Hail Mary Årets häst

Travsportens egen gala arrangerades digitalt på lördagskvällen.
Årets Häst – den tyngsta titeln – gick till ”underbarnet” Hail Mary som kan vara på väg in i världseliten redan som femåring i år.
- Elitloppet i maj? Vi får se, sa tränaren Robert Bergh.


Hail Mary blev vald till Årets häst i Sverige 2020 under annorlunda former.
Normalt brukar det vara fest och bankett som gäller på den nationella Hästgalan. I år fick branschfolket stanna hemma och se galan i datorer och tv-apparater.
Den röstbara kvartetten som gjorde upp om det prestigefyllda priset var Diana Zet, Eagle Eye Sherry, Moni Viking och Hail Mary.
Den sistnämnde, derbyvinnaren från fjolåret fick flest röster. Med råge.
Hela 73 procent (!) av de 44 680 inkomna rösterna hade lagts på Hail Mary.
Som vanligt hade landets hästsportjournalister och svenska folket lika mycket att säga till om i kategorin med vardera 50 procent av rösterna.
- Det värmer verkligen! sa tränaren Robert Bergh och höjde ett glas vin i soffan hemma i Hajom, strax öster om Göteborg.
Tränaren Robert Bergh och och hästens ägare ”Stall Mary & Granger Group” satt spridda  på olika håll i landet och gottad sig åt utmärkelsen på lördagskvällen.
Hail Marys skötaren Charlotte Andersson fanns på plats på Solvalla med ett par av stallets hästar.
- Hon har jobbat i stallet i tio år nu och ger en enorm trygghet när det vankas stora saker. Det finns inte ord på hur duktig hon är, sade tränare Bergh.

En undran om Elitloppet
Hail Mary vann tolv av 14 starter under fjolåret. Svenskt Travderby och Breeders’ Crown-finalen smällde högst. Sättet som hästen avgör på i loppen lovar mer.
Solvallas sportchef Anders Malmrot har Elitloppet att tänka på. Som läget är nu är Årets Häst 2020 en av de hetaste kandidaterna för loppet.
- Hail Mary är verkligen exceptionell som tävlingshäst. Det var länge sedan vi såg ett sådant här råämne. Vi på Solvalla är så klart väldigt intresserade av att bjuda in Robert Berghs häst till Elitloppet. Men vi vet ju inte hur Robert tänker och hur allt utvecklar sig, säger elitloppsgeneralen Anders Malmrot.
Elitloppet redan i maj som femåring? Bergh stängde i alla fall inte dörren på lördagskvällen.
- Just nu i februari går han tung träning i Sundsvall. Jag säger inte att det inte blir av. Sedan får det helt enkelt bli min känsla där i april hur det ska bli. Men det finns en liten öppning för en start i Elitloppet. Det finns alla möjligheter att han ska klara av bli en internationell stjärna. Men det "ska göras också" och lite tur krävs. Men med lite småflyt på vissa saker kan det mycket väl sluta väldigt bra det här, sade Robert Bergh.
Hail Mary fick två priser på lördagen. I kategorin Årets fyraåring blev hästen överlägsen med 91 procent (!) av journalisternas röster.
Mehdi Yazdanpanah äger Hail Mary tillsammans med några av sina kompisar.
- Jag har älskat trav sedan jag var en liten grabb och sedan att få vara med om det här!

Redén tog tränarpriset
Solvallas Daniel Redén tog hem det näst tyngsta priset, det till Årets tränare 2020. Robert Bergh, Björn Goop och Svante Båth var nominerade. Redén gick segrande ur den striden med 60 procent av SHK-medlemmarnas röster. Stora triumfer under året var Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal med Diana Zet, segern i Sprintermästaren med Don Fanucci Zet och Svenskt Travkriterium med Brambling.
- Det ska väl heta ”team-pris” egentligen, för det är hela min personal som lyfter mig och hästarna. Otroligt stort. Det är bara att vara tacksam över att jag har så fina hästar i stallet, sade Redén.
Priset till Årets kusk gick till Björn Goop som ställdes mot Jorma Kontio, Ulf Ohlsson och Örjan Kihlström. Goop fick 54 procent av rösterna.
Vincennes i Paris har blivit något av en andra hemmabana för Björn Goop. 2020 segrade han i Prix ​​d'Amerique tillsammans med Face Time Bourbon i Paris vilket vägde tungt.
- Man är ju aldrig bättre än hästarna man gör. Men kanske skulle jag säga att jag är ”mitt bästa” som kusk just nu, sade Björn Goop.

Kometen heter Ising
Några dagar in på det nya året växlade Jasmine Ising upp tränarlicensen och blev en av Solvallas professionella. Alla framgångar under fjolåret gav henne titeln Årets Komet 2020.
Jasmine Ising förbättrade sina siffror mångdubbelt och det blev drygt 2,3 miljoner kronor inkört med stallets hästar. En komet som fick 58 procent av rösterna.
- Det är inte jag som ska stå här ensam utan det är hela Stall Philip som skulle stå här egentligen. Vi är ett helt gäng runt alla hästarna. Sedan vill jag naturligtvis rikta ett jättetack till Leif Bengtsson som gav mig och Patrik (sambon Fernlund) en chans, vi var helt oprövade, sade kometen Jasmine Ising.
Med hela 73 procent av rösterna blev Månlykke A.M. Årets Kallblod.
Gunnar Melander tränar vinnaren – en femårig son till kallblodskungen Månprinsen A.M. Månlykke segrade i Svenskt Mästerskap på Bergsåker och sprang totalt sprang in över 740 000 kronor på blott åtta starter under året.
- Det är klart att lite förvånad är man ju. Men jag har en väldigt bra häst så faktiskt är han värd att få den här utmärkelsen, kommenterade Gunnar Melander.
Specialpriset Helen Anns Pris delas ut till en framgångsrik kvinna i travsporten. 2020 har Helen Ann Johansson valt ut Solvallatränaren Katja Melkko som sin pristagare. Melkko har under säsongen kört in 9,3 miljoner kronor med stallets hästar.
I maj blev Melkko den förste tränaren genom tiderna att ha häst med i både Elitloppet (Elian Web) och Elitkampen (Vixus).

Very Kronos överlägsen
88 procent av SHK-medlemmarna lade sin röst på Very Kronos i kategorin Årets äldre.
Svante Båth hoppas på Elitloppet i år.
- Vi siktar mot de större loppen i år. Elitloppet är en uppgift jag tror ska passa honom bra, sade Svante Båth.
Diana Zet prisades som Årets sto med 75 procent av rösterna. Daniel Redéns stenhårda märr lyckades ta hem trippeln Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och Derbystoet under 2020 vilket endast Viola Silas och Fama Currit mäktat med tidigare.
Per Nordström tränar årets tvååring i Sverige 2020. Islay Mist Sisu vann Svensk Uppfödningslöpning med Peter Ingves i sulkyn och blev överlägsen kategorin med 68 procent av rösterna.
Med 49 procent av rösterna tilldelades Eagle Eye Sherry titeln Årets treåring. Björn Goop tränar stoet som under fjolåret segrade i Svenskt Travoaks och Breeders’Crown.
Övriga priser som offentliggjordes på lördagen: Remy Nilsons pris (vinnare: Stefan Eriksson, Sundbyholmtravets marknadschef), Svensk Travsports Montépris (vinnare: Emilia Leo, proffstränare Romme), ATG:s hederspris Ridsport (vinnare: Göran ”Yogi” Breisner), ATG:s hederspris Galopp (vinnare: Cecilia ”Cissi” Gråberg).

Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad den 8 februari 2021. info@axevalla.travsport.se