Axevalla välkomnar Mikko och Iina Aho

Mikko Aho förstärker från och med den 12 maj Axevallas A-tränarkår då han i dagarna har flyttat från Mölndal (Åbylicens) till Bjertorps träningsanläggning.


Mikko har varit verksam på Balltorp utanför Åby sedan i början på 2000-talet men var faktiskt tränare här i Axevallatrakten en period innan det. Mikko hade sitt hittills bästa år som tränare 2019 då han körde in nästan 1,7 miljoner kronor och tog 19 segrar på 133 starter. Ifjol blev det drygt 1,4 miljoner kronor inkört på 136 starter och 18 segrar, detta med relativt få starthästar i stallet. I skrivandets stund finns 16 hästar på träningslistan varav sju av dessa är två och tre år gamla.

Mikko har arbetat med hästar ända sedan han slutade grundskolan i Finland där han också blev egen tränare 1990.
- Det gick väldigt bra i Finland men i slutet av 1990-talet kände jag att jag ville prova mina vingar ytterligare och 1999 provade jag att ta med mig två hästar till Sverige. Det gick väldigt bra för både mig och hästarna och året efter, 2000, tog vi steget fullt ut och flyttade hela verksamheten hit där vi har hållit till på Balltorp utanför Åby, berättar Mikko.

Sedan en tid tillbaka har det stått klart att hyresgästerna på Balltorp inte kan vara kvar efter september i år då Mölndals kommun ska bygga bostäder där och för en dryg vecka sedan gick alltså flyttlasset till Bjertorps Travanläggning i Kvänum.
- Vi har installerat oss och är otroligt nöjda med allt här på Bjertorp. Det är en väldigt trevlig anläggning att vara på och träningsmöjligheterna håller absolut toppklass. Det enda jag ångrar är egentligen att jag inte flyttade hit tidigare, vi har blivit väldigt väl mottagna, säger Mikko.

Mikkos dotter, Iina Aho, är väldigt delaktig i stallet och verksamheten och även hon flyttar med till Bjertorp och titulerar sig därmed som Axevallalicenserad från och med 12 maj. Iina tillhör Sveriges bästa montéryttare och ifjol tog hon 19 segrar på 124 starter (både sulky och monté) och körde/red in drygt 1,3 miljoner kronor och i år har det hittills blivit fem segrar på 40 starter och 417.000 kronor. Iina vann lopp här på Axevalla så sent som förra tävlingsdagen då hon segrade i montéloppet med David Perssons Zeroguning.
- Jag har alltid sagt till Iina att hon ska vara hos olika tränare och miljöer för att utvecklas. Hon har ju bland annat arbetat i Frankrike i flera perioder och jag blev väldigt glad när hon för några år sedan sa att hon skulle flytta hem och arbeta med mig. Hon är väldigt viktig för verksamheten och vi jobbar väldigt bra ihop, berättar Mikko.

I stallet finns för dagen 16 hästar och däribland flertalet unghästar.
- Jag tycker det är en bra mix på äldre och yngre hästar och det är med stor tillförsikt vi ser på framtiden, avslutar Mikko Aho.

Publicerad den 13 maj 2021. info@axevalla.travsport.se