Bosse Näslund travar in i Skara Hall of Fame

Bosse Näslund vann Axevallas största lopp två gånger.
Nu har han som den förste från travsporten valts in i Skara Hall of Fame och kommer att hyllas på plats på Axevalla under söndagen med Stochampionatet.


Skara Idrottshistoriska Sällskap har valt in tre nya namn till sitt eget Hall Of Fame.
Förre Axevallatränaren Bosse Näslund blir nummer 14 in i sällskapet och kommer att få sitt pris under en ceremoni på hemmabanan under söndagen.
En passande dag med Axevallas största lopp på programmet. Bosse Näslund vann Stochampionatet två gånger under 1980-talet. Som både tränare och kusk dessutom.
1985 segrade han med Kristina Palema och 1987 med Emelie Palema.
Skara Idrottshistoriska Sällskap står bakom Hall of Fame. Journalisten Lennart Persson som bland annat bevakat travsport är sällskapets ordförande.
– Bosse Näslund är den förste från travsporten som väljs in. Att hålla ceremonin på travbanan nu på söndag tyckte vi skulle passa bra, dels var Axevalla hans hemmabana under hela karriären men framför allt vann han Stochampionatet två gånger, säger Persson.

Nummer 14 
Skara Hall of Fame kom till för att uppmärksamma framgångsrika idrottsutövare och ledare med anknytning till Skara. 2019 valdes de fem första medlemmarna in.
Näslund blir medlem nummer 14.
Under lördagen får Monica Blomster Jansson och Tore Rapp, framstående spelare och ledare i handbollen i Stenums IF, sina utmärkelser på Djäknescenen i centrala Skara.
Hästkarlen Bosse Näslund hyllas på travbanan. Under söndagen ska Näslund dessutom vara prisutdelare i ”Bo Näslunds lopp” som körts i några år.
– Bosse fyller 80 i december och bor numera i Stöde utanför Sundsvall. Jag var lite osäker på om jag skulle kunna locka ner honom men han sa direkt att det var självklart att han skulle komma. Han kommer på lördag och bor över i Skara men hoppar över travet på lördag. På söndag bjuder travsällskapet ett gäng på middag där Bosse blir hedersgäst, säger ordföranden i Skara Idrottshistoriska Sällskap, Lennart Persson.

Fem gånger champion på Axevalla
Fakta om Bosse Näslund, saxat från Lennart Perssons presentation inför helgens ceremonier i Skara Hall of Fame:
”Bosse Näslund kom från Bergsåker i Sundsvall till Axevalla som lärling hos Arne Holmström. När Holmström flyttade vidare till Åbytravet 1969 stannade Bosse kvar på Axevalla. Först som privattränare åt stall Palema. Sedan som egen tränare.
Han är den enda hemmatränaren som har vunnit Stochampionatet två gånger. Han blev championkusk på Axevalla fem gånger, 1972, 1973, 1984, 1986 och 1987.
Totalt vann Bosse 1 048 lopp som kusk och 1 123 som tränare.

Bosse Näslund är en av de mest framgångsrika travtränarna på Axevalla genom alla tider. Nu är han invald i Skara Hall of Fame".

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: P&R / TR Bild

Publicerad torsdag 20 juli 2023. info@axevalla.travsport.se