Inför V75®: Hemmastjärnan i guld-comeback

Det börjar våras i startlistorna.
I lördagens gulddivision på Axevalla möter vinterns dominanter årsdebuterande topphästar.
Ska hemmastjärnan Handsome Brad slå till direkt efter åtta månaders tävlingsfrånvaro?
- Han är kraftig på gång - i måndagsjobbet var han inte ens nära att släppa någon nära sig, säger tränaren Ulf Stenströmer.


Disco Volante, Antonio Trot och Elian Web har varit i gång hela vintern, där främst den förstnämnde tagit för sig av kakan med tre segrar i gulddivisionen 2021.
På lördag ställs Stefan Melanders formhäst Disco Volante mot rutinerade guldrävarna Heavy Sound från stall Daniel Redén och Axevallatränaren Ulf Stenströmers Handsome Brad.
Handsome Brad ströks från miljonloppet Sundsvall Open Trot i augusti och återkommer efter snart åtta månaders tävlingsfrånvaro.
Ulf Stenströmer rankar den egna hästen fyra i tipset Fem Tippar V75 vilket indikerar hur han ser på loppet. Eller?
- Jag satte Heavy Sound etta men kunde lika gärna ha haft ”Brad” förstarankad. Min gör första starten på nästan åtta månader och ska köras lite lugnare från bakspåret men ska inte lämnas utanför kupongen ändå tycker jag. Disco Volante och Antonio Trot är riktigt bra. Det är väl de fyra hästarna som sticker ut lite, säger Stenströmer om loppet som går som V75-7 på lördagen.
Intervjun görs en bit efter lunch under måndagen. Handsome Brad går i hagen efter några heat på rakbanan.
Efter höstens inledande skrittpass, ökades träningen på succesivt med lugnare jobb i ett par månader. Efter årsskiftet har Handsome Brad gått snabbare jobb.
- Jag har väl inte haft de absolut de bästa banorna att träna på i vinter och kanske haft ett av de besvärligaste åren rent banmässigt beroende på vädret. Brad har dock varit igång hela tiden och jag var jättenöjd med honom i fredags i ett banjobb. Nu för en stund sedan (måndag) gick han ett jobb hemma på rakbanan. Då var han liksom inte ens nära att släppa någon nära sig. säger tränaren, och fortsätter:
- Vi kör i bredd normalt sett på rakbanan men efter två intervaller märkte jag att det kommer att gå åt helvete för fort. Så vi fick tänka om. De andra fick köra bakom på led faktiskt för att han inte skulle försvara sig, säger Stenströmer förtjust.

Hoppas på ett kanonår
Stenstömers stjärna fick en liten känning i ett gaffelband 2019 och ställdes av, samma problem blev det i fjol då hästen ströks för hälta inför en start i Sundsvall Open Trot.
Axevallatränaren menar att han tagit i med marginal för att få hästen tillbaka i stridsdugligt skick igen.
- Det är inga jättestora grejer det handlat om men om ska vi få hästen att hålla är det bara att bryta och pausa direkt. Han har mått bra och det känns inte som att han tappat den där jäkla gnistan han har, säger han.
Handsome Brad slutade tvåa i Harper Hanovers lopp på Solvalla 2019 och har styrkan.
Men hästens problem har kommit efter starter i Åby Stora Pris två år på raken med konvalescenser som följd och nu är det sluttävlat över tre kilometer.
- Det blir inga sådana lopp igen för honom. Han är annars helt allround och både stark och snabb. Nu har han fått väldigt gott om tid och mycket jobb. Vi får se hur det utvecklas men jag tror att han kommer att få ett kanonår i år om han håller sig frisk och fräsch, säger tränaren.

Hoppade Elitloppet
2019 vann hästen Copenhagen Cup och klev in i den absoluta europaeliten. Segern i Olympiatravet samma år är hästen pengamässigt tyngsta med 1,5 miljoner kronor in på kontot. En storseger som kom första efter det att Propulsion diskvalificerats för det kända fallet med nervsnittning i hemlandet USA.
- Copenhagen Cup 2019 och Jämtlands Stora Pris i fjol är det största han vunnit ”på plats” så att säga. I år hoppas vi kanske på Copenhagen Cup igen, men även Paralympiatravet och den typen av lopp.
För två år sedan fick man en inbjudan till Elitloppet. Ulf Stenströmer valde dock att tacka nej vilket han inte ångrat säger han.
Carl Johan Jepson inleder från ett tiondespår bakom bilen i V75-7 över medeldistans. Hur vill du att loppet ska bli kört?
- Vi har anmält Brad barfota runt om och med jänkarvagn. Om vi sedan slår våra kloka huvuden ihop Calle och jag under veckan och ändrar något så ska folk få veta det tidigt. Grundtanken är dock att han ska gå optimalt balanserad. Calle känner hästen väldigt bra och får han en god känsla så får han köra som han vill. Men jag hoppas att det blir lite lugnare och att han kör till slut. Brad kan vinna men jag blir inte bli besviken om han gör ett anständigt lopp och är trea-fyra heller.
I stoloppet (V75-4) har du 1 Listas Tinge Ling till start. Sex år gammal har hon hittat en riktig formtopp och vunnit tre av fyra lopp i år.
- Ja, hon är utan tvekan bättre än någonsin efter att ha varit väldigt ojämn och lite feg och galopperat när det dragit ihop sig. Hon har höjt sig rejält. Vissa kommer senare i livet och hon är väl en av dem. Ingen på start är väl mycket bättre än henne och jag ser gärna att Uffe (Ohlsson) kör henne i ledningen den här gången. Sedan får vi se om en sådan som Alhamra Mail kommer, om vi ska släppa till henne eller inte.  Kommer det någon bra tidigt tycker jag att man kan släppa, annars inte. Tar man med fyra hästar någonstans är hon absolut ett streck på formen och på läget, hon får gå barfota igen, slutar Ulf Stenströmer.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: TR Bild

Publicerad den 8 mars 2021. info@axevalla.travsport.se