En GLAD svensk sjätteplats i Prix d’Amerique

Daniel Redén åkte till Paris för att ha kul.
Och kul blev det med lågt ställda förväntningar.
Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet gjorde grovjobbet framme i ledningen i söndagens Prix d’Amerique och sällan har en sjättepristagare varit gladare.
– Han höll länge och jag är sjukt nöjd, sa Solvallatränaren efter loppet ”kungen av Vincennes” Jean-Michel Bazire vann med hästen Hooker Berry.


Don Fanucci Zet var det stora svenskhoppet i årets upplaga av Prix d’Amerique trots att sjuåringen inte startat sedan i oktober.
Daniel Redén fick väldigt sent en ingivelse om att försöka spetsa till träningen på den trettonfaldige miljonären och gå för världens tuffaste travlopp.
Morgonen började i moll då stallets andra häst Honey Mearas stod med feber och måste strykas ur loppet. Avslutningen blev desto bättre.
Redén lejde fransmannen Yoann Lebourgeois som kusk och planen måste ha varit att Don Fanucci Zet skulle köras offensivt.
Lebourgeois –  känd för bland annat sin startsnabbhet – var offensiv och sände till ledningen efter några hundra meter.
Björn Goop satt i ledningen med Moni Viking men släppte välvilligt släppte ifrån sig den positionen då Don Fanucci Zet kom dånande.
Tempot var högt uppskruvat med 1.11,6 första 1700 meterna och ett tag såg det ut som om den svenskfödde hästen skulle kunna hålla hela vägen.
Krafterna tröt dock i mitten av upploppet och en hord av hästar tog sig förbi. Men en sjätteplats blev det för Don Fanucci Zet.
Daniel Redén direkt efter loppet:
– Jag är ruggigt nöjd! Att komma hit och sedan dra hela tåget…det ska nästan vara omöjligt att ta sig i mål och leda hela vägen i Prix d'Amerique. Men fan, vi fick valuta för att vi åkte hit. Jag fick feeling i början av upploppet men jag förstod att när det gick 1.06 i nerförsbacken...ja, att då skulle det bli mjölksyra, sa en strålande sjättepristagare.

Bazire hade koll!
Segern och den feta vinstsumman på fem miljoner kronor gick till Frankrike.
”Kungen av Vincennes” som Jean-Michel Bazire kallas efter att ha dominerat på kusksidan i 20 år fram till för några år sedan, vann nu Prix d'Amerique för femte gången som kusk.
Bazire lotsade snyggt fram Hooker Berry i ryggar i tredjespår genom den sista kurvan.
När det skulle avgöras...utväxlingen hos den sexårige hingsten var härlig att se.
I ett huj hade Hooker Berry kopplat grepp på upploppet och när det fortfarande återstod någon längd upp till ledande Don Fanucci Zet började Bazire med publikfrieriet som blivit hans signum.
Kungen av Vincennes bockade sig mot publikhavet och vinkade. Över mål kom benet i luften – gimmicken publiken bara stod och väntade på.

Svenska Rebecca sköter vinnaren

Jean-Michel Bazire sprutar champagne efter segern.jpg

PdA-debutanten Hooker Berry säkrade platsen i söndagens löpning genom segern i B-loppet Prix du Bourbonnais i början av december. Därefter har Bazire kunnat ta det lilla lugna i två lopp som uppmjukning inför det som komma skulle. Bazire hade full koll.
Lite av en svensk seger blev det ändå. Rebecca Lejon, dotter till Jägersrotränaren Johan Lejon, har arbetat hos Jean-Michel Bazire sedan 2017 och är vinnarhästens skötare.
Rebecca Lejon gick omkring och funderade strax efter att loppet gått i mål
– Jag fattar ingenting! Alla bara går runt och gråter och jag fattar ingenting. Jag har tagit hand om honom sedan han kvalade. Jag tyckte att Jean-Michel körde lite för hårt i tredjespår och ville att han skulle ner på innerspår. Men han brukar ha rätt, och det hade han i dag igen, sa vinnaren Rebecca Lejon.
Fabrice Souloy-tränade Ampia Mede Sm med  Franck Nivard i sulkyn slutade tvåa och trea Philippe Allaires Italiano Vero som kördes av David Thomain.
Segertiden för Hooker Berry skrevs till 1.11,7 över de 2700 meterna.
Knappe favoriten Idao de Tillard med Clement Duvaldestin galopperade i inledningen av loppet och diskvalificerades.
Moni Viking, körd av Björn Goop och sedan någon vecka med på svenskens träningslista, tröttnade helt från ledarryggen och slutade sist av de felfria.
– Det blev helt enkelt för kort tid till att förbereda hästen. Han blev trött men kändes fin i övrigt. Inget att säga om, sa Goop.

Kommit tillbaka med besked
51-årige Jean-Michel Bazire vann alltså loppet för femte gången som kusk. Efter hälsoproblem på grund av en smäll åt hjärtat blev fransmannen en hyllad vinnare vid sin återkomst 2019 då han både tränade och körde Belina Josselyn som vann Prix d'Amérique det året.
1999 vann han loppet för första gången med Jimmy Takters Moni Maker. Kesaco Phedo (2004) både tränade och körde han och 2015 års vinnare Up and Quick  tränade kollegan Franck Leblanc.
I fjol vann sonen Nicolas Bazire loppet med Davidson Du Pont som stod på Nicolas träningslista.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson / TR Bild

Publicerad måndag 30 januari 2023. info@axevalla.travsport.se