Inför V75/jackpot: Drottningen är tillbaka

I fjol vann hon både Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet och röstades fram till Årets Sto.
Nu gör Activated comeback och årsdebuten sker i Stoeliten under Kalmars V75-jackpot.
– Hon känns jättebra och är starkare i kroppen än tidigare, säger tränaren Fredrik Wallin.


Gävle-tränaren hade ett superår i fjol med över tio miljoner kronor intjänat till stallet. Mycket av den succén kan tillskrivas Activated som sprang in nästan fem miljoner kronor. Det fyraåriga stoet hade en fantastisk säsong och vann de tyngsta titlarna, Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Hon röstades även fram till Årets Sto på Hästgalan och fick hela 80 procent av rösterna.
– Det var helt otroligt att hon kunde vara så otroligt bra hela tiden. Det är en fantastisk häst helt enkelt, säger Fredrik Wallin, vars reklamhäst har gett ringar på vattnet och han har nu 60 hästar i träning.
– 30 av dem är tvååringar och helt klart så har ju Activated betytt mycket för mig och stallet. Det är sådana topphästar man behöver och det ökar ju motivationen otroligt mycket.

Testade mot den franska eliten
Efter segern i semifinalen till Breeders Crown i höstas blev toppstoet tvåa i finalen. Därefter spändes bågen ytterligare och det bar iväg till Frankrike. Den 29 december togs ett nappatag med världseliten i Prix de Bourgogne, ett lopp som vanns av Billie de Montfort. Men där blev det dock galopp för Activated.
– Hon skulle eventuellt ha gjort någon mer start där nere men trampade sig och då fick hon åka hem istället. Först fick hon vila lite och sedan har vi tränat på planenligt hela vintern och våren. Det har inte varit några avbrott och planen har hela tiden varit att komma ut i mitten av juni.
Hur känns hästen i träningen och är det någon skillnad på henne gentemot i fjol?
– Hon känns jättebra och känns starkare i kroppen än hon har gjort förut. Det är en rejälare häst nu. På slutet i fjol i Breeders Crown så var hon otroligt het och det var mycket strul runtomkring henne. Det var någon som hände där och som gjorde att hon gick upp i varv. Men nu är hästen lugn och fin igen, säger Fredrik Wallin.

”Talar inte om hur fort jag körde”

Vad har Activated för egenskaper som gör henne så bra?
– Tekniken och inställningen. Hon är helt otrolig på det sättet. Hon vet vad hon vill och ligger ovanpå ytan när hon springer.
– Jag har haft henne hela tiden och kände direkt första gången jag körde henne att det var något annorlunda. Sedan har hon gjort allting rätt hela tiden och det är en fantastisk häst.
Har du kört något snabbare test inför årsdebuten?
– Ja, det har jag gjort. Hon har gått ett tuffare banjobb och kändes jättestark på det. Men jag talar inte om hur fort jag körde, haha.
– Eftersom vi kör ganska sakta med hästarna hemma på gården så behöver man ladda ur dem lite i ett banjobb innan det är dags för start.

”Har en svår uppgift framför sig”
På söndag är det V75 på Kalmartravet som traditionsenligt avslutar midsommarhelgen med trav. Omgången kryddas med en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 58 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Då är det också dags för årsdebut för Activated som nu som femåring får möta eliten bland landets ston. Motståndet är minst sagt knivskarpt direkt med Double Exposure som finns på insidan. Activated har spår fem bakom startbilen och körs som vanligt av Carl Johan Jepson.
– Activated (V75-3) har en svår uppgift framför sig eftersom hon är utvändigt om Double Exposure. Det är även flera andra väldigt bra hästar med som i är i form. Även om jag har laddat och kört tuffare med min häst så brukar hon behöva ett lopp i kroppen för att få upp farten. Hon brukar vara bra i försöken men ännu bättre i finalen när hon har varit ute i årgångsloppen, säger Fredrik Wallin.
– Men det gällde bara att försöka hitta ett lopp så att hon får komma igång igen. Så hoppas jag att vi kan ta dem i Halmstad om två veckor istället. Där har hon nämligen ett passande femåringslopp för ston.
– Hon kommer att gå precis som hon brukar göra. Det blir barfota runt om, norskt huvudlag och hybridvagn. Det går inte att hålla igen mot de här hästarna för då blir man akterseglad.

”Criterion är kastrerad – kan bli Sprintermästaren”
Fredrik Wallin har ytterligare en häst till start på V75 och det är Criterion i den inledande avdelningen. En femåring som har tampats mot årgångstoppen i de stora loppen både som tre- och fyraåring. Näst senast var hästen femma i försöket till Kungapokalen och gången efter femma även då men i Margaretas Tidiga Unghästserie.
– Criterion (V75-1) har gjort godkända lopp men är kastrerad efter senaste starten. Han har jobbat på och jag körde ett lättare rundbanejobb med honom på Julmyra och då var han stabilare i aktionen än tidigare. Han har tappat aktionen lite tidigare i slutet av loppen och det är anledningen till kastrationen.
– Det är en bra häst och han kommer att bli en riktigt bra häst framöver. Men jag har misslyckats lite med honom så att det kommer att dra ut på tiden. Jag såg att han har spår elva här men har inte hunnit kolla på motståndet ännu. Det enda som gäller är att hitta ner och få ryggar att gå i. Jag hoppas och tror att han ska göra ett bra lopp, och så får vi se om vi åker till Halmstad och Sprintermästaren två veckor senare. Han går med skor runt om, öppet huvudlag och hybridvagn, säger Wallin.

Michael Carlsson, Kanal 75

Foto: Malin Albinsson

Publicerad den 16 juni 2020. info@axevalla.travsport.se