Konungens återkomst bäddar för jul i Paris

Kungen är tillbaka.
Calgary Games löste sin comeback helt enligt ritningarna.
- Det är en annan ras, kommenterade en imponerad Björn Goop.
Efter långt funderande bekräftade Timo Nurmos att man nu siktar mot start i Paris på självaste julafton.


Resultatet var väntat.
Det mest spännande var vad som skulle hända efteråt.
Och beskedet som alla väntade på dröjde.
Och dröjde...
Och dröjde...
När Timo Nurmos så småningom kom ut ur stallet, över en timme efter att Calgary Games dansat hem Gösta Nordins lopp i händerna på Björn Goop, så bekräftade han det så många hoppats på:
- Jag är mycket nöjd. Om han är frisk imorgon kommer vi att anmäla till Paris på julafton.
Loppet som åsyftas heter Prix Tenor de Baune, uppkallat efter den enda häst som vunnit Prix d’Amerique som obesegrad.
Förstapriset består förstås av pengar, men summan är för de flesta ointressant då det även ger en direktbiljett till världens tuffaste travlopp sista söndagen i januari.
Om Calgary Games vinner på julafton öppnas alltså möjligheten att följa i Tenor de Baunes fotspår och starta i Prix d’Amerique som obesegrad.

"En fantastisk upplevelse"
För även om Calgary Games haft en kort karriär sett till starter så är han redan betraktad som ett fenomen.
Efter blott tre lopp som treåring tog han trav-Sverige med storm när han i fjol som fyraåring svepte sina kullkamrater åt sidan i Svenskt Travderby och Europaderbyt. Och detta på ett manér som sällan eller aldrig skådats på en travbana.
Efter över ett års tjänstgöring som avelshingst återkom hästen i ett kvallopp för en månad sedan och på onsdagen var det alltså dags för comeback på Solvalla.
I första starten på 14 månader.
- En fantastisk upplevelse. Han springer mycket lättare än andra hästar, han tar mer kraftfulla steg. Det är en annan ras kan man säga. Jag ville inte köra för hårt med honom, han är inte van att springa med brodd. Vi körde lite till slut och han var jättefin, kommenterade Goop som fått överta tömmarna från Jorma Kontio och nu för första gången körde hästen i tävling.
Målet är förstås att han ska gå i fotspåren även på sin far Readly Express. Hästen som tog den senaste svenska segern i Prix d’Amerique för Nurmos och Goop 2018.
- Det finns många likheter med Readly. Inställningen, konditionen och en fantastisk teknik. Det är pappa upp i dagen. Jag tror att han kommer att passa perfekt på Vincennes, fortsatte Goop som är en van gäst på den franska nationalarenan där han vunnit ytterligare två Prix d’Amerique som kusk bakom franske fenomenet Face Time Bourbon.

Julafton i Paris
Men avgörandet om det blir någon satsning mot Prix d’Amerique ligger hos ägaren och tränaren Timo Nurmos.
Det var därför beskedet som dröjde var så viktigt.
Lättad och till synes skadad kom kvällens huvudperson ut ur stallet när tävlingskvällen gick mot sitt slut och snön börjat falla ymnigt över Solvalla.
- Jag var väldigt orolig för banan. Det är första gången han tävlat med broddar, han har aldrig ens tränat riktigt fort med broddar. Men det funkade väldigt bra och han hade krafter kvar i mål. Jag hoppas att han är frisk och kry imorgon. Det finns inget mer att säga, försökte Nurmos innan Kanal 75:s reporter Anders Nilsson ställde honom mot väggen:
Om han är frisk och kry imorgon, var startar han härnäst?
- Om hästen är frisk och allt verkar bra så kommer vi att anmäla till Paris på julafton. I så fall blir det nästa start, sade Nurmos innan han återvände till stallet.
Och om det loppet går som vanligt, om Calgary Games gör om vad pappa gjorde 2017, så kommer årsdebuten 2023 att ske i Prix d’Amerique med en möjlighet för Calgary Games att skriva ny travhistoria.

Vegas Vania mot större uppgifter
Kvällens huvudrollsinnehavare var inte ensam om att infria favoritskapet på V86.
Love No Pain, Loke Briljant, Carl Halbak, Scala och Friend of Elves såg till att värdet trots jackpot var tresiffrigt efter sex avdelningar.
Då satte Hanna Lähdekorpi dit kvällens enda överraskning i Wish Me Magic inför kvällens andra höjdpunkt, Vinterfavoriten för tvååringar.
För apropå att gå i stora fotspår så fick den kvarvarande Solvallapubliken se ytterligare en blåblodig travare avrunda aftonen.
För två år sopade Tetrick Wania och Riina Rekilä rent i loppen för de allra yngsta.
Lillebror Vegas Wania vill inte vara sämre och hade lekstuga med sina kullkamrater efter att ha blixtrat till ledningen.
- Jag vet att han är jättesnabb, men jag har aldrig låtit honom gå förut. Det här var ett bra lopp åt honom och då var det läge att köra lite. Han var jättefin. Nu tränar vi på och får se hur allt går inför nästa år, sade Rekilä sedan hon fastställt utdelningen för åtta rätt till 5 355 kronor och ordnat ny sexrättsjackpot till nästa vecka.

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: TR Bild

Publicerad torsdag 15 december 2022. info@axevalla.travsport.se