Hedersmannen Peter Untersteiner 60 år

Vi lyfter på kepsen och säger grattis till travtränaren och hedersmannen Peter Untersteiner från Halmstad, som under lördagen fyllde 60 år.


”PU”, som är smeknamnet på honom på stallbackarna runt om i landet, är född i Feldkirchen, Österrike. och kom till Sverige tillsammans med sin far när han var fem år. Han växte upp på godset Sperlingsholm i närheten av travbanan i Halmstad medan hans far arbetade som chaufför och gårdskarl åt ägarna.
Efter skolgången började han jobba som lärling i stallarna hos Folke Sjöberg och Lars G Edvinsson, där han tidigt visade nyfikenhet för hästarna. Han kvitterade ut sin proffslicens 1987 på Halmstadtravet och började med en handfull hästar på träningslistan men fick också köra amatörtränade Smokey Star på V65® som vandrade genom klasserna tillsammans med ”PU” i vagnen.

Årets tränare
De senaste tio åren har ”PU” flyttat fram sina positioner som både tränare och kusk och tillhört den övre eliten i Sverige. Ett kvitto på det fick han för sina framgångar 2016 då han på Hästgalan utsågs till ”Årets tränare”, ett ögonblick som den lugne Halmstadtränaren värdesatte oerhört högt.
I april 2018 tog han sin 3000:e kuskseger och två månader senare tog han sin 3000:e tränarseger, även det två stora milstolpar i karriären.
Stora segrar som tränare har Peter tagit tillsammans med Neona Princess i Stochampionatet och Derbystoet (2014), Je´t Aime Express i Kriteriet (2014), Poet Broline i Kungapokalen (2016), Ortobanda i Derbystoet (2016), Carabinieri i Kymi Grand Prix (2017) samt Copenhagen Cup (2020) tillsammans med Heart of Steel.
”PU” var också förstekusk på profilhästarna B.B.S.Sugarlight (Fredrik Solberg) och Harry Haythrow (Johnny Johansson), som var en följetong på V75® under lördagarna under många år.
Familjen består av sambon Marie Gustafsson samt grabben Johan, som också är travtränare i Halmstad.
Vi säger grattis på 60-årsdagen.
Hur ”PU” firade högtidsdagen? Givetvis genom att köra lopp på hemmabanan Halmstadtravet. 60-åringen körde sex av åtta lopp och noterade sig för tre pallplatser, ett andra- två tredjepris.

Magnus Blom, Kanal 75

Foto: Kanal75

Publicerad den 14 december 2020. info@axevalla.travsport.se