hästen gör det mesta enkelt, han löser de uppgifter han ställs inför. Det är omöjligt att säga hur mycket krafter det fanns kvar i och med att jag aldrig behövde begära något av honom, konstaterade körande Örjan Kihström sedan han tidigt styrt ut från sitt innerspår och övertagit ledningen från snabbstartande Mellby Jinx.
Resten blev en defilering av svensk travsports nye superstjärna som kom från den främsta fyraåringssäsongen som skådats och nu är obesegrad i 15 raka starter.
- Jag vet faktiskt inte, han är sagolik, svarade Kihlström på frågan om han någonsin suttit bakom en bättre häst än femåringen som joggade hem segerchecken på en miljon kronor på 1.11,0/2 140 meter autostart.

Finland nästa?
Tränaren Daniel Redén har aldrig hymlat om sina tankar kring hästen som hittills visat alla egenskaper tänkbara för att kunna bli den främste svenskfödde travaren genom tiderna.
- Jag har sagt det förut, när man sitter bakom honom känns det som att man får en supermantel på sig. Man blir en del av honom, det blir som magi i händerna. Idag var han underbar i värmningen och betedde sig som en ruggig kung. Han kan göra mycket tok i stallet, men när man sätter sig bakom finns det ingen underbarare häst att köra. Man blir som en gud där bakom, förklarade tränare Redén som inte ville avslöja mer om framtiden än att det kan bli aktuellt med en start på den finska ”världsrekordbanan” i Mikkeli i St Michel Ajo 16 juli.
- Vi kanske ska åka till Mikkeli, 1 600 meter, och bara blåsa på…, funderade Redén.

Tappert avslut från Just Believe
Bakom visade södra halvklotets främste travare Just Believe för andra veckan i rad att han inte gjorde resan från Australien som turist.
Greg Sugars styrde målmedvetet fram utvändigt om storfavoriten och lotsade in sin häst till andrapriset i ett utomordentligt tappert avsked till den svenska travpubliken.
- Jag är så stolt. Det här var som att vinna. Jag hade hört hur bra Francesco Zet var och min häst gav sig aldrig. Nu är vår tid här slut, jag måste vända hemåt, men jag skulle älska att komma tillbaka nästa år, konstaterade kusken bakom hästen som dömdes ut av många inför sitt deltagande i Elitloppet, men efter den olycksaliga galoppen stått upp för travsporten ”down under” i två utomordentliga prestationer efteråt.

Uppvisning av hemmalaget
Men lördagen blev inte bara ett styrkebevis för travsport långt i söder, utan framförallt för den längst upp i norr.
Kvällen kom nämligen att sluta i ett enda stort hemmajubel.
Att tävla under midnattssolen är speciellt, i synnerhet när vädret visar sig från sin bästa sida och publiken sluter till.
- Helt underbart, det kan omöjligt bli bättre än så här, kommenterade Örjan Kihlström miljön sedan han lotsat hemmahoppet Barolo Gene till ledning runt om.
En seger som satte tonen för en maktdemonstration från Bodens tränarkår.
- Vi har satsat jättemycket på att han ska vara som bäst ikväll. När man haft ett mål, så får man leverera, det lever man länge på, kommenterade tränaren Roger Nilsson direkt efter loppet.
När han väl kom till vinnarcirkeln och fick ta emot hemmapublikens ovationer så stockade sig rösten.
- Nu har jag inte så mycket ord kvar, nu är jag bara stolt. Det är det här som är trav, det är ni som är trav, tusen tack för att ni är här, sade Nilsson till den jublande publikskaran.
Men det var bara början.
Två avdelningar senare fick Nilsson se ett målfoto han knappast kommer glömma då stallkamraterna Galant Ima och Burn Notice var på linje över mål.
- Det spelar ingen roll vem som vinner, fortsatte en tagen hemmatränare innan han fick veta att den förre haft läppen först i händerna på Mats E Djuse.

”Jag vill bara gråta”
Lika stor var hyllningskören och känslosvallet när Hanna Olofsson åkte runt fältet i tredjespår sista varvet bakom The Oak L.A.
- Jag vill bara gråta, gud vad roligt. Ni ser på oss, vi står som lipsillar allihop. Det är svårt att förklara vad det betyder att vinna på hemmaplan den här kvällen. Jag hörde publiken över upploppet och det gör det ännu mycket bättre. Det här ger oss energi ett halvår till, konstaterade Bodentravets drottning som följde upp med att sätta dit omgångens jätteknall Icegirl L.A. – tränad av mamma Gunnel Fredriksson.
- Vi har väntat på det här loppet ganska länge och jag är inte överraskad. Bodens hemmaframgångar denna kväll är något utöver det vanliga, jag är så glad för alla, konstaterade ”drottningmodern”.
Den ende som kunde sätta stopp för hemmalaget var Daniel Wäjersten som också kunde vända hem som dubbelvinnare sedan han först bombat till spets med Mellby Joker och sedan speedat ner fältet med L.A.Boko.
Utdelningen på V75 stannade vid 933 958 kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: Sophie Nyblom / TR Bild

Publicerad måndag 19 juni 2023. info@axevalla.travsport.se