V75®: Jämtlands Stora Pris till Hail Mary

I Elitloppet kom han aldrig in i matchen efter ett blytungt försök.
På lördagen tog han revansch.
Hail Mary vann årets upplaga av Jämtlands Stora Pris.


För två veckor sedan tillhörde Hail Mary favoriterna i sitt elitloppsförsök, men efter att ha fått ett omöjligt lopp gick han till final som fjärde och sista häst. Från spår åtta i finalen var han chanslös att blanda sig i striden. Det var han inte i lördagens huvudnummer på Östersundstravet. Från spår tre bakom startbilen togs han lugnt från start av Örjan Kihlström och efter ett halvvarv på beskedliga 1.11,0 fick han överta ledningen utan strid av Click Bait. Därmed var all spänning över. Örjan Kihlström fick bestämma tempot där framme och när han bad Hail Mary att öka takten den sista biten stegade hingsten ifrån motståndet till mycket enkel triumf på fina kilometertiden 1.10,4 över 2 140 meter.
- Jag är mest lättad över att han gav mig det besked som jag ville ha. Att jag valde att starta var lite nervöst, det är ganska tufft att gå ut två veckor efter två stenttuffa heat. Men han var så fin och jag inbillade mig att hans stora kropp bara ska må bra av det här och bli ännu rappare. 1.10,4 är bra och det såg okört ut också, sa tränaren Daniel Redén.
Bakom Hail Mary, som fick 600 000 kronor för segern, höll Click Bait till andraplatsen och tredjepriset gick till loppets stora utropstecken Just Believe. Australiensaren som galopperade med en finalplats på gaffeln i sitt elitloppsförsök levererade en mäktig långspurt i vida spår till tredjeplatsen.
- Jag är väldigt stolt över hästens prestation. Vi hade otur med spåret och hamnade bland de sista. Att gå ute i spåren som han gjorde och vara trea var jättebra, sa hästens kusk Greg Sugars.

Uppvisning i brons
I bronsdivisionen blev det också seger för team Redén-Kihlström. Trots en svettig inledning ute i spåren fram till positionen utvändigt om ledaren tågade Felicia Zet undan till överlägsen seger.
- Hon gjorde det jäkligt bra! Nu har hon vunnit två V75-lopp från utvändigt och visat vilken fantastisk häst hon är, sa tränaren Daniel Redén.
Klass I blev en uppgörelse signerad stall Daniel Wäjersten. Med Björn Goop i vagnen kopplade Kingslayer Pellini grepp vid upploppets början, men bakom honom skuggade Daniel Wäjersten med Lindysmusclemania och centimeter för centimeter tuggade han sig närmare stallkamraten och när mållinjen skars var han först.
- Jag är väldigt nöjd med båda mina hästar. Alla jobbar stenhårt i stallet och vi är väldigt glada för att hästarna går bra, sa Daniel Wäjersten.

Miljonutdelning efter fyra skrällar
Det skrällde rejält under dagen och den första överraskningen kom i kallblodsdivisionen när Öystein Tjomslands Ros Borken kom loss invändigt strax före mål och dök till målfotoseger.
- Det kändes surt för jag trodde att vi hade förlorat, men vi hade marginalerna på vår sida. Det är en fin häst det här och nu fick han det där perfekta loppet och då är han vass, sa tvåprocentarens kusk Ulf Ohlsson.
I diamantstoet var det dags för nästa stora överraskning då 39-oddsaren Young Mistress spurtade till seger efter en fin resa i rygg på ledaren serverad av Niclas Hammarström.
- Niclas kör helt perfekt. Jag hade inte kunnat köra så där bra, men jag jobbade och skrek sista 150 meterna. Jättekul för hästen också som haft lite sådär form men nog är på väg tillbaka, sa tränaren Per Linderoth.
Skräll nummer tre stod Portofino för i klass II. Fyraåringen gjorde andra starten för Fredrik B Larsson och utan skor på bakhovarna flög han fram till seger längst ut i banan.
- Det här är en häst som har lite extra och som jag tror kan bli väldigt bra, sa tränare och kusk Fredrik B Larsson.
Silverdivisionen avslutade omgången och där triumferade L.L. Royal från ledningen tillsammans med Rikard N Skoglund.
- Han var verkligen värd att få vinna och den här krigade också på bra utvändigt, sa tränaren Robert Bergh som själv var tvåa med Kagan.På V75 delade den skrällbetonade rätta raden 2 177 505 kronor. Sex rätt gav 8 927 kronor och fem rätt 367 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Tom Jönehag / TR Bild

Publicerad måndag 12 juni 2023. info@axevalla.travsport.se