Inför V75®: Barfota-baronen vässad och redo för årsdebut

Våren är här och med den börjar de stora stjärnorna dyka upp på travbanorna.
För Rickard Svanstedts del innebär det att hans affischnamn Baron Gift är tillbaka i hetluften.
- Det ska bli spännande att komma in i matchen och vara med lite på lördagarna igen, säger Axevallatränaren.


Den här veckan upphör vinterns barfotaförbud och vips är Baron Gift (V75-3) tillbaka i gulddivisionen. Men att han får springa utan skor på hovarna är inte hela förklaringen till varför årsdebuten sker just i lördagens V75® på Åby.
- Han hade lite problem med överträning egentligen hela förra året så han fick en ordentlig vila och det är helt enkelt nu han är startklar igen. Men nu när han är uppe i så hög klass behöver han gå barfota för att hänga med, säger Rickard Svanstedt.
Det är en sanning med modifikation. Förra vintern vann nämligen Baron Gift i gulddivisionen med skor på hovarna. Men han är som allra bäst när han får springa barfota.
- Det är lite som när man springer barfota själv. Det känns lätt och friare för hästarna att gå utan skor och rent fysiologiskt ger det bättre cirkulation i benen och också i hela kroppen. De har som små pumpar i fötterna. Men mycket är nog psykologiskt för dem, att det känns friare att springa barfota. Första gången man rycker skorna på en häst kan man redan i provstarten känna att det är som en ny häst, förklarar Svanstedt.

Rejält vässad på banan
Hur har vinterträningen flutit på efter vilan?
- Bra! Det har inte varit några som helst problem. Han var lite seg i första rundbanejobbet men fick gå fortare i fredags och då var han fin och som vanligt.
Hur fort körde du?
- Jag vässade upp honom med 1.15 i 1 600 meter. Han är kanske bäst när han får starta vecka-vecka så jag försökte köra ganska fort med honom. Nu kan man i princip säga att han har ett lopp i kroppen och jag tror att han kommer ut med skaplig form direkt.
Hur spår du att hans säsong blir?
- Får han vara frisk och hålla sig ifrån överträningssymptomen så kan den bli bra, för han är väldigt fräsch och fin i benen trots att han börjar bli gammal.
- Framöver ska vi bara ridträna honom för att se om det kan hålla överträningen borta.  
På tal om ridträning så blev han fyra i Monté-SM när han testade den disciplinen i fjol. Finns det planer på att satsa mer på monté i år?
- Jag var imponerad av honom i SM. Det var bara tredje gången som han hade någon på ryggen och det var bra gjort att bli fyra. De kan lätt bli lite ofräscha när de testar monté men han är stor och stark i kroppen och tog det bra, så vi kanske kan sikta på lite montélopp om det inte skulle fungera med sulky eller ligger bra i matchningen.

Kör på chans
Tillbaka till lördagens årsdebut. Kort distans och bricka nio bakom startbilen, hur ser du på uppgiften?
- Förutom Floris Baldwin ser det ut som lämpligt motstånd och vi har en bra rygg i Flemming Jensens Slide So Easy. Baron Gift är inte lika startsnabb från bakspår, någon gång har han varit det men han är lite stänkrädd och brukar inte ha samma skjuts bakom hästar, så tredje- fjärde par invändigt kanske är realistiskt att tro på. Det är väl typ där han ska sitta i en årsdebut också och jag tror att han generellt kommer behöva schyssta lopp för att räcka till i den här klassen framöver.
Kan han slå till direkt om det klaffar med positionerna?
- Han har varit omöjlig att räkna på hela livet men det är som sagt som att han har ett lopp i kroppen och i det jobbet gick han med tunga järnskor och sulkett. Nu kommer han gå som han brukar med kolfibervagn, barfota runt om och helstängt huvudlag. Han har en hög högstanivå och har överraskat mig många gånger.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: TR Bild

Publicerad den 2 mars 2021. info@axevalla.travsport.se