Inför V75® (tisdag): Dags att glänsa i derbykvalen

När det varit något stort på gång har det kruxat till sig för Selected News - hästen som är en av de mest lovande Hans-Owe Sundberg tränat.
På tisdag kväll kommer svaret om Solvallatränaren har turen med sig i uttagningsloppen till Svenskt Travderby.
- Vi får väl hoppas att han har lite flyt nu - för han är värd att vara med i en större final.


Tisdag kväll drabbar landets bästa svenskfödda fyraåriga travare samman på Jägersro i uttagningsloppen till Svenskt Travderby och Derbystoet.
68 hästar fördelas på sex kval till derbyt – samtliga sex lopp ingående i V75® där även ett av uttagningsloppen till stonas lopp får plats. 
Mycket står på spel för Stall Mälarturf i Jägersros lopp 7, tillika V75-3, där en plats bland de två främsta ger Selected News en biljett till finalen.
Tränaren, Hans-Owe Sundberg, 71,  jubilerade i somras med sin 1000:e seger som tränare (dryga 2300 som kusk!). Segerprocenten har alltid varit hög i stallet där antalet hästar hålls på en som tränaren säger ”lagom” nivå.
I dag är 21 hästar lagom för att hinna med på gården i Nykvarn, några mil väster om Stockholm. Men med ett litet stall gäller det också att det ”vill sig” i de stora unghästloppen.
En tredjeplats i Breeders' Crown-finalen i Eskilstuna i slutet av fjolåret är den största framgången så här långt för Maharajah-sonen Selected News.
- Vi är naturligtvis tacksamma över det - men de flesta har nog sett att jag inte haft det rätta flytet med honom, säger Sundberg som själv tar plats i sulkyn tisdagens derbyuttagning.

Inte det rätta flytet
Det finns många exempel på oflyt under karriären för hästen.
Inför E3-finalen på Bergsåker i fjol blev hästen krasslig och måste strykas ur loppet. I uttagningsloppet till kriteriet satt Selected News fast i rygg ledaren med vinnarkrafter och tog sig inte vidare till finalen.
I april i år blev det galopp i kvalet till Kungapokalen.
Selected News är en stark och ärlig krabat som borde ha haft betydligt mera pengar än sina 1,4 miljoner kronor på kontot efter karriärens 19 starter.

Möter kriterietvåan
Inför derbyuttagningarna är Hans-Owe Sundbergs stjärna seedad tia av alla hästar och ställs i sitt försök mot Björn Goops kriterietvåa San Moteur – trea i seedningen  – som endast har ett lopp innanför västen i år efter tävlingsuppehåll.
Selected News har spåret innanför San Moteur, spår ett.
- Innerspår hade han även i kriteriekvalet där Torbjörn Jansson inte var långt borta från att kunna hålla ut Hell Bent For Am i starten. Det var ju precis så att den andre kunde komma förbi innan kurvan och han blev fast i stället. Så hästen har ju ändå öppnat ganska från spår ett ändå. Slappnar han bara av kan han öppna ganska bra tror jag, säger Hans-Owe Sundberg.

Låg på i loppet
Han låter kluven när han pratar om hästens form.
I Eskilstuna Fyraåringstest i den senaste starten var hästen inte riktigt sig lik.
- Han var lite laddad och låg på hårt i loppet. Vilket han ju aldrig brukar göra. Det brukar nästan vara åt andra hållet i stället. Så jag visste faktiskt inte riktigt var jag hade honom ett tag där efteråt, säger han.
I träningsjobben den senaste tiden har lite av känslan infunnit sig igen. Derbykänslan. För årets stora mål har hela tiden varit att kvala in till finalen, och på tisdag gäller det.
- I träningen känns hästen lika fin som i fjol när han var som bäst. Men jag vet ändå inte om han har formen i topp med tanke på det senste loppet. Han har varit mera avslappnad igen i träningen ett tag här så jag hoppas att han är sig själv. Då brukar han ju alltid göra ordentligt ifrån sig. Balansen har jag inte bestämt ännu men barfota runt om blir det inte. Däremot kan det bli så att han går utan skor bak, säger Sundberg.
Krossed Out,  Scarlets Aino, Charrua Forlan är exempel på fina hästar du tränat under åren. Räknar du Selected News till en av dem?
- Nu är han ju bara fyra år och vi hoppas ju att han fortsätter göra bra ifrån sig. Men det är ingen tvekan om att han har potential att bli en av de bättre jag haft, säger Solvallatränaren.
Tur och otur brukar inte alltid jämna ut sig och efter tisdagen går det inte så många fler tåg för fyraåringarna i Sverige.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Publicerad den 23 augusti 2021. info@axevalla.travsport.se