Inför V75® (söndag): Håkans danska dröm blir verklighet

Näst snabbast i landet i år.
På söndag står Four Guys Dream inför sitt elddop i Copenhagen Cup.
- Vinner han så kanske jag slänger kryckorna. Det här är ett lopp som jag alltid velat vara med, säger tränaren Håkan K Persson.


Det var i V75 hemma på Halmstad 23 april som Four Guys Dream spurtade hem silverdivisionen på 1.09,6/1 640 meter autostart.
Det är fortfarande den näst snabbaste tid som travats i Sverige under 2022, endast toppat elitloppsaktuelle San Moteur.
För Four Guys Dream väntar knappast något elitlopp, han är redan inkvalad till silverfinalen samma helg, men som generalrepetition har tränaren Håkan K Persson inte valt någon enkel uppgift utan Danmarks största travlopp Copenhagen Cup – höjdpunkten under söndagens V75 från Charlottenlund i Köpenhamn.
Och ett lopp som Persson längtat efter att få vara med i.
- Ja, det är verkligen ett lopp som jag gillar. Jag har åkt många gånger på Copenhagen Cup-dagen och trivs väldigt bra. Det är så trevlig atmosfär. Att jag själv skulle få med en häst i huvudloppet trodde jag inte, men efter segern senast så fick jag en idé. Att höja ribban lite och testa. Det ligger perfekt i tiden inför elitloppshelgen så jag provade att anmäla.
Till skillnad från Elitloppet där man blir inbjuden eller kvalar in till loppet så fungerar Copenhagen Cup som ett ”vanligt” lopp i det att tränarna anmäler sina hästar och de som har flest startpoäng får tävla.
- I år var det två inbjudningar och åtta platser man kunde anmäla till och det är jättekul att han kom med.

Hästar från många länder
Det gav ett dynamiskt fält med hästar som ytterst sällan mött varandra. För rutinen står veteranerna Milligan’s School och Vitruvio som gjort 200 starter och tjänat över 30 miljoner kronor tillsammans.
I den andra änden av spektrumet syns hemmalaget, två femåriga kulltoppar i stoet Flower Dust och framförallt segermaskinen Festival of Speed - som bara förlorat en gång på karriärens 15 starter. Lägg till hästar tränade i Sverige, Norge, Italien och Frankrike så har vi ett sällsynt internationellt sällskap som gör upp om ett förstapris värt dryga halvmiljonen svenska kronor över 2 011 meter på ”Lundens” 950-metersbana.
Four Guys Dream är med sina 1,6 miljoner kronor näst minst meriterad och den som tjänat överlägset minst per start i fältet.
Men det hindrar inte tränaren från att vara optimist med sin klassklättrare som vid segern senast tävlade utan skor runt om för första gången i karriären.
- Jag trodde att det skulle ge stor effekt på honom att få springa barfota, men det blev nog ännu bättre än jag hade hoppats. Jag såg redan i provstarten att han fick ett helt annat klipp i steget. Hästen har varit rullig, framförallt i första sväng, och behövt vikt fram. För ett år sedan sprang han med tunga järnskor, sedan har vi kunnat lätta honom efterhand och näst senast sprang han med aluminiumpäronskor med en sula, det lättaste han har haft. Men det är ändå stor skillnad mot barfota och det syntes verkligen i loppet. Han gick ju med full spänst över mål, säger Håkan K Persson som inte är helt överraskad av utvecklingen hos sin sexåring.
- Nej, jag sa i en podcast i vintras att jag tror att han springer en 1.09-tid barfota i år, och jag fick rätt redan i första gången vi ryckte skorna.
Hur fort kan han springa över full distans på söndag?
- Om han får gå i ryggar i jämn hård fart hela vägen, så tror jag att han kan springa en 1.10-tid. Det har han i kroppen. Men då krävs förstås att loppet blir kört på rätt sätt.
Hur har han tränat efter vinsten?
- Han har sett jättefin ut. Det finns inget som talar för att han ska vara sämre på söndag.

Inte kört häst på fyra månader
Sett ut.
Inte känts.
Efter en olycka i vintras har Håkan K Persson inte kunnat köra häst på snart fyra månader.
Efter två veckor på sjukhus och en tid i rullstol tar han sig numera fram på kryckor.
- Problemet är en nerv som är trasig och gör att jag inte kan röra foten som jag vill, det är svårt att lyfta den och det blir ingen stabilitet. Enligt läkarna ska det bli bra igen, men det kan ta upp till ett och ett halvt år innan jag är helt återställd. Men förhoppningsvis kan jag prova att sätta mig bakom en häst inom ett par veckor, så att jag kan vara med och träna igen.
Hur mycket kan du hjälpa till i stallet?
- Inte mycket alls. Jag står vid sidan och tittar på. Men det är inte bara nackdelar. Man ser lite annorlunda på det när man får ett annat perspektiv.
Är det frustrerande?
- Nej, inte när det går så bra. Vi har haft väldigt fina resultat i år. Hade det gått dåligt hade det nog varit en annan sak, då hade jag nog blivit mer otålig. Men personalen gör ett fantastiskt jobb och allting fungerar trots att jag inte kan vara med själv.
Kan Four Guys Dream tävla barfota runt om även på söndag?
- Ja, det är inga problem, han har fina hovar. I övrigt blir det samma utrustning som vanligt, jänkarvagn och blinkers. Vi hade ett par boots på för säkerhets skull senast, men Stefan (Persson, kusk och lillebror) tyckte att vi kunde plocka bort dem också. Men det vågar jag inte den här gången. Nu när han fick framspår och kommer att vara med i lite körning från start så vill jag inte chansa och riskera att han blir rullig i första sväng. Vi kanske tar bort dem under elitloppshelgen istället.
Är det här loppet lika viktigt som finalen under elitloppshelgen?
- Ja, eller viktigare. Det är väldigt stort för mig att vara med i Copenhagen Cup. Vinner han så kanske jag slänger kryckorna.
Tror du att han kan vinna?
- Jag är väldigt förväntansfull och tror att han kan vara långt framme, kanske till och med vinna om det klaffar perfekt. Det måste jag tro med tanke på hur fin han var i loppet senast och hur han ser ut i träningen, att han kan ta ett steg till i sin utveckling, säger Håkan K Persson.Det här berättar Håkan K Persson om sin andra häst på V75 på söndag:

12 Global Believer (V75-5) är riktigt bra i ordning och under stark utveckling för dagen. Han är väldigt snabb bakom bilen och senast tog han ledningen och vann väldigt lätt. Tyvärr blev det inte läge för det den här gången och det sätter ner chanserna rejält. Han har lyft sig barfota i de två senaste starterna och kommer att tävla så igen. Av träningen att döma ska han snarare vara ännu bättre nu än förra gången, men startspåret gör att det ser svårt ut ändå.

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson / TR Bild

Publicerad onsdag 11 maj 2022. info@axevalla.travsport.se