V75®: Etta, tvåa och trea i derbyt

Att vinna ett travderby är stort.
Att ta en trippelseger är enormt.
Det lyckades Öystein Tjomsland med i det norska kallblodsderbyt.
- Han är helt fantastisk och har ett system som fungerar bättre än alla andras, sa Tom Erik Solberg, kusken bakom vinnaren Tangen Minto.


Två derbyfinaler och lika många kriteriefinaler stod på programmet när V75® på söndagen avgjordes på Bjerke i Oslo. På kallblodssidan dominerade Öystein Tjomsland fullständigt och med sex finalister i derbyfinalen var maktdemonstrationen närmast total. De tre främsta placeringarna gick till stallet. Tangen Minto, som vann Svensk Kallblodsderby i juli, bar ett tungt favoritskap och sedan han avfärdad stallkamraten Smedheim Brauts försök att gå i klinch vid upploppet början höll han säkert undan från ledningen. Smedheim Braut skar mållinjen som trea och Holter Odin knep andraplatsen från ledarryggen.
- Det var väldigt härligt att infria favoritskapet och det är väldigt roligt att köra den här hästen, han gör allt rätt. Han har riktigt hög kapacitet. Styrkan är nog hans främsta vapen så här långt men han bir säkert snabbare i benen också, sa kusken Tom Erik Solberg innan han hyllade Öystein Tjomsland.
- Han är helt fantastisk och har ett system som fungerar bättre än alla andras. Det är bara att ta av sig hatten.

Obesegrad efter sex starter
Öystein Tjomsland tog även hem kallblodskriteriet och där skötte han själv tömmarna bakom obesegrade ultratalangen Brenne Borken. Också han bar ett tungt favoritskap och sedan han övertagit ledningen på den första bortre långsidan gick han undan till sin sjätte raka triumf, före stallkamraten Bore Mikkel och svenske kriterievinnaren Brolin.
- Han var lite rullig i dag så jag fick köra lite på säkerhet från start, men sedan är han rapp i benen. Han har alla kvalitéer och gör det så lätt, han har alla förutsättningar för att bli en topphäst, sa Öystein Tjomsland.

Hamre varmblodskung
I de varmblodiga finalerna var Frode Hamre dagens stora segerherre. I derbyt slutade hans hästar på första, tredje och fjärde plats. Vann gjorde Charleston Volo sedan han övertagit ledningen två varv från mål.
- Det är absolut en av de största segrar vi har tagit. Att vinna derbyt med en häst som man har trott kan göra det i ett års tid, det är väldigt bra, sa Frode Hamre om vinnaren, som studsade tillbaka efter förlusten i uttagningsloppet.
- Han var tung och seg i kvalet men vi visste orsaken till det och efter ett par veckor med snabba intervaller var han tillbaka.
För kusken Åsbjörn Tengareid var det första segern i derbyt för varmblod.
- Det är väldigt speciellt. Det är en fantastisk häst som var i perfekt skick för dagen och det var bara att köra. Det är ju en sådan upplevelse man bara drömmer om, att få köra en sån här häst i ledningen i derbyt, helt vilt!
Frode Hamre räknade även in segern i kriteriet för varmblod då Thai Michigan sträckte på sig och höll undan före favoritspelade Petho. En känslosam seger för körande Lars Anvar Kolle.
- Min dotter äger hästen så det här är så klart väldigt speciellt. Jag har vunnit kriteriet förr men hon köpte den här som åring och har gjort ett jättejobb, sa toppkusken med darr på rösten.
Ble du Gers ordnade också en seger åt Frode Hamre när han tillsammans med Per Oleg Midtfjeld vann Buers Äreslöp för den äldre eliten och totalt blev det fyra fullträffar inom V75 för stallet då även Robertson vann. Kim Pedersen-tränade Velten Swarovski triumferade också inom ramen för V75 och de som lyckades pricka in samtliga vinnare fick för det 16 570 kronor. Sex rätt delade ut 161 kronor och fem rätt 18 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Tom Jönehag / TR Bild

Publicerad måndag 12 september 2022. info@axevalla.travsport.se