Stefan Persson till tusen

Under tisdagskvällen tog Stefan Persson sin tusende seger som kusk då han lätt vann med tyska hästen Emilion på Jägersro. – Oerhört skönt att ta denna seger och nå Tusenklubben, sa Stefan efter segern.


Lite av rivstart som kusk blev det 1993 då Stefan tog sin första seger med Betcha på Axevalla den 16 mars och sedan vann med Crofters Pole på Åby två dagar senare.

Första stora reklamhästen blev dubbelmiljonären Kahili som med Stefan blev en följetong på V75. Totalt körde Stefan Kahili till tio segrar, sex av dessa på V75. När tränare Persson stod vid sidan vann Charlotta B Svensson Kronprinsessan Victorias lopp på Axevalla med Kahili. Seger blev det också i Prix de Grasse i Frankrike med Erik Adielsson som kusk.

Bring Me Luck är en annan stjärna som Stefan nämner när vi når honom i bilen på väg till Kalmar. Hästen vann 22 lopp och Stefan satt i sulkyn vid alla segrarna.

Men den stora stjärnan var utan tvekan Darling Mearas. Stoet och Stefan vann två grupp I-lopp, Svenskt Trav-Oaks 2016 och EM för ston 2018.

– Vi var även tvåa i StoChampionatet, lägger Stefan till och fortsätter:

– Broder Håkan och jag växte upp i Skara i en familj utan hästanknytning. Närmaste granne var dock tränaren Curt D Andersson och det är klart att det hade varit roligt om jag vunnit StoChampionatet på Axevalla, som ju ligger nära Skara.

De två senaste åren har Stefan koncentrerat sig på att köra lopp åt andra tränare. Succé med 113 segrar 2020 däribland segrar i Svenskt Trav-Oaks (igen) med Eagle Eye Sherry och E3-finalen för ston med Globalizer.

Under 2021 fortsatt segerstaplandet. Året avslutades bra med final-seger i STL Bronsdivisionen med Four Guys Dream Annandag Jul innan årets segersiffra spikades till 162.

– Att jag skulle nå Tusenklubben kunde jag aldrig drömma om. Men på senare år har segrarna ramlat in och att jag nu nått fram känns oerhört skönt, avslutar Stefan.

Källa: Pressinformation från Nordiska Travmuseet

Foto: Mikael Rosenquist / TR Bild

Publicerad torsdag 27 januari 2022. info@axevalla.travsport.se