Inför V75® (jackpot): ”Blir bara bättre och bättre”

För två år sedan kunde han inte längre trava och det tog lång tid innan felet hittades.
Men det gjorde det och efter operation pekar hans utvecklingskurva brant uppåt.
På lördag kan Unico Broline ta tredje raka segern i V75® på Axevalla.
- Han blir bara bättre och bättre, säger hemmatränaren Sofia Aronsson, som har ytterligare två intressanta hästar med i leken.


Sofia Aronsson har rivstartat året och snart två månader in på 2022 har stallet vunnit 5 av 18 lopp. Alltså seger i enastående 28 procent av loppen. Starkast bidragande orsak till det är Unico Brolines (V75-1) två triumfer. Men karriären har gått allt annat än spikrakt för den nu sexårige valacken. Visserligen vann han sitt första lopp som tvååring men det har varit mycket bekymmer och huvudbry för Sofia Aronsson innan det lossnade för hästen under fjolåret.
- Framför allt har han hängt lite högertöm hela livet. Vi har letat och hållit på och visst, han vann lopp ändå, men det var många bakslag hela tiden och under 2020 blev han bara sämre och sämre. Han kunde inte trava till slut och vi letade och röntgade och kollade med ultraljud men hittade inga fel. Och så röntgade vi igen och igen och igen. Till slut hittade vi något litet, litet i en karpaltunnel och då lade vi honom på operationsbordet, berättar Sofia Aronsson i podden V75® - lördag hela veckan.
Det där lilla, lilla visade sig vara betydligt större än vad som framgick av röntgenplåtarna.
- Det går inte att se allting på röntgenbilder utan det mesta ser man när man går in i leden, och han hade en jättetagg där inne som stack rakt in i gaffelbandet. Så i princip hade han sprungit med en stor sten i skon hela livet.

Blivande gulddivisionare
Med taggen bortopererad inleddes en ny era i Unico Brolines liv. Det blev 11 pallplatser, varav 3 segrar, på 16 starter och vid senaste fullträffen passerade han en miljon kronor insprunget.
- 2021 var första året i hans karriär då han kunde starta på regelbundet, träna på mellan starterna och utvecklas för varje start. Han blir bara bättre och bättre och det känns så hemma i träningen också.
På lördag väntar debut i silverdivisionen och även om spår nio i volten inte är något önskeläge tillhör Unico Broline hästarna som tillräknas segermöjligheter. Det är Erik Adielsson som sköter tömmarna och att döma av kuskarnas omdömen efter hästens två senaste lopp blir knappast någon förvånad om han vinner igen.
- Näst senast på Solvalla, när han jagade ikapp hästen i ledningen (Maverick Dream), tyckte Erik att det var det bästa lopp han har gjort när han har kört honom. Och nu senast på Axevalla var det ett enklare gäng han mötte men Magnus (Jakobsson) ringde faktiskt mig på hemvägen och var otroligt nöjd med hästen och tyckte att det utan tvekan var en blivande gulddivisionshäst.

”Väldigt bra tryck i henne”
Även Nina Ginto (V75-2) har hunnit bidra till årets segerskörd för Stall Aronsson. Efter två månaders tävlingsuppehåll vann hon senast i närmast överlägsen stil från ledningen.
- Jag var inte jätteförvånad men ändå lite förvånad över att hon var så jättebra, för hon kan vara lite tung och trög när hon har pausat lite. Men det var hon inte den här gången. Med det loppet innanför västen ska hon i alla fall inte vara sämre nu. Det är en häst som har gjort lite ojämna prestationer ibland men hon känns väldigt fin för dagen, ser väldigt bra ut och det var väldigt bra tryck i henne senast.
Sist ur stallet att äntra banan på lördag är TheBankonBroadway (V75-6) som efter flera starka prestationer inte stod att känna igen i senaste starten.
- Hon var lite ofräsch. Hon har också utvecklats mycket under 2021 och det har gjort att hon har hållit sig fräschare och vi har kunnat starta på mycket bättre än i början av karriären. Men emellanåt måste hon gå till veterinären.
Den här gången tror Sofia Aronsson på en betydligt bättre insats.
- Ja, det gör jag. Hon har varit hos farbror doktorn och jag har kört lite tuffare med henne. Hon är väldigt lättränad och inte beroende av lopp i kroppen. Hon brukar alltid göra bra prestationer när hon har fått ta igen sig lite.
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer sjurättspotten uppgå till 55 miljoner kronor. Kanske är Sofia Aronssons trio nyckeln till drömvinsten?

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson / TR Bild

Publicerad onsdag 23 februari 2022. info@axevalla.travsport.se