Klassisk dubbel för Tjomsland

Allt blev fel i sulkyn.
Ändå stod Öystein Tjomsland som segerherre efter derby- och kriteriedagen på Bjerke.
- Det går inte att förstå, det kommer att ta lång tid att ta in det här, kommenterade en tagen kallblodskung.


Manegen såg krattad ut på förhand.
Men det krävdes massor av dramatik innan Öystein Tjomsland kunde räkna in kallblodsdubbeln i Norges två största unghästlopp.
Detta sedan chefen själv fått två mardrömsinledningar som kusk.
Det började i kriteriet där Tjomsland hamnade hopplöst till i tredjespår bakom Grisle Tore G.L.
Därmed var chanserna spolierade, men stallkamraten Tangen Bork snodde åt sig ledningen för Tom Erik Solberg och visade härlig inställning då han kontrade ut uppvaktande Finseth Faksen över upploppet.
- Det är kul att köra och vinna själv, men jag känner nu att det är samma glädje att vinna som tränare, det här är jättestort, konstaterade Tjomsland innan han ett par timmar senare körde ut som megafavorit i kallblodsderbyt med Grisle Odin G.L.

I klass med Karlsson och Johaug
Fyraåringsfantomen skulle få sin revansch för den snöpliga galoppen i de svenska derbykvalen, men istället såg historien ut att upprepa sig då hästen högg i galopp kort efter start.
- Det kom ett hjälpsteg och sedan slog han ihop och galopperade. Då tänkte jag att det var kört, han är inte lätt att stoppa på 100 meter, kommenterade Tjomsland som emellertid lyckades få ner sin häst i trav utan att överskrida diskvalificeringsgränsen, men såg ut att ha en övermäktig uppgift med massor av meter att ta igen på klungan.
Men varken häst eller kusk gav upp och med draghjälp av svenske derbyvinnaren och stallkamraten Havglimt på slutrundan så hade Grisle Odin G.R. plötsligt tätkontakt in på upploppet.
Svenskhoppet Järvsö Elling med Magnus A Djuse gjorde sitt bästa för att stjäla loppet från ledningen, men då hemmakanonerna kom stormande långt ut i banan fanns inget svar.
Och sista biten före mål sluggade sig Grisle Odin G.L. förbi stallkamraten samtidigt som Tjomsland kunde lyfta armen i en förlösande segergest.
- Det var i klass med både Frida Karlsson och Johaug det loppet han gick nu, vad i helsike… flämtade en förbluffad segrare och fortsatte:
- Det är helt rått det han levererar. Det ska inte vara möjligt. Sedan var han ju nära galopp i slutsvängen igen, men upploppet, det var rena paradmarschen. Då kände jag mig trygg.
Och dubbelseger till stallet…
- Det är våldsamt. Det går inte att förstå, det kommer att ta lång tid att ta in det här, sade Öystein Tjomsland.

"Alla kvaliteter"
Varmblodsderbyt blev inte mindre dramatiskt.
Golden Dream M.E. visslade till spets för Noralf P Braekken, men fick en våldsam tryckare av Strong Pepper.
När Braekken tittade på sin klocka efter loppet kunde han konstatera att man var nere i 1.03-fart en bit och att det förmodligen kostade segern.
Det var nämligen i allra sista stegen som Iggy B.R. och Magnus Teien Gundersen kunde slå sig förbi.
- Det kändes bra hela loppet. Vi satt bakom två bra hästar och det blev körning i början. Jag förstod att vi skulle behöva gå först i tredjespår, men var nöjd med det och vi tajmade avslutning perfekt. Bästa hästen vann, förklarade segerkusken.
Minst lika glad var Erling Rennesvik sedan han svept kriteriefältet på sista långsidan bakom Kim Pedersen-tränade High Flyer.
- Den här hästen har absolut allt. Han är rask och han är stark, har alla kvaliteter att bli en riktig topphäst, kommenterade Rennesvik som tog hem kriteriet som kusk bakom Stoletheshow 2018.

Olycka och jackpot
En otäck olycka fördröjde tävlingarna då Jane Helen Stareng åkte i backen och fick hämtas från banan med ambulans, enligt uppgifter vid medvetande.
Det inträffade i stayerloppet där Tom Erik Solberg kopierade sin kriterietaktik med Royal Baby och eldade undan i ohotad stil.
Franske styrkefenomenet Ble du Gers joggade ifrån sina konkurrenter som storfavorit medan fyraåriga stoet Corona fastställde en V75-rad som betalade 9 717 kronor.
Femrättspotten på drygt sex miljoner kronor vandrar vidare som jackpot till lördagens unionstrav på Färjestad.

Robin Johansson, Kanal 75

Foto: TR bild

Publicerad den 14 september 2020. info@axevalla.travsport.se