Aetos Kronos redo för comeback

Travstjärnan Aetos Kronos är redo för comeback efter ett års frånvaro från tävlingsbanorna.
Den elvafaldiga miljonären är anmäld till ett kvallopp nästa måndag.


18 augusti i fjol vann Aetos Kronos Jubileumspokalen på Solvalla och 1,5 miljoner kronor. Därefter blev det en andraplats i EM för femåringar på Åby 9 oktober.
Hingsten drabbades kort därefter av en ansiktsförlamning i halva ansiktet, en reaktion efter besök hos veterinär. Diagnosen var Horners syndrom och bland annat slutade hästens ena näsborre att fungera.
Tävlingskarriären var i fara, men nu verkar det trots allt som att Aetos Kronos besegrat sjukdomen. I en intervju i Travronden berättar tränaren Jerry Riordan att planen efter kvalloppet på måndag är tävlingscomeback hemma på Halmstadtravet 7 november i Novembereliten med 40 000 kronor i förstapris.
– Det är så långt vi planerat. Men det blir med skor på och med ett snällt upplägg. Man ska ha respekt för att han inte tävlat på länge. Vi vill låta hästen få komma tillbaka på sitt eget vis. Sedan får saker och ting visa sig. Ska han fortsätta tävla ska det fungera fullt ut. Ägarna vill inte att han ska tävla om han inte kommer tillbaka fullt ut.
Om allt går bra finns det franska vintermeetinget i tankarna.
Aetos Kronos har 16 segrar på 39 starter i karriären som hittills inbringar 11 076 268 kronor. Vid fem tillfällen har hästen segrat och tjänat en miljon kronor eller mer: Jubileumspokalen, Konung Gustaf V:s Pokal, Korta E3, Långa E3 och Treåringseliten.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Foto: Kanal 75

Publicerad torsdag 20 oktober 2022. info@axevalla.travsport.se