V75®: Stolpe in för Who’s Who i Paralympiatravet

Extremt nära galopp i första sväng.
Sedan var det lugna gatan.
Who’s Who gick segrande ur Paralympiatravets final på Åby.


Det var travfest i Mölndal utanför Göteborg på lördagen när flera storlopp avgjordes inom V75®. Huvudnumret Paralympiatravet lockade med 1,5 miljoner kronor till vinnaren och den checken gick till Who’s Who.
- Det är klart att det är en av de största segrar han har tagit. Han är så otroligt lugn och klok och stressar väldigt sällan upp sig. Och så har han ju rätt bra kapacitet, sa hästens tränare Pasi Aikio.
Men det var inte långt borta att den 13-faldige miljonären gjorde på samma sätt som i Paralympiatravets andra deltävling för tre veckor sedan, då han straffade ut sig med galopp i första sväng efter att ha tagit hand om ledningen.
- Min plan var inte alls att ladda som det nu blev utan det var hästen som var pigg och drog iväg själv. Och sedan var det väldigt nära galopp i dag igen. Skönt att det gick vägen, sa körande Örjan Kihlström.
Who’s Who blev av med ledningen när han var nära galoppen men sedan han fått ordning på benen kunde Örjan Kihlström vrida ut honom och återta taktpinnen av Night Brodde och Conrad Lugauer. Och sedan klockan visat i sammanhanget långsamma 1.14,1 första kilometern var konkurrenterna chanslösa. Who’s Who dundrade undan i en snabb avslutning och vann ohotad.
- Jag hade på känn att Conrad skulle släppa ledningen och det är klart att det kändes väldigt bra när vi fick bestämma i lugn fart. Hästen kändes laddad och det blev faktiskt ett ganska enkelt lopp för honom. Han gick undan på lätta fötter och hade en del sparat, sa Örjan Kihlström.

Pokalen till kullens kung
Lika enkel seger blev det för Francesco Zet och Örjan Kihlström i Konung Gustaf V:s Pokal. Hästen, som i fjol vann bland annat Svenskt Travkriterium och Breeders’ Crown, tog nu sin första stora seger som fyraåring sedan han kommit till ledningen.
- Han kan vara lite sömnig i loppen men han har lärt sig mer och mer och nu är han betydligt mer på alerten. Jag behövde inte ens rycka tussarna i dag utan han gör det han ska. Det börjar bli en riktig tävlingshäst av honom, sa Örjan Kihlström.
Loppet förstapris uppgick till en miljon kronor och totalt har Francesco Zet vunnit tio av tolv lopp och tjänat 7.7 miljoner kronor. Och ska man tro hingstens tränare kan de fantastiska resultaten bara vara början på en makalös karriär.
- Man vet ju hur det är med unga grabbar i tonåren, de som är överlägsna då kanske inte blir bäst. Man måste även lägga till lite jävlar anamma. Hittills har han lagt till det och skulle han fortsätta med det och alla andra bitar faller på plats tror jag nog att han, om ett-två år, kommer vända upp och ner på travsporten. Alltså...att det blir en ny era, sa Solvallatränaren.

Flygande holländska
Även årets första riktigt stora lopp för de fyraåriga stona, Drottning Silvias Pokal, avgjordes under dagen och där blev det holländsk seger genom Chebba Mil. Stoet som hade tjänat mindre än 100 000 kronor inför uttagningsloppet för två veckor sedan levererade en mäktig långspurt i händerna på Robin Bakker från fjärde par utvändigt och tog sig förbi tappra tvåan Deborah S.H. över upploppet.
- Jag var lite orolig för resan för hon var trött när hon kom hem efter uttagningsloppet. Det tog fyra-fem dagar för henne att återhämta sig helt. Men i dag var hon på topp igen, kommenterade tränaren Paul J P Hagoort.

Honey Mearas hedrade Lovely Godiva
Team Redén-Kihlström tog ytterligare en seger inom V75 och i stoeliten – Lovely Godivas Minne – var det Honey Mearas som gjorde jobbet. Från spår tolv bakom startbilen hamnade hon i fjärde par utvändigt och efter att ha gått med i tredjespår på den sista bortre långsidan klädde hon av motståndet upploppet ner.
- Travet flöt inte riktigt i sista sväng och jag fick ta upp och rätta till henne två gånger, men när vi kom in på rakan gick det bättre och hon är en fantastisk märr, sa trippelsegrare Kihlström.

Jätteskräll i brons
I bronsdivisionen skrällde Hans Crebas rejält med Bransbys Juke Box. Spelad på två procent på V75 och till 44 gånger insatsen på vinnarspelet spurtade nioåringen till enkel triumf.
- Det var första gången han gick med norskt huvudlag och när jag ryckte det fick jag kanonsvar. Det är en underbar häst! sa Hans Crebas.
Casillo Gennaro-tränade Charliebrown Effe tog tillsammans med Rick Ebbinge andra raka segern på svenska mark i klass I och i silverdivisionen avgjorde Joakim Lövgrens Oscar L.A. den sista biten.
Sju rätt på V75 delade ut 7 771 kronor och sex rätt gav 52 kronor. Femrättspotten frös inne och därmed väntar en jackpot när V75 nästa lördag avgörs på Umåker.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson / TR Bild

Publicerad måndag 9 maj 2022. info@axevalla.travsport.se