Seger i sista starten – Gävlehästen ger namn åt Speedracet

Folkkär och år efter år ett säkert kort i extremsprintern på Solvalla.
På söndagen blev det en fjärde seger i Speedracet över 640 meter för Gävlehästen M.T.Insider och Olle Alsén - i karriärens sista start.
- Vi vill hylla honom och byter nu namn på loppet - framöver kommer det alltid att heta”M.T.Insiders speedrace”, deklarerade Solvallas Anders Malmrot.


Tre gånger tidigare hade Gävle hästen M.T.Insider vunnit extremsprinern på Solvalla.
På söndagen blev det en fjärde seger i Speedracet över 640 meter.
- Det var bestämt sedan tidigare att vi skulle gå för det här loppet en sista gång och sedan pensionera honom. Vilken dröm det här blev! sa tränaren Olle Alsén.
640 meter – en extremt udda och kort sträcka – har på senare år blivit en publikfavorit som ett av de tidiga loppen under Solvallas elitloppssöndag.
Som vanligt avgjordes loppet med tre heat där vinnaren från varje heat kvalificerade sig för finalen. Och nästan som vanligt blev tolvårige M.T.Insider en av finalisterna.
Hästen med den effektiva kurvtekniken och explosiviteten tog hand om ledningen i finalen med sin tränare Olle Alsén i sulkyn. Svante Ericsson-tränade Eldorado B. och Kaj Widell var dock inte mer än en längd efter i mål.
- Jag ville sticka undan med honom och göra nån fin segergest. Allt var klart in på upploppet och jag har ju en extraväxel att rycka med ””propparna” i hans öron. Men ryckte av snöret! Det var liksom fel dag att få materialfel på men det var lugnt ändå, sa Olle Alsén.

”Maj är hans månad”
M.T.Insider pensioneras nu som tävlingshäst och får vara gårdshäst på heltid.
- Jag och ägarna bestämde redan i vintras att bara gå för Speedrace den här säsongen då hästen börjar lite till åren. Maj är hans månad också. Att vinna fyra gånger den här elitloppsveckan – det är det såna som Järvsöfaks har gjort. Och så min lilla häst då, sa Olle Alsén.
Publikfavoriten M.T.Insider fick 100 000 kronor för segern och nådde nästan upp i två miljoner kronor intjänat i karriären. Tolvåringen pensioneras med 1 995 595 kronor på kontot. 115 starter hann det bli fördelat på 22 segrar, 16 andra- och 15 tredjeplatser.
Segerdefileringen på Solvalla rev ner stora applåder. Skötare Erika Åsblom som tagit hand hästen i tio år fanns med liksom delägare.
Solvallas sportchef Anders Malmrot vill att Solvallas jippobetonade lopp ska köras till Gävlehästens ära i framtiden
- Han vann sin fjärde gång och gjorde sin sista start i dag. Framöver kommer loppet alltid att heta M.T.Insiders speedrace, sa Malmrot.
Kallblodens Speedrace avgjordes under fredagen. Där segrade Smedsbo Faksen och Åke Svanstedt. Hanna Edvinsson med amatörlicens i Sundsvall tränar.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Publicerad måndag 30 maj 2022. info@axevalla.travsport.se