In memoriam - Sören Norberg

Igår eftermiddag nåddes vi på Axevalla av det tråkiga beskedet att Sören Norberg har avlidit efter en lång tids sjukdom. Sören är starkt förknippad med Axevalla då han var Axevallatränare i 19 år och det var också under den perioden han hade sina absolut största framgångar.


Men allt började tidigare än så. Sören var bördig från Skellefteå där han som ung mer eller mindre kom in i travet av en slump. Han hade ingen travanknytning i släkten men då familjen flyttade till ett bostadsområde granne med travbanan blev det naturligt att han sökte sig däråt och ganska direkt var det kärleken till hästarna och stallbacken som lockade mest för den unge Sören. När Sture Lindström flyttade till Mantorp runt 1970 följde Sören med som lärling och han hade också egen A-licens en kort period på Mantorpstravet innan flyttlasset gick till Karl ”Skrot-Kalle” Adolfsson i Värmländska Eda nära den norska gränsen där han blev privattränare.

Där plockade Sören fram den ena stjärnan efter den andra och med hästar som Boett, Satopay, Nuss Hanover och Safaga Vixi gjorde han sig ett namn även utanför Värmlands gränser. Den största stjärnan var Boett och att höra Sören berätta historien om när de åkte till Solvalla och tvålade dit nationalklenoden Ego Boy i Mälardrottningens Pris var alltid en fröjd för öronen. Sören höll just det tillfället som det mest glädjefyllda och mest bestående minnet under hela hans karriär.

1977 flyttade han till Axevalla där han huserade med stall både på Axevallas stallbacke och den egna gården i Väring utanför Skövde. Snabbt blev han en av våra största profiler och ganska omgående fick han fram unghäststjärnan Dan Holmbo som han bland annat vann Danskt Kriterium med. Lite senare vann han Dansk Uppfödningslöpning med Gunga där hans Glennie Bilto var tvåa och han vann även Svensk Uppfödningslöpning 1984 med Brooklet Valley. 1982 föddes hans kanske största stjärna Junior Lobell som vann 41 lopp på 101 starter och bland annat vann Copenhagen Cup 1989. Danskfödda Junior Lobell representerade också Danmark i VM-loppet och med honom deltog Sören i Elitloppet flera gånger.

Två andra stjärnhästar som Sören plockade fram är segermaskinen Joker From Hjo (112 starter, 31-16-17, 2.482.370 kr) som var en son till Junior Lobell och Elitloppsdeltagaren Blixten Pellini (72 starter, 20-8-10, 2.654.500 kr).

Efter Axevallatiden var Sören verksam i Italien i några år och de senaste åren har han tillhört Jägersro där han tillsammans med sin vapendragare genom en stor del av karriären, Viktoria Eriksson, har fortsatt ta fram framgångsrika tävlingshästar. Vi kan bland andra nämna tvåårige Philosopher (Breeders Course och Derby Day Race), A Good Point (Breeders’ Crown 2019 och uttagning till Svenskt Travkriterium).

Sören Norberg var också en framgångsrik uppfödare (tillsammans med Viktoria Eriksson). Bl. a. tog de fram unghästdrottningen Fascination som vann Svensk Uppfödningslöpning, Svenskt trav-Oaks, Breeders’ Crown och Derbystoet.

För att hedra Sören Norberg kommer det första loppet nu på tisdag den 12 oktober defileras utan defileringsmusik.

 

Lars Ågren
Sportchef Axevalla Travbana

Publicerad den 8 oktober 2021. info@axevalla.travsport.se