V75®: Succé när Gustav tackade för födelsedagspresenten

Gustav Johansson brinner för travet.
På sin 18-årsdag på söndagen överraskades kusktalangen med en styrning på V75 i Kalmar.
Det blev succé direkt.
Födelsedagsbarnet skrällde i ett av dagens största lopp – Kalmarsundsstayern – med lånehästen Husse Boko.
– Det här var väldigt häftigt, sa Gustav efter sin första seger i travets elitserie.


Gustav Johansson från Halmstad är en av landets mest lovande travkuskar
Under fjolåret körde han in över en miljon kronor.
Sedan ändrades reglerna. Spellagstiftningen skärptes och kuskar under 18 år fick inte längre köra i lopp där det anordnas spel.
Efter att mestadels ha stått vid sidan och tittat på under 2021 har kusktalangen haft myndighetsdagen i sikte för att få komma igång på allvar igen.
På söndagen fyllde han 18 år och hade då fått en styrning på V75 i present av några vänner till familjen.
Pappan Håkan B Johansson, banskötare på Halmstadtravet och en av Sveriges vassaste amatörkuskar, grät när sonen vann storloppet Kalmarsundsstayern över tre kilometer efter en perfekt styrning med Husse Boko.
- Att få köra V75 är ju stort och jag vet hur mycket han har längtat. Att han nu får vinna med den här hästen…det går inte att beskriva hur glad jag är för hans skull, sa pappa Håkan B.
Sedan det nya reglementet för minderåriga kuskar infördes vid årsskiftet har några vänner till familjen klurat lite på en lämplig födelsedagspresent.
Calle och Catharina Johansson – amatörtränare och välkända Åbyprofiler – satte upp Gustav Johansson som kusk i Kalmarsundsstayern.

Smög med födelsedagspresenten
Det hade fått gå hur som helst bland proffsen med Husse Boko menade paret. Nu blev det full pott, succé och 100 000 kronor in till ägarfamiljen när Gustav Johansson kopplade grepp om händelserna på upploppet efter att ha serverat födelsedagspresenten en klassisk smygare över de tre kilometerna.
- Det är som en saga det här. Håkan är min bäste vän och vi har varit med från ponnytiden med den här grabben! sa Calle Johansson.
Det skreks och kramades. Många ögon var tårade.
Lugnast såg kusken Gustav Johansson ut att vara.
- Det är ju inte alla som får chans att köra V75 men jag hade tur att få en så här fin häst. Det är det överlägset största jag har vunnit. Jag siktar högt och vill bli en av de bästa och vill så klart hålla på med detta i framtiden, sa den färske 18-åringen.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: Mikael Rosenquist / TR Bild

Publicerad den 28 juni 2021. info@axevalla.travsport.se