Davidson du Pont vann Prix d'Amerique efter historisk duell

Stenhårt tempo.
En rafflande upploppsduell.
Och till slut total familjelycka med mängder av glädjetårar.
Davidson du Pont och Nicolas Bazire segrade i Prix d’Amerique 2022.


En ny konung skulle krönas.
Sedan ”oslagbare” Face Time Bourbon tvingats avsluta karriären på grund av skada så låg fältet öppet för en ny regent på den franska travtronen.
Och det var många som kände sig kallade i världens tuffaste travlopp.
En var Robert Bergh som skickade svenskhoppet Power till ledningen via fjärdespår i början av nedförsbacken.
Strax därpå visade Yoann Lebourgeois att han inte tänkt vara åskådare bakom fältets minst meriterade häst Galius som pressade sig förbi favoriten Etonnant och forcerade till front.
Och Lebourgeois var inte lika intresserad av att ge ifrån sig kommandot.
Först svarade han andrahandsfavoriten Davidson du Pont som gick ner bakom och sedan försökte han ta emot framstormande Etonnant. Men Anthony Barrier hade bestämt sig och efter en brutal forcering i 1.06-fart satt favoriten först i samma veva som klockan visade på ursinniga 1.10,8 första 1 700 meterna.

Osmakliga drivningar
Det satte sig i benen på Etonnant, men förbluffande nog inte på Galius som gick ut direkt, tryckte sig förbi och drog åt sig flera längders ledning.
Då fick Nicolas Bazire upp farten på Davidson du Pont.
Hästen som slutat tvåa i Prix d’Amerique två år i rad närmade sig upploppet ner och när Galius slutligen fick mjölksyra så ”möttes” de precis före mål – båda under drivningar som stack hårt i svenska ögon där liknande beteende från kuskar skulle renderat i kraftiga åtgärder från domarkåren.

”Förtjänade att få vinna”
Målfotot visade att Davidson du Pont hunnit förbi och Nicolas Bazire fick snart sällskap av sin far Jean-Michel, vars Feydeau Seven slutat utanför prispengarna, och åkte tillsammans under en lång pratstund hand i hand.
Officiellt blev det ingen femte Prix d’Amerique-titel för Jean-Michel eftersom han inför loppet skrev över Davidson du Pont på Nicolas träningslista.
Men att Frankrikes störste travprofil ändå var hjärnan bakom bedriften behöver ingen tvivla på.
- Jag är väldigt stolt. Jag var inte nöjd med jobbet Nicolas gjorde bakom hästen i Prix de Belgique, men idag körde han det perfekta loppet. Han fick en perfekt start och det är inte lätt för en kusk i hans ålder i det här loppet. Om det var någon häst som förtjänade att få vinna Prix d’Amerique så var det Davidson du Pont efter alla hans prestationer i det här loppet, konstaterade Bazire senior.
Ägaren, uppfödaren och morfar till segerkusken Albert Rayon grät glädjetårar efter loppet.
- Det här var så efterlängtat. Han har varit tvåa två gånger och vi visste att hästen var i perfekt kondition. Det är jättestort att Nicolas fick vinna med honom. Det hade varit roligt om Jean-Michel hade kört också, men när det är mitt barnbarn så blir det ännu större. Men nästa gång hoppas jag att marginalen blir lite större, det här var inte bra för hjärtat, pustade Rayon.

Första kvinnan stor i nederlaget
Men den nye travkejsaren är knappast Davidson du Pont. Som nioåring borde han närma sig slutet på karriären. Däremot visade tre år yngre Galius att han har alla förutsättningar att klättra upp på tronen.
Severine Raimond hade skrivit historia bara genom att kvala in sin häst till loppet. Och det var alltså på vippen att den första kvinnliga franska travtränaren till en Prix d’Amerique-häst gjorde om Helen A Johanssons bedrift som kusk bakom Ina Scot 1995.
Hade upploppet varit någon en decimeter kortare eller Yoann Lebourgeois en aning kallare i sulkyn så hade knallen varit ett faktum.
Men det var ingen bitter förlorare, utan en lycklig tvåa som mötte upp efter loppet.
- Hästen var fantastisk. Inför det här loppet hade vi verkligen väckt upp honom i träningen. Det var första gången i karriären som vi gjorde det och han svarade med att göra en enorm prestation. Det har varit en fantastisk dag att få uppleva, jag har inte sovit på tre dagar, konstaterade Raimond som även är uppfödare och ägare till vad som lovar att bli Frankrikes nya superstjärna.
Glad var även Thierry Duvaldestien som fick se montédrottningen Flamme du Goutier spurta till bronset för sonen Theo.
- Jag är väldigt stolt. Min son körde ett perfekt lopp. Allt blev optimalt och det gick inte att bli bättre än trea idag. Hästen gav verkligen allt.
För svenskhoppen blev det platt fall. Björn Goop-körde Zacon Gio galopperade bort sina chanser i starten medan Power var trött tidigt och slutade långt från prispengarna.
Segertiden för Davidson du Pont blev 1.11,3/2 700 meter och belöningen cirka 4,6 miljoner kronor.

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: Jean-Luc Lamaere

Publicerad tisdag 1 februari 2022. info@axevalla.travsport.se