Linus Svensson nybliven A-tränare på Axevalla

Från och med den 15 december kan 39-åriga Linus Svensson titulera sig A-tränare här på Axevalla, det efter att ha slutfört den sista delen i proffstränarkursen nu i höst.


Huvudinriktningen blir träning och tävling med Stall Palemas hästar, samma upplägg som Pär Hedberg har haft tidigare. Egentligen har han redan ansvarat för en del av Stall Palemas hästar sedan i början på mars men då som B-tränare med fem hästar på träningslistan.
- Det känns jättekul att äntligen få dra igång och stå på egna ben och jag är väldigt tacksam mot familjen Bender som ger mig den här chansen, säger Linus och fortsätter:
- Det har varit en dröm sedan jag var liten att någon gång bli proffstränare och nu är jag där.

Linus har en gedigen bakgrund inom travet. Allt började i hans fars amatörstall utanför Härnösand som riktigt liten och han fick sin första ponny när han var fyra år.
- Visst hade jag väl som många andra lite drömmar om att bli hockeyproffs också som liten men egentligen kände jag redan då att det är hästar jag vill jobba med i mitt liv.

Lärlingskarriären började hos Niclas Stenquist som då var tränare på Dannero. Sedan har det blivit anställningar hos Christer Nylander, Robert Bergh och Åke Svanstedt och nu de senaste åtta åren hos Stall Palema under Pär Hedberg.

Linus börjar med 15 hästar på träningslistan och det är främst fint stammade ett- och tvååringar men även fyra starthästar.
- Jag har det verkligen fint förspänt med fina hästar i stallet. Vad det gäller starthästarna så ska Gun Palema starta över vintern och sedan är det meningen att hon ska betäckas i vår med den fina stam hon har. Dream Night Palema har ju två raka segrar men blev tyvärr skadad i den senaste starten. Han tränas för fullt igen och allt verkar bra. Det är ju en riktigt fin häst. Svecak Palema hade vi lite högre förhoppningar på inför säsongen då hon tjänade nästan 400.000 kr ifjol som treåring. Hon har varit ute i tuffa gäng i år och har ändå gjort det godkänt. Jag tror dock att det finns ännu mer i henne och jag hoppas att hon får visa det nästa år. Tvååriga Ove Palema, som är en helbror till Dream Night Palema, tror jag jättemycket på inför nästa år. Han har gjort två starter i år som tvååring och visat fina takter och ska nu få rejäl träning över vintern. Han är lugnare i psyket jämfört med sin bror och det känns att han besitter fin potential, avslutar Linus Svensson. 

Publicerad den 18 december 2020. info@axevalla.travsport.se