V75®: Ingen hundraprocentig form – men Kentucky River vann ändå

Första starten sedan Harper Hanovers lopp men seger trots avsaknad av hundraprocentig form.
Kentucky River gav ett härligt besked inför stundande start i Åby Stora Pris.
Per Nordströms krigare var en favorit som höll i en annars svårlöst omgång av V75® som slutade i miljonutdelning.


Det var två månader sedan han slutade heroisk tvåa i Harper Hanovers lopp.
Det var också den senaste starten för Kentucky River. Men det verkade inte direkt bekomma den urstarke femåringen från Per Nordströms stall. Segern i lördagens Gulddivisionen, tillika Axevallalöpning, togs till slut med enkelhet.
Vägen mot segern underlättades då favoritstreckade Rackham kastade sig i galopp direkt i starten. Per Nordström kunde hitta fram i en fin position, tredje par utvändigt. Det medan ledande Emoji fick ta emot Revelation utvändigt om sig. Med drygt 600 meter kvar av loppet drog Nordström i högertömmen och Kentucky River klev med tunga steg fram mot tätduon. Då även Revelation föll över i galopp var det bara Emoji kvar, men ledarhästen blev ett enkelt byte den sista biten.
Segern i Axevallalöpning innebär också en för Kentucky River vigd plats i Åby Stora Pris. Storloppet, som körs över krävande 3140 meter, avgörs den 12 augusti.
– Det känns fantastiskt bra. Jag vet att han inte hade hundraprocentig form, men precis som jag sagt i veckan så ville vi ned i banan och köra till slut. Han överraskar mig positivt gång på gång den här hästen, det är en riktig krigare. Jag tror banne mig det är den starkaste häst som jag har tränat; han har en fantastisk återhämtningsförmåga, gillar att träna och är alltid positiv och glad, sa Per Nordström som bjöd på en knuten näve i segergest vid målgång.

Edelweiss fortsätter att övertyga – lätt från spets
Den tidigare proffstränaren Stefan Hofling har hittat en riktig juvel i Edelweiss.
Fyraåringen, som kanske kan vara en lite bubblare inför stundande derbykval, plockade hem Klass 1-försöket i smått överlägsen stil. Rikard N Skoglund var tidigt offensiv, styrde fram och övertog täten och därifrån var Edelweiss omöjlig att komma in på skinnet. Lätt ifrån över upploppet i fin stil för årets femte fullträff.
– Han har en väldigt positiv utveckling nu, tycker jag. Hästen går bättre och bättre för varje gång nu, känns det som. Han är anmäld till derbyt så det kan bli försöken till det som han startar i nästa gång, sa Stefan Hofling.
Michael Lönborg kom från Danmark för att visa upp Eddie the Eagle i absolut toppform.
Valacken förlängde genom vinsten i Bronsdivisionen sin segerrad till fem raka. Eddie the Eagle var blixtrande kvick ut bakom bilen och körde sig till ledningen. En position som dansken inte gick att passera från, även om striden tätnade den sista biten.
Att Axevallas upplopp är långt, brukar det pratas om.
Det är kunskap som även Jorma Kontio besitter. Tillsammans med It’s Peppertime bjöd han på en spurt som var riktigt i publikens smak. Tuffingen från Katja Melkkos stall låg länge och släpade sist i kön, men via en remarkabel avslutning långt ute i banan fångade It’s Peppertime kort före mål in loppets streckfavorit Keep Gamble som travat sista varvet utvändigt om ledaren.

Favoriternas fall – bäddade för miljonutdelning
Charliebrown Effe är tillbaka i gammalt gott slag.
Italienaren, som tränas av Gennaro Casillo, bjussade på en riktigt häftig prestation då han i Silverdivisionen knep årets första seger. Vinnaren, framförd av Carl Johan Jepson, satt placerad djupt ned i kön men klev på med 700 meter kvar. Femprocentarens avslutning var strålande och tillräcklig för att säkert fånga in den ledande favoriten Natorp Bo.
Favoriterna fortsatte att falla.
Många hade nog förlitat sig på Ivanka Amok och Magnus A Djuse i Diamantstoet. Ekipaget tog också hand om ledningen, men tempot hölls stenhårt. Något som brorsan, Mats E Djuse, tackade för där han satt i rygg ledaren med La Sassicaia. Fritt spelrum kom tidigt och segergreppet kopplades säkert när Ivanka Amok av trötthet galopperade hundra meter från mål. La Sassicaia, streckad på fyra procent av insatsfördelningen, tog sin första seger i den tredje starten för Mattias Djuse.
Lärlingsloppet var vidöppet på förhand och resulterade också i en liten kupongrensare.
I ett lopp med flera galopper kunde Jenny A Björk kunde ge Gilmore Trot en trevlig resa, vrida på i full fart genom sista sväng och säkert plocka ned länge ledande Summerrazz. Gävles Troels Andersen tränar vinnaren.
En skrällfylld V75®-rebus som var långtifrån enkel att finna lösningen på.
18,28 system lyckades med konststycket att hitta alla rätt. Något som betalade 1 167 630 kronor. Största vinnarna blev ett andelssystem hos Gulf Hällevadsholm som var spelat två gånger och totalt resulterade i drygt 2,7 miljoner kronor till sina lyckliga andelsköpare. Fyra av kupongerna med sju rätt var konstruerade av Harry Boy®.
 För sex rätt blev utdelningen 5930 kronor och för fem rätt 366 kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson / TR Bild

Publicerad söndag 23 juli 2023. info@axevalla.travsport.se