V65-tävlingar idag med första start kl. 12.45 och 9 lopp på programmet innan tävlingarna beräknas vara avslutade vid 15.30-snåret. Det är vår fjärde och sista fredagslunch för året.

På söndag är det dags för årets andra och sista heldag med ponnylopp här hos oss. Det är den sista omgången av ponnytravets Diamond League som avgörs och första start är kl. 12.00 med fri entré. Välkomna ut på ett besök för att se framtidens stjärnor.

På tisdag är det äntligen dags för en av årets absolut bästa tävlingskvällar här på Axevalla med de sista Breeders’ Crown-försöken inför semifinalerna och dessutom anrika Ullbergs Minne. Reglerna säger att man måste ha varit bland de sex främsta i någon av de sex Breeders’ Crown-deltävlingarna för att vara berättigade att starta i semifinalerna på Solvalla söndag den 28 oktober vilket gör att vi får se flera av kulltopparna hos oss ikväll. Det krävdes över 2000 startpoäng för att komma med i alla fyra BC-lopp och i startlistan hittar vi bland annat Kriterievinnaren Inti Boko i försöket för de treåriga hingstarna och valackerna.

Årets upplaga av Ullbergs Minne ser jämn och spännande ut med 11 hästar bakom startbilen i V64-5 och kvällens travprogram är verkligen ögongodis för alla travälskare. Traditionsenligt så har vi Börje Näsström med gäster och kunder på plats i VIP:en den här kvällen som har rubricerat loppen. Speciellt välkomna hälsar vi dem!

Idag går finalen av Grand Prix de I’UET 2018 (Europaderbyt) av stapeln i Paris på Vincennes lilla bana. Pär Hedberg är på plats med Stall Palemas Dream Night Palema som startar från spår 1 med Mikael J Andersson i sulkyn. Förstapriset är på 200.000 euro och vi önskar ett stort lycka till!

Åby arrangerar sin SM-dag med V75 på lördag och vi har hela 12 Axevallahästar som provar lyckan: Lopp 1: Beatinathedevil F.-Josefine Ivehag (Eric Martinsson), Super Grabben-Caroline Forsner (Mimmi Elfstrand). Lopp 3: Bear Son-Micael Stjernström (Anders Hultgren). Lopp 4: Belle Godiva-Jan Henriksson (Jeanet Årman), Roly Poly-Carl Johan Jepson (Eric Martinsson). Lopp 5 (V75-1): Viking’s Topline-Anders Svanstedt), Ferry Boko-Jan Henriksson (Jeanet Årman). Lopp 6 (V75-2): O’Man Flax-Mercedes Balogh (Ulf Stenströmer). Lopp 8 (V75-4): Smokey Herman-Oskar J Andersson (Ulf Stenströmer), Brilliance-Emilia Leo (Ulf Stenströmer), Lopp 9 (V75-5): Firewire-Niclas Stenquist (Rigmor Jakobsson). Lopp 12: Arja H.L.-Kim Eriksson (Anders Hultgren). Lycka till!

 

I tisdags och onsdags har vi varit i Stockholm för tävlingsdagsplaneringsmöten angående nästa år. Nu återstår en del småsaker att fila till innan tävlingsschemat är klart för publicering i början av november.

 

Följ Axevalla på sociala medier: axevalla.se, facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

 

Veckans sportcitat: ”Jag ska slå Floyd Patterson så hårt att han behöver ett skohorn för att få på sig hatten”, Mohammad Ali.

 

Trevlig helg!

 

Lars, Benny & Lars

 

Nedan har ni Per Ottossons sista V75-analys i regi Axevalla. I över 20 års tid har Otto levererat tips och vinnare i våra sociala medier och sin mycket uppskattade V75-analys i nyhetsbrevet och på hemsidan. Var sak har sin tid som Otto själv säger och vi vill passa på att tacka honom för allt han har gjort för Axevalla genom alla år! Otto är oerhört starkt förknippad med Axevalla och på något sätt, i något annat format, kommer han nog tillbaka i framtiden.

 

Ottos analys till V75 på Åby i morgon:

 

Då var det dags för det SISTA OTTO-TIPSET i det här formatet. Vem vet kanske dyker jag upp som en joker någon gång i framtiden? Det har varit väldigt trevligt att träffa många som följt mina idéer och ni har alltid varit positiva och förstående både i med- och motvind. Just nu har Marie (den ständiga sekreteraren till detta tips) hällt upp ett glass rött och jag hoppas med hjälp av detta ge er en riktigt bra analys till de spännande loppen på Åby.

