Cokstile skrällde i Prix de Bourgogne

Don Fanuzzi Zet löpte inte upp till förväntningarna.
Istället klev en annan elitloppsvinnare fram.
Cokstile skrällde i Prix de Bourgogne och är därmed klar för vinterns huvudnummer i Paris - Prix d’Amerique.


Fjolårets elitloppsvinnare Don Fanuzzi Zet bar favoritskapet när det tredje och näst sista B-loppet inför Prix d’Amerique kördes i Paris under söndagen. Men Daniel Redéns stjärna, som gjorde sin första start på Vincennes svarta kolstybb, hade ingen av sina bättre dagar. Visserligen fick han ett lite rörigt lopp med ett par positionsbyten och tredjespår utan rygg i slutkurvan, men såväl tränare som kusk hade förväntat sig mer. Över upploppet gick hästen kräftgång och mållinjen skar han som sjua.
- Vi fick ett halvdant lopp utan de rätta ryggarna, men det var inga stora grejer och även om han fick göra lite jobb själv var det inte så våldsamt. Vi hade hoppats på mer och får fundera på vad det berodde på, sa kusken Örjan Kihlström.
- Det var inte samma ”Don” i dag och vi får åka hem och se vad det kan vara, om han var nedsatt av resan eller om det bryter ut något. Jag vet inte. Men det klart att det är tråkigt när man har laddat och siktat på det här, sa Daniel Redén.

”Det här är stort”
Även om det stora svenskhoppet underpresterade ska ingen skugga falla över loppets vinnare Cokstile. Hästen, som vann Elitloppet 2020, tränas numera av Eric Bondo och gjorde sin andra start för honom på Vincennes. Gabriele Gelormini satt i sulkyn och efter att ha tagit hand om ledningen från spår två bakom startbilen valde han att släppa ifrån sig initiativet till Vivid Wise As. Den senare höll mycket starkt som tvåa men när Cokstile fick fritt spurtutrymme på upploppet flög han förbi till överlägsen seger.
- Kanon! Det blev helt perfekt och nu är vi klara för Prix d’Amerique. Vi hade lite tur men han var bättre i dag. Det här är stort! sa den mycket nöjde tränaren.
Segertiden skrevs till 1.10,9 över 2 100 meter och loppet förstapris uppgick till 550 000 kronor.

Fantomspurt av Missle Hill
Fartfyllda stoet Billie de Montfort bärgade även hon en Prix d’Amerique-biljett genom att avslutade rykande till tredjeplatsen och Don Fanuccu Zets stallkamrat Missle Hill levererade också en högklassig spurt. Han hade för långt fram för att blanda sig i segerstriden men gick mycket starkt som sexa.
- Han spurtade fantastiskt bra! Det var lång fram och vi fick en vid sväng, men han spurtade väldigt, väldigt bra, sa kusken Björn Goop.
- Han är bra när han är bra och jag tror att han trivdes på banan. Men just nu är det Don Fanucci vi fokuserar på och varför det blev som det blev, sa Daniel Redén.

Kvalificerade för Prix d’Amerique 30 januari:
Billie de Montfort
Cokstile
Etonnant 
Face Time Bourbon 
Galius
Ganay de Banville
Hohneck
Rebella Matters
Vivid Wise As

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Mikael Rosenquist

Publicerad måndag 3 januari 2022. info@axevalla.travsport.se