Inför Grand Slam 75: Goop har favoriten i Guldstoet

Björn Goop har fått ta över en fix och färdig lillstjärna.
Svenskfödda Hill's Angel - med tre segrar i Italien förra året - är i Sverige för att matchas i årgångsloppen
Efter två guldkantade segrar för Goop på slutet blir hon favorit till segern i Guldstoet på Axevalla på söndagen med 350 000 kronor till vinnaren.


Björn Goop har det väl förspänt inför Grand Slam 75-tävlingarna på Axevalla. 
Stallet selar ut en kvartett hästar som kommer att bli mycket påpassad på spelet.
Chansmässigt anser stallets försteman Anton Sverre att det väger över till ”svensk-italienskans” fördel.
- Vi kommer med en häst som är mycket bra för klassen och trots att hon möter en hel del fina märrar ska hon ska räknas tidigt i loppet. Hill's Angel är helt klart vår bästa chans på söndag, säger Anton Sverre.
Erik Bondo tränade hästen i Italien där det blev tre raka segrar som tvååring innan hon testades i ett lopp på Vincennes i slutet av året där resultatet blev ett tredjepris.
För några veckor sedan var det dags för årsdebut. Hill's Angel spelades till storfavorit i de treåriga stonas uppgörelse i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla och var aldrig i förlustfara.
- Det blev en enkel seger från ledningen på Solvalla och efter den starten gick hon från Erik Bondo till oss. Vi fick henne i ett jättefint skick av Bondo. Det var inte så mycket att slipa på utan handlade mer om att ta över och fortsätta med den fina hästen som kom till stallet, säger Anton Sverre i stall Goop.

Klev undan från dödens
I start nummer två fick Björn Goop svar om ledningen i ett Breeders´Crown-lopp i Halmstad och blev sittande utvändigt i ett högt tempo.
Hill's Angel hade ändå inga problem att gå undan till en säker seger på tiden 1.14,4 över 2 140 meter.
- Hon fick ju oväntat svar eftersom den i spets ville ge henne en match. Så hon fick gå den tuffa vägen och lyckades vinna ändå och svarade för en fantastiskt fin prestation. Allt har varit fint efteråt och vi kommer med en häst i form.

”Hon är väldigt liten”
Hill's Angel har visat att hon kan öppna bra med bil och Goop har en del att välja på från femtespåret i den femte avdelningen av Grand Slam 75, tillika Guldstoet.
350 000 kronor väntar vinnaren i treåringsloppet som är vikt för hästar anmälda till Stochampionatet.
- Eftersom hon är född i Sverige är det en del årgångslopp hon ska vara med i. Riktigt vilka lopp det handlar om vet jag inte. Det är ju ingen stor häst det här men om man begär det där lilla extra av henne, exempelvis rycker tussarna, så får man ju den där lilla extra kicken som man vill ha. Hon är väldigt liten men kapacitet finns och det ska bli kul att se hur långt hon kan räcka mot årgångshästarna, säger Anton Sverre.
Ändringar ni något på hästens utrustning inför den här starten?
- Nej, hon går nog som hon tävlat på slutet. Jag har inte studerat startlistan så där jättenoga men hästen är jättebra och håller fortsatt fin form och allting och hon bör vara med och göra upp.
GS75-6 är ett försök till silverdivisionen där 5 Zap di Girifalco blir favorit efter den fina insatsen i bronsfinalen på Solvalla under elitloppslördagen. Från ett elftespår avslutade han bra i spåren genom den sista kurvan.
- Att säga att han var ”bra” är för lite sagt. Jag skulle vilja säga att han var ruskigt bra. När de körde som snabbast 700 kvar tog han ändå längder på hästarna där framme. Prestationen var riktigt, riktigt bra. Hästen är i kalasform och ska räknas väldigt tidigt trots att han möter fina hästar även den här gången, säger Anton Sverre.
7 Chianti (GS75-1) slutade oplacerad i sin årsdebut i Copenhagen Cup i mitten av maj och har bara startat en gång i år. Hur är formen?
- Han var ute i jättetuff konkurrens och behövde så klart det loppet i kroppen. Han startar med chans men det är inte bara att ställa ut skorna precis från det där läget. Han är bara en av flera som gör upp.
I GS75-4 gör italienske fyraåringen 6 Artico Zack första starten för er. Vad vet du om honom?
- Inte så mycket. Han har inte varit hos oss så jättelänge men det känns som att det ska vara en klart duglig häst som ska räcka en bit i det här sällskapet. Sedan får man se var han står i konkurrensen, det är alltid svårt att sätta in nykomlingar. Men en klart intressant häst är det.

Mikael Wikner, Kanal 75

Foto: TR bild

Publicerad den 5 juni 2020. info@axevalla.travsport.se