Rebeccas glädjetårar på Axevalla

Rebecca Dahlén grät glädjetårar efter triumfen i Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp med Southwind Queen.
- Jag trodde inte jag skulle få köra henne igen, sa talangfulla kusken som tidigare tränade hästen.


Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp aspirerar inte bara på längsta loppnamnet utan det är även landets största lopp för kvinnliga kuskar.
28:e upplagan bjöd på en spännande upplösning där många ekipage kom in på upploppet med chans men 150 meter från mål kopplade Rebecca Dahlén segergreppet med Southwind Queen och hon kunde även bjuda på en härlig segergest med högerarmen före mål.
Det var en känslosam seger för kusktalangen som tog sin första inteckning i vandringspriset på Axevalla.
Rebecca Dahlén tränade tidigare Southwind Queen tillsammans med sambon Dennis Palmqvist, men i december flyttades hästen.
- Jag blev väldigt ledsen när hon åkte och trodde inte jag skulle få köra henne igen. Jag har aldrig kört en häst med sådant tryck som hon har. Hon har hjärta och hjärna, hon är skev och har inte ben att vara så här bra, sa Rebecca Dahlén om det fyraåriga stoet som i dag tränas av Riccardo Bianchi.
Segern i Hertiginnan av Västergötland Kronprinsessan Victorias lopp var värd 150 000 kronor.
Segertiden blev 1.13,3 över distansen 2140 meter autostart.
Tvåa blev Quarto Käbb (Henriette Larsen) och trea Mas Capacity (Kajsa Ljunghager).

Hill’s Angel - ett riktigt guldsto
Gulstoet för treåriga ston lockade med 350 000 kronor till vinnaren och Björn Goop var offensiv och forcerade storfavoriten Hill’s Angel till ledningen genom första kurvan. Väl i spets kunde han sedan bestämma farten och Hill’s Angel såg härligt löpsugen ut hela vägen och vann på 1.14,1 över distansen 2 140 meter autostart.
Det var sjätte segern i sjunde starten för talangen som inledde karriären i Italien och enda förlusten hittills kom på Vincennes i Paris i ett tvååringslopp i slutet av november. På svensk mark är Hill’s Angel obesegrad efter tre starter.
- En fin märr med fin inställning och fin teknik, det går lätt för henne, kommenterade Björn Goop stoet som gjorde andra starten i hans regi.
Tvåa blev Aperfecttric (Jim Oscarsson) och trea Chablis Ribb (Leif Witasp).

Andra Testet till Mahma Lane
Axevalla bjöd även på Andra Testet där de fyraåriga stona får testa Stochampionats-distansen 2 640 meter autostart och det blev en uppvisning av Mahma Lane.
Peter Untersteiner tog enkelt hand om ledningen från innerspår och fick sedan dirigera i spets och vann till slut mycket bekvämt på kilometertiden 1.15,3.
Tvåa blev Boxer Shrimp (Björn Goop) och trea Svecak Palema (Kevin Oscarsson).
Kulldrottningen Diana Zet, som hittills visat att hon är bäst när det gäller i de största loppen, fick nöja sig med fjärdepriset tillsammans med Örjan Kihlström. Vinnaren av Svenskt Travoaks och Drottning Silvias Pokal klev fram utvändigt ledaren varvet kvar men storfavoriten stumnade sista biten.
Mahma Lane belönades med 75 000 kronor och passerade därmed en halv miljon kronor intjänat på åtta starter i karriären varav fyra slutat med seger.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Foto: TR bild

Publicerad den 7 juni 2020. info@axevalla.travsport.se