Axevalla hälsar Nicklas Fernström välkommen som A-tränare hos oss

I höstas flyttade Nicklas över sin B-licens till Axevalla och för knappt två veckor sedan byttes den ut till en A-licens efter att han under nästan ett års tid gått A-tränarutbildningen på Wången.


Hallå där Nicklas, grattis till A-licensen och välkommen till oss på Axevalla!
- Tack så mycket, det känns jättebra att vara igång och det är lite av en pojkdröm för mig att prova på som A-tränare.

Berätta lite om dig själv och din bakgrund?
- Jag kommer från Lyrestad mellan Gullspång och Mariestad där mina föräldrar hade en gård och bedrev jordbruk så djur har alltid funnits omkring mig. Vår granne, Marie Gustafsson, hade travhästar och jag började tidigt att tillbringa tid i hennes stall och fick ett stort intresse för hästar och trav, berättar Nicklas och fortsätter:
- Från början var det mest kallblod som gällde för jag tyckte de var så otroliga djur men det har blivit mer och mer varmblod som också fångat mitt intresse.

Som B-tränare var du förknippad med Acksjökungen som är just ett kallblod och som fortfarande är i din träning.
- Ja han har varit en trogen vän väldigt länge. Jag fick leasa honom av Mats Andersson på Årjängstravet för 10 år sedan och han har följt mig sedan dess. Det var också lite på grund av honom jag flyttade till Karlstad under några år för att ha lite närmare till kallblodslopp.

Du är bara 23 år (fyller 24 år i augusti), hur ser din travbakgrund ut i övrigt?
- Genom Marie kom jag i tidigt ålder i kontakt med Mats Andersson och varje lov under skoltiden tillbringade jag mer eller mindre i hans stall på Årjängstravet. När jag flyttade till Karlstad arbetade jag sedan hos Petter Glittum under ett par år och jag har också haft ett samarbete med Ole Johan Östre.

Du valde att flytta hem till föräldragården i höstas, är det där du ska bedriva din verksamhet?
- Ja det stämmer. Jag har byggt ett nytt stall och även en utedrift så jag har i dagsläget kapacitet för 10-15 hästar. Jag har även en liten uppfödning och min tanke är att sälja ut uppfödningarna, och även andra unghästar, i andelar och på så sätt få in ägare i stallet. Jag vill börja i liten skala men mitt mål är att jag om fem år ska ha ca 25 hästar i träning och en väl fungerande verksamhet.

Alla vi på Axevalla önskar lycka till!
- Tack så mycket.

Lite fakta om Nicklas:
Nicklas kommer från en jordbruksfamilj och från början var hans tanke att han skulle arbeta med djuren på gården. Sedan tog travet och hästarna över mer och mer och när han fick börja träna sin egen häst, Acksjökungen, fanns det ingen återvändo: det var travet som gällde. Nicklas beskriver sig som rastlös, han vill ha något att göra hela tiden och det är en egenskap som kommer väl till pass när man är travtränare med egen gård. Skulle han någon gång få lite tid över så gillar han att jaga.

Publicerad fredag 27 januari 2023. info@axevalla.travsport.se