Photoshots och tio punkter StoChampionatet 2023

Många var de som trodde starkt på Joviality i StoChampionatets final. Hästen fick bära det största favoritskapet men när mållinjen korsades var det Joy Sisu, tränad av Petri Salmela och med Mika Forss i sulkyn som stod som segrare i vårt största lopp! Detta dessutom på Svenskt rekord och världsrekord på 1.12,3 över 2640 meter. Ira-Maria Lahti är hästens skötare. Alla bilder: MVA Foto.


√ Mästarinnan: Joy Sisu tog inte bara skalpen på storfavoriten Joviality, nej, hon noterade också löpningsrekord, svenskt rekord och världsrekord när hon dansade runt banan på 1.12,3a/2640 meter. Visst, hon fick ett drömlopp i rygg på ledaren, men sättet hon avgjorde på var inget annat är magnifikt.

 

√ Favoritfallet: Inte många hade väntat sig att Joviality skulle förlora som en av de största favoriterna någonsin i StoC

hampionatet, därför blev det nästan lite chockartat tyst runt banan när hästarna gick i mål. Vad var det som hände, liksom. Men när väl chocken hade lagt sig, då blev det fokus på och rättmätiga hyllningar till vinnaren Joy Sisu.

 

√ Jackpot: På förhand såg denna V75-omgång överkomlig ut, men det slutade med att ingen (!) fick sju rätt. Det var inte långt ifrån att vi hade fått ytterligare en skräll, 1-procentaren Hashtag Simoni i V75-2. Hade det skett, ja då hade det nog blivit en av de svåraste V75-omgångarna någonsin.

 

√ Skrällkusken: När hände det att Björn Goop slog till med en 24-oddsare och en 27-oddsare i en och samma V75-gång? Det kanske aldrig har hänt tidigare…

 

√ Helgens man trea: Den segerrikaste kusken under Trippeltravet blev Johan Untersteiner, som vann inte mindre än sex lopp. Och som bonus blev han trea i StoChampionatet med jätteskrällen Mary Ann Lane, som tjänade 600 000 kronor. Totalt körde Johan in 1 257 500 kronor under helgen.

 

√ Publikökningen x 3: 5 480 i fredags, 9 163 i lördags samt 6 981 i söndags. Åskådare alltså. Totalt blir det 21 624 åskådare på tre dagar. Ifjol: 15 199 åskådare. Det är en ökning på mer än 40 procent. 

 

√ Det märkliga renset: Efter V4-2 återstod det 13 192 system. Sedan vann favoriten Kyrie Eleieson V5-3, spelad till 65 procent. Märkligt nog försvann bara 29 (!) system, 13 169 överlevde och värdet blev kvar i 81 kronor, som det var efter V4-2.

 

√ Största favoriten: Att osäkra och vanskliga hemmahästen Aniara Sock skulle bli hela helgens största favorit på vinnarspelet var det inte lätt att förutse. Strax före start stod hon i 10 för 10, till slut gick hon upp i 1.19, ett anmärkningsvärt odds, som även kusken Calle Jepson kommenterade. Men men, vann överlägset det gjorde hon.

 

√ Mr 100 procent; Solvallatränaren Reijo Liljendahl hade två hästar till start, båda vann. Dels debuterande First Things First och dels den läckre treåringen Eclipse As.

 

√ Lirar vi nästa gång: Vilken fin debutant Jörgen Westholm hade i toppstammade Sonesta (e. Bold Eagle - Otrobanda). Tyvärr satt hon fast för länge, men hennes avslutning var inget annat än sylvass och hon har toppchans nästa gång (var hon är startar!).

Publicerad måndag 24 juli 2023. info@axevalla.travsport.se