 

V75-1

V75 inleds med ett mystiskt lopp över lång distans och två tillägg. Favorit på förhand är 8 Velvet Gio (18%). Han var hårt betrodd under derbyhelgen på V75 och gick också bra som fyra. Jepson har ni MÄRKT att jag gillar och han har också en bra chans i första avdelningen. Jag vågar dock inte spika. 13 Great King Wine (12%) gör jämna och bra prestationer hela tiden och med sitt springspår kan han vara långt framme direkt. Loppet KÄNNS LURIGT och man kanske behöver gardera vidare. 2 Xanthis Coktail (9%) gjorde en fin upphämtning senast och kanske kan Örjan dra i ett jämnt tempo och helt enkelt stjäla loppet. Super, superskrällen kan 1 Anotherdewey (1%) vara. Han kan få rygg på Örjan och nyttja open stretch till 1%! 11 Mamasan (9%) har verkligen utvecklats och Björn kan ju konsten att ge hästarna rätt lopp och då hon farlig.

 

V75-2

Amatör-SM på V75!? Det är ju kul givetvis och här fins det möjlighet till skräll. BÄSTA HÄSTEN är Axevallas 11 O´man Flax (24%). Han har mött helt andra hästar än de här. Det finns bara ett problem, spår 11. Normalt sett så rundar han de här gänget men det finns ytterligare 10 LADDADE amatörer som vill sätta käppar i hjulet för "Mercan". 9 Everest Sisu (26%) har gjort det bra men är absolut inte lika bra som Axevallahästen. 3 Garcon Above (10%) var helt otroligt bra i dödens på Halmstad när han vann sitt försök. 4 Frances Yoda (24%) vann i ett enkelt gäng senast på Åby men kan givetvis räcka i det här loppet. Spik eller många.

 

V75-3

Här har vi ett lås på två hästar. Två hästar höjer sig över mängden och de har också "toppryttare" i sadeln. Klar förstahäst är 8 Order to Fly (18%). Han har helt enkelt sett LYSANDE UT i monté och jag tror han har bra vinstchans. det är svårt att inte strecka Sofia Adolfsson och hon rider 5 Julio de Luxe (31%) som har visat sig vara en montékanon som även räckt till i Frankrike.

 

V75-4

Här har jag mitt drag i omgången OCH SPIKAR. Min analys är att 2 Athos Race (22%) öppnar bra och tar rygg på favoriten 1 Smokey Herman (43%). DÅ HAR VI EN VINNARE PÅ ÅBY´S OPEN STRETCH!

 

V75-5

2 Cash Crowe (44%) blir stor favorit och det är ett TOPPSTO. Hon har fått två lopp i kroppen och formen närmar sig zenit. Hon är kanon men ingen spik för mig då hon nu möter flera tuffa motståndare. 1 Dear Friend (16%) har ju utvecklats till ett toppsto och fick det optimala startspåret. 6 Swish Lane (9%) har strulat till det ett tag MEN senast var hon tillbaka i gott slag och mosade allt motstånd på ett mycket imponerande sätt. Björn Goop upp! 11 Darling Mearas (12%) är ju helt enkelt ett grymt sto men som har fått ett jobbigt spår. Svårt på Åby från bakspår men man måste ändå strecka denna topphäst. Jag vill ju gärna ha med Axevallas lilla sagohäst 10 Firewire (0%). Hon är en riktig krigare men hon hade behövt ha ett riktigt bra startspår för att lyckas skrälla.

 

V75-6

I detta lärlingsloppet kan allt hända! Favoriten 9 Park View (28%) drog stenhårt i ledningen senast och fick ge sig som favorit på Solvalla. Han är "BARA" tre år och orutinen kan spela honom ett spratt då han ska anfalla bakifrån på Åby där det är svårt att ta något ute i spåren. EN HELGARDERING KÄNNS INTE FEL! Ta med alla Robert Berghs hästar som har form och kunnande: 1,3,10 och 11.

 

V75-7

Givetvis har favoriten toppchans här TROTS SPÅR 12. Björn Goop lär sända iväg tidigt och det känns inte som om någon orkar bråka med honom på den långa distansen. En sund spik. 4 Cyber Lane (10%) är en superkanon men han har inte riktigt varit lika vass på slutet och går han med skor så tror jag det blir väldigt svårt att utmana favoriten.

 

Nu gör vi en riktigt härlig avslutning på Åby imorgon och inget vore trevligare än att vi sätter sjuan och får en rejäl sudd med stålar. Vi ses där ute i trav-Sverige!

 

Lycka till!

Per Ottosson