Axevalla hälsar våra två nya A-tränare välkomna!

I söndags den 1 januari tog både Marc Elias och Josefine Ivehag ut sina A-licenser och blir därmed proffstränare hos oss på Axevalla. Självklart har vi tagit pulsen på båda två inför det nya kapitlet i deras karriärer.


Hallå där Marc Elias, hur känns det att ha kommit i gång med din egen verksamhet?
- Det känns bra att stå på egna ben och att få prova sina egna idéer och tankar. Vi flyttade ju hit till Axevalla redan i höstas med tanken att acklimatisera oss och känna oss för både privat och travträningsmässigt. Tanken har hela tiden varit att ta det steg för steg och från början hade jag nog tänkt att vänta några månader in på det nya året innan jag tog ut A-licensen men saker har klaffat och fallit på plats och nu kändes det helt rätt att dra igång 1 januari, säger Marc.

Grattis till en strålande start på A-tränarkarriären i och med att Remus Eck vann på Mantorp i måndags, din första, och i skrivandets stund, enda start hittills som A-tränare.
- Tack, det var såklart en perfekt start och vi har fått mycket positiv respons efter det. Tanken är att Remus ska starta på Åby 12/1 och sedan här hemma på Axevalla 17/1 så får vi hoppas att det går bra även då.

Du startar med sex hästar på träningslistan. Förutom ovan nämnda Remus Eck bland annat även V75-bekanta Tom N´Jerrydiamant som ägs av den tyska storhästägaren Karin Walter-Mommert.
- Det är såklart mycket inspirerande att hon vill sätta häst i träning hos mig och hon äger fyra av mina sex hästar på träningslistan. Även Knutsson Trotting har en häst i träning och Remus Eck ägs av Gerhard Sporrer, konstaterar Marc, och fortsätter.
- Jag tycker att mellan 6-10 hästar känns bra att börja med så det finns några platser till om intresse finns. Sedan när vi är varma i kläderna och hästarna tränar och tävlar bra vill jag såklart gärna utöka antalet hästar i träning. Jag har möjlighet att växa på Axevalla när tiden är inne.

Du håller som ovan nämnt till på Axevallas stallbacke och har varit där och tränat sedan i höstas. Hur trivs ni?
- Både jag och Line (sambo) trivs förträffligt och här finns allt man kan önska sig i träningsväg så nu är det bara upp till mig att prestera.

Från oss på Axevalla, än en gång, lycka till!
- Tack.

Lite bakgrund om Marc:
Marc växte upp i Tyskland i en travfamilj där både farfar och pappa (Conrad Lugauer) var travtränare. Han var från början inte speciellt intresserad av travet men när Conrad flyttade till Sverige och Jägersro kom intresset successivt då Marc gillade hur svensk travsport var gentemot den tyska. Som 15-åring började han hänga mer i Conrads stall och fick också i den vevan ansvar över en av familjens ettåringar, Mr Fitch, som sedermera på 19 starter vann 7 lopp och tjänade drygt 777.000 kr. I samma veva slog Conrads första stora stjärna Copper Beech igenom med seger i bland annat Olympiatravet och därmed var vägen utstakad. När Marc gick på gymnasiet hade han bestämt sig – det var travtränare han skulle bli.

 

Hallå där Josefine Ivehag, hur känns det att ha kommit i gång med din egen verksamhet?
- Tack det känns verkligen roligt och skönt att äntligen vara igång. Det kändes som ett väldigt stort projekt och ganska långt borta för ett knappt år sedan när kurserna började men det har gått jättebra. Jag har bara haft A-licensen i fyra dagar (i skrivandets stund) men redan fått flera förfrågningar om att ta in hästar i träning vilket såklart är jättekul, berättar Josefine.

Du hade ett strålande 2022 med drygt 1,5 miljoner inkört, en dubblering av siffrorna från året innan. Det är starka papper!
- Ja det gick jättebra och jag är väldigt nöjd med hur hästarna har presterat. Jag hade som målsättning att dubblera siffrorna från året innan och det lyckades vi med. Stallets flaggskepp Chablis Ribb har fortsatt att leverera och många andra hästar har också utvecklats riktigt bra. T. ex. Lasses Tara som nu ståtar med två raka segrar på Solvalla.

Du håller till på Bjertorps Travcamp sedan ganska många år nu och har för dagen 21 hästar på träningslistan.
- Både jag, personalen och hästarna trivs verkligen på Bjertorp och här har vi allt vi kan önska oss. Antalet hästar på träningslistan har ökat successivt under året då vi under utbildningen fick chansen att träna fler hästar åt andra än vad man egentligen får som B-tränare. Det har såklart gjort sitt till att jag kan börja med ett så pass stort antal hästar. Jag har också fått känna på att ha ett lite större stall gentemot vad jag haft tidigare vilket är en fördel, jag är lite varm i kläderna när jag startar igång i alla fall.

Hur ser det ut inför 2023 tycker du?
- Det ser bra ut med flera lovande treåringar i stallet som jag tror kommer att tjäna fina pengar. Även flera av de äldre hästarna har definitivt potential som de ännu inte fått visa och Chablis Ribb var jättefin i sin comeback på Nyårsafton så även om det är blankt papper nu efter årsskiftet så är det bara positiva tankar i mitt huvud.

Alla vi på Axevalla önskar lycka till!
- Tack.

Lite bakgrund om Josefine:
Josefine kom tidigt i kontakt med travet genom att mamma Pia blev sambo med travtränaren Leif Borg när Josefine var 4 år. När hon var 7 år tog hon ponnylicens och montélicens när hon fyllde 15 år. Under skoltiden var hon på ledig tid både i Leifs stall men kanske framför allt i Olle Eflstrands stall där även kompisen Mimmi Elfstrand (Olles dotter) fanns. Efter gymnasiet provade hon på att arbeta i restaurangbranschen men efter ett par år lockade travet igen och hon började arbeta hos Olle Elfstrand och sedan hos Mimmi Elfstrand på heltid. Hos Mimmi kom hon i kontakt med montéfenomenet Rock Me som hon skördade stora framgångar med både i Sverige och Frankrike och Josefine tillhörde under flera år Sveriges framgångsrikaste montéryttare. Vid sidan om arbetet hos Mimmi började hon träna några hästar tillsammans med Roger J Jansson (bl. a. Twins Divigaflinga, Gossip’s Cash och Claude Debussy) som blev framgångsrika och på den vägen har det fortsatt.

Publicerad torsdag 5 januari 2023. info@axevalla.travsport.se