V75®: Spräckte segernollan i Sundsvall Open Trot

Han har skyhög kapacitet men också lätt för att strula till det för sig.
I Sundsvall Open Trot skötte han sig exemplariskt.
Very Kronos tog på lördagen hem miljonloppet från ledningen.
- Jag har trott på honom från dag ett och det är jätteskönt att vi får utdelning trots att det har krånglat så in i norden, sa tränaren Svante Båth.


Very Kronos har lätt för att trassla till det för sig och som unghäst galopperade han bort åtskilliga miljoner kronor. Som äldre har han fortsatt att utvecklas och i vintras dominerade han gulddivisionen fullständigt. Men i sommarens storlopp har han haft stolpe ut och inför Sundsvall Open Trot hade han galopperat bort sig två gånger i rad. Den här gången var det inget som strulade. Erik Adielsson placerade honom i ledningen efter 500 meter och sedan släppte inte hingsten någon inpå livet. Segerchecken på en miljon kronor togs hem på kilometertiden 1.11,3 över 2 140 meter med bilstart.
- Jag är jätteglad! Det här är väldigt stort och det känns skönt med stolpe in. Det är ju sjukt att vi står här en av de sista dagarna i augusti och han tar sin första årsseger. Det är underbart med ägare som Kjell Johansson som fortsätter tro på oss och att det blir utdelning, kommenterade Svante Båth.

Men det var nära att Very Kronos ställde till det för sig även den här gången.
- Han gick i passgång i 100 meter upp bakom bilen och då är det 50-50 att han hoppar i trav. Då var det inte roligt. Men det var otroligt skönt när han hittade trav innan start, sa en mycket glad Erik Adielsson.
- Jag är otroligt glad men jag tror nästan att både jag och Svante känner mer för Mia (Båth) som passar hästen och ägaren Kjell (Johanssoin) med familj. Jag tror aldrig att jag har sett Mia så glad. Det var nästan så att jag själv brast i tårar.
Knappa favoriten Who’s Who avslutade mycket starkt som trea efter att ha hamnat långt ner i kön och andraplatsen knep överraskningen Esprit Sisu från ledarryggen. Han tränas och körs av före detta Svante Båth-lärlingen Daniel Wäjersten.
- Skönt att jag kan hålla honom bakom mig ett litet tag till i alla fall, sa Båth.
- Fantastiskt bra! Det var så lagom perfekt allting när jag körde upp till bilen så jag tänkte att nu jävlar är vi med här från början och försöker göra något bra av det här, sa Wäjersten.

Månlykke A.M. försvarade SM-titeln
Precis som förra året stod Månlykke A.M. i en klass för sig i Svenskt Mästerskap för kallblod. Från spår åtta bakom bilen satt hästen i ledningen. Ut på slutrundan fick han öka takten och genom slutkurvan lämnade sjuåringen konkurrenterna.
- Det är en underbar häst att köra. Men jag fick påminna honom varvet kvar för då började han fundera på om han skulle vända upp, sa Gunnar Melander.
Det var Bollnästränarens tolfte SM-titel. Den första kom med Lapp Nils 1985 och Månprinsen A.M. står för fem av triumferna. Hur många SM-tecken Månlykke A.M. har på meritlistan när han rundar av karriären återstår att se.
- ”Prinsen” tjänade nio miljoner kronor och det är en lång bit dit, men det här är pappas pojke.

Uppvisning av Liljendahls stjärna
Han kom från en sur galopp i Jubileumspokalen men nu höll han ordning på benen. Admiral As stod pall för favorittrycket och utklassade motståndet i silverdivisionen.
- Han är väldigt bra hästen. Det är inte så vanligt att de springer ifrån de andra i den här klassen, sa segerkusken Örjan Kihlström.

Han tog en lugn start från bakspår och gled till ledningen med femåringen efter ett varv. Trots viss uppvaktning därefter var det en pigg häst som kom in på upploppet och stack undan på fina 1.12,4 över 2 640 meter med bilstart.
- Det låter uppblåst men jag är inte överraskad. Jag har kört många hästar men den här hästen har något som ingen annan har haft. Victory Tilly i all ära men jag tror att den här är kvickare i benen. Den absolut kvickaste tycker jag var Peace Corps på sin tid men jag tycker att den här är kvickare än vad hon var, sa tränare Reijo Liljendahl.
Både Victory Tilly och Peace Corps vann Elitloppet. Nästa år kan Admiral As vara med bakom startbilens vingar på Solvalla sista helgen i maj.
- Det är långt dit men jag hoppas att jag ska kunna vinna Elitloppet någon gång och jag tror att Admiral As är mitt stora elitloppshopp någon gång under karriären.

Activated tillbaka med besked
Unghäststjärnan Activated har varit under isen efter att i vintras ha provat lyckan i Frankrike. Men nu är hon tillbaka. I Magnus A Djuses händer vrålspurtade den forna Stochampionatsvinnaren hem Lars Lindbergs Minne på snabba 1.12,4 över 2 140 meter.
- Det var en sådan lättnat att se henne göra ett bra lopp och bita i den sista biten, kommenterade tränaren Fredrik Wallin.
I lägsta klassen gjorde Roger Walmann-tränade skrällen S.G.Kingstone en fenomenal insats. Från positionen utvändigt om ledaren svarade han anfall bakifrån och trots den blytunga resan hade han styrka att stånga sig först över linjen till slut.
- Det var verkligen jätte-, jätteskönt! Jag har haft den här ponken sedan han var två år gammal och han är lite speciell i stuket när han springer. Men han gör alltid sitt bästa och nu de senaste starterna har han börjat komma på vad han ska göra, sa skötaren Malin Boman-Friberg.
Mika Haapakangas fick se sin Tattoo Avanger (Magnus A Djuse) överraska hemmapubliken i klass I och i bronsdivisionen imponerade Sandra Erikssons Swagger när han höll undan på 1.11,1 från ledningen efter att ha varvat på 1.09,0.
De som lyckades pricka in samtliga vinnare på V75 fick för det 27 390 kronor. Sex rätt gav 160 kronor femrättspotten går vidare till nästa lördag, då det alltså väntar en jackpot på Jägersro.

Ola Johansson, Kanal 75

Foto: Jenny Rehnman / TR Bild

Publicerad den 30 augusti 2021. info@axevalla.travsport.se