V75®: Tredje raka för Odd Herakles i Elitkampen

Till spets från bakspår och saken var klar.
Odd Herakles vann Elitkampen på Solvalla för tredje året i följd.
- Han är ett unikum, en kung, världens bästa kallblod, sa hästens tränare, ägare och uppfödare Odd Paulsen.


En skada spolierade uppladdningen. Spårtombolan gav honom nummer tio. Likväl stod det norska kallbodsfenomenet Odd Herakles som vinnare av Elitkampen i år igen.
- Han har ingen toppdag i dag men vinner på sin klass. Han är en fantastisk häst, sa körande Tom Erik Solberg efter att ha lyckats med konsttrycket att hitta till ledningen från bakspåret redan in i första sväng.
- Chansen var att följa ryggen på Åsrud Vilja och vi kom igenom perfekt. Sedan körde jag mitt eget lopp i ett tempo som jag tänkte att han skulle klara, och det gjorde han.

Rörd till tårar
Förstapriset i Elitkampen var i år höjt till en miljon kronor och därmed är det världens största kallblodslopp. Men det var knappast pengarna som fick ögonen på Odd Paulsen att tåras under segerceremonin.

- Han betyder kolossalt mycket för mig. Jag har varit med honom sedan han kom till världen och han har betytt otroligt mycket för mig under hela sitt liv. Och att han vinner nu efter en vansklig uppladdning är helt otroligt. Han fick en skada i slutet av april och vi har nästan inte kunnat träna honom i maj. Vi har behandlat och stått i för att få honom i ordning till det här loppet. Han är en helt fantastisk häst, sa Odd Paulsen.
Segertiden skrevs till 1.20,0 över 1 640 med autostart. Andraplatsen tog finske överraskningen Stallone och tredjeplatsen bärgades av en starkt avslutande Månlykke A.M.

Storslam i Treåringseliten
I fjol vann Paul Hagoort Treåringseliten, tillika Håkan Wallner Memorial och finalen i Breeders Course, med överraskningen Love You Too. I år nöjde han sig inte med att ta hem förstapriset på en miljon kronor. Han hade en trio med i loppet och de slutade etta, tvåa och trea.
- Fantastiskt! Det är helt otroligt. På förhand hoppades jag på att någon av dem skulle få bra betalt i dag, det var ett öppet lag som jag såg det, men jag kunde inte föreställa mig det här, sa den omtumlade nederländaren.
Längsta strået i stallkamraternas täta slutstrid drog skrällen Hurricane D.K., väl understödd av Robin Bakker.

Andraplatsen tog Monastery Boko och trea blev Diapason. Totalt inbringade trippelsegern 1 750 000 kronor.
Treåringseliten för ston avgjordes utanför V75 och där spurtade Jerry Riordans Dea Grif hem segerchecken på 400 000 kronor med Matthieu Abrivard i sulkyn.

Jätteskräll i elitloppsförsöket
Försöken till dagens huvudnummer Elitloppet kördes inom V75 och även där slog team Hagoort-Bakker till, med en jätteskräll i form av Mister F.Daag. Spelad på två procent på V75 och till 43 gånger pengarna på vinnarspelet sprutade han till seger.
- Jag är i chock. Särskilt på grund av att han inte kändes bra i värmningen. Men saker kan förändras, sa Paul Hagoort.
Dessförinnan hade Daniel Redéns Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström vunnit sitt försök från positionen utvändigt om ledande Önas Prince. Finalen med fem miljoner kronor till vinnaren kördes av förklarliga skäl utanför V75 och där tog den Richard Westerink-tränade fransmannen Etonnant en förkrossande seger när han med galopp på vägen och vida spår i slutkurvan spurtade hem segerchecken på fem miljoner kronor.
- Veni, vidi, vici, sa segerkusken Anthony Barrier.

Elitloppet nästa år
Franske Callmethebreeze har redan varit ute och stångats med den franska eliten och siktet är inställt på Elitloppet nästa år. När han nu gick ut i Fyraåringseliten, Tommy Hannés lopp, tog han utan bekymmer hem förstapriset på en halv miljon kronor från ledningen. Tränar gör Philippe Allaire och i sulkyn satt Andrea Guzzinati.
- Han tog ett felsteg från start men är förståndig och rättade till det själv. Väl i ledningen fick jag kontrollera loppet som jag ville, sa segerkusken.
Fyraåringseliten för ston blev en uppvisning av Stefan Melander-tränade Imhatra Am. När Mats E Djuse lättade på tömmarna i slutkurvan stack den klassiga damen ifrån till överlägsen seger, värd 300 000 kronor.
Lärlingseliten avslutade V75 och då Conrad Lugauers Laradja Vrijthout och Marc Elias skar mållinjen som etta landade utdelningen för sju rätt på 158 922 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: TR Bild

Publicerad måndag 30 maj 2022. info@axevalla.travsport.se