Inför V75® (söndag): Global Brilliance vill ta snabb revansch

Förhoppningarna var stora i Stochampionatet.
Men då fick Global Brilliance aldrig visa vad hon kunde.
Nu har David Persson kvalat in till en ny stor final – och hoppas på revansch i Derbystoet.


6 Global Brilliance (V75-3) kom till David Persson i våras och det fyraåriga stoet verkar trivas ypperligt hos Axevallatränaren. Sommarens stora mål var Stochampionatet på hemmaplan och dit tog sig S.J’s Caviar-dottern genom uttagningsseger. Finalen blev dock inte alls vad man hoppats. Hästen fick släppa ledningen, blev fast och fick sedan aldrig visa sin tapperhet med cape och svärd.
– Jag var verkligen besviken i ganska många dagar efteråt, det är inget jag ska sticka under stol med. Hon fick aldrig chansen att visa vad hon kunde. Det var ändå en positiv känsla att hon var bra i loppet, men att sitta fast i det största loppet som vi siktat mot så länge, det är klart att det svider. Men nu har vi släppt det och siktar framåt mot söndag, säger David Persson.

Hoppas på revansch i Derbystoet
På söndag ja. Då är det Derbystoet som gäller. I uttagningen var Global Brilliance åter en vinnare, då hon anförde loppet från start till mål och dessutom svarade ut Honey Mearas i slutstriden – hästen som vann just Stochampionatet.
– Det är kanonbra med hästen, hon har inte direkt tagit något stryk av loppet senast. På förhand tänkte jag väl kanske att det skulle kunna bli svårt att slå Honey Mearas men hon fick bestämma en bit och rann till och med undan sista biten, så det var absolut en bra insats.

Bygger upp energin för söndag
Försöket till Derbystoet senast var det första loppet som Global Brilliance gjorde sedan det svidande nederlaget på Axevalla. Tränaren har haft söndagens lopp i sikte hela tiden och tror att hans häst ska ha tagit ytterligare ett kliv framåt till finalen.
– Hon är tränad på det sättet att hon ska kunna gå framåt mellan försöket och finalen. Hästen har inte gått några rundbanejobb eller så, utan bara tränat i sanden mellan Stochampionatet och kvalet till Derbystoet. Hon får ett lugnare jobb under torsdagen, någon liten pulshöjare och sedan är det bara att bygga upp energin inför söndag.

Adielsson får ge allt från början
Lyckan stod inte bi när spårlottningen genomfördes. Kretsen kring Global Brilliance fick välja sist av försöksvinnarna och får på söndag vojlocken med nummer sex på. Men stoet har tidigare visat att hon besitter startsnabbhet – något man hoppas att hon ska visa i finalen. Erik Adielsson sitter då för första gången i sulkyn.
– Spåret är jag väl inte helt nöjd med men det är ändå ett okej framspår. Plan A för Erik Adielsson kommer jag att ge honom och det är att ge allt från början, helt enkelt. Hon är obesegrad i ledningen och jag ser väldigt, väldigt gärna att hon kommer dit. Visst kan hon göra bra lopp från andra positioner också, men det är ledningen vi vill åt.
Du ser fram emot söndagen?
– Det blir spännande. Vi är med i de allra största loppen och det är där vi vill vara, avslutar David Persson.

Daniel U. Olsson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson / TR Bild

Publicerad den 2 september 2021. info@axevalla.travsport.se