Vi börjar veckans nyhetsbrev med att gratulera hela kretsen kring Readly Express till segern i världens största och tuffaste lopp Prix d’ Amerique i söndags. Nu har Björn Goop vunnit Elitloppet 2017 och Prix d’Amerique 2018 och befäster sin position som världens bästa kusk. Vi på Axevalla är lite extra stolta då det var här han tog sin allra första seger med Scotch Ville 1994 och det var här han vann sitt första storlopp då han skrällde i StoChampionatet 1997 med Carolinas Mystic.

Det är lätt att drömma sig tillbaka några år i tiden då vi hade den senaste Hambletonian-vinnaren, Åke Svanstedt, och den senaste vinnaren av Elitloppet och Prix d’Amerique, Björn Goop, kämpandes mot varandra i stort sett varje tävlingsdag, lopp efter lopp…

På måndag arrangerar vi V64 igen och det är vår sista måndag med den spelformen för i år. Sportsligt ser det klart bra ut och omgången ser dessutom spelmässigt intressant ut. Vi har utdelningar för både månadens häst (Sunwapta Goj) och månadens hästägare (Jeanet Årman) på scenen i totohallen under kvällen. Vår nästa tävlingsdag är V75 lördag den 17 februari vilket vi ser mycket fram emot.

Apropå V75 så är det Åby som arrangerar det i morgon och som vanligt så avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys till omgången. Vi har nio Axevallahästar som provar lyckan: Enjoy the Life (Malin A Karlsson), Dreams Take Time (Jeanet Årman), Bear Dancer (Ulf Stenströmer), Kakan Gertorp (Tomas S Andersson), Laramie Flow (Mikael Gustafsson), Firewire (Rigmor Jakobsson), Billy Flynn, Iris Palema och Southwind Feji (Pär Hedberg). Vi önskar alla lycka till!

B-tränare Isabella Zerne måste nog betecknas som en av Sveriges formstarkaste kuskar för dagen med sina fyra raka segrar i sulkyn. Hon driver verksamheten ihop med sambon Christer Wännström och från och med i år är det hon som står för tränarlicensen efter 13 års uppehåll.

Följ Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: ”Dela din kunskap, det är en väg till odödlighet”, Dalai Lama.

Trevlig helg

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75 på Åby i morgon!

V75 avgörs på Åbytravet. Det är väldigt mycket pengar att spela om då det är jackpot både från lördag och söndag. Det ser väldigt FAVORITBETONAT ut och det kan vara lite lägre utdelning att vänta. Kanske spela med flerkupong?

 

V75-1

2 Tudor Kronos (46%) är en ”vinnartyp” som har hittat tillbaka. Motståndsmässigt känns det som han har fin chans att vinna. Brasklappen är spår 2 i voltstart. Han verkar stabil och normalt fixar han det. För er som garderar så är 6 Friend of Nature (14%) ett tidigt motbud. Skulle Ludde lyckas pricka starten från springspåret så kan det vara ledarhästen. Två superoutsiders är: 7 Mr Perfect (4%) han står perfekt inne i brons och Kevin är en vaken talang och 11 Daydream Rapida (2%) blev ett stallskrik senast på Kalmar. Fick då för tungt lopp från spår 8 bakom bilen. Skulle det strula för favoriten så kan jätteskrällen vara ett faktum.

 

V75-2

Jag tippar 8 Sauron Pil (18%). Han har inte fungerat helt i travet tidigare hos Peter. Nu tränar han mycket förbättrat och i grunden är detta en kanon. Spår 8 är aldrig roligt och kanske kör Peter lite på chans från det här läget. Med minsta flyt kan han vara klar. En eller alla.

 

V75-3

9 Zenit Brick (77%) bara vinner! Motståndet ska han normalt sett slå alla dagar i veckan. Sund spik.

 

V75-4

På förhand ett öppet storlopp. Given ett för mig är 8 Valborg Marje (22%). Hon har visat stora fartresurser och gjorde även ett fint jobb senast efter galopp. Att det nu är BARA STON här är ju en jättestor fördel. Toppchans tror jag! För er som tar flera hästar i loppet; 1 Kakan Gertorp (5%). Hon har varit mycket förbättrad på slutet.

 

V75-5

7 Southwind Feji (68%) har jag försökt fälla vid flera tillfällen. Det är helt omöjligt för hon blir bara bättre och bättre. Trots spåret så äter hon upp de här stona igen. Klar spik!

 

V75-6

Knapp favorit är 3 Master Crowe (23%). Han har haft otur på slutet och senast galopperade han med mycket krafter kvar i rygg på ledaren strax innan mål. Formen verkar finnas där och han är given från ett fint läge. Den här gången lär Ingves ge hästen chansen. 6 Barkevious Mingo (21%) är tillbaka i gott slag och imponerat i två raka. Han är otroligt snabb från spår en bit ut på vingen. Jänkarvagn och helstängt huvudlag luktar spets och där vet vi hur bra han kan vara. Ett lås?! 3 och 6.

 

V75-7

4 Rushmore Face (23%) är knapp favorit. Det känns som ledningen här och det är inte omöjligt att han bara brisar undan. 1 It’s Showtime Zaz (20%) har varit grym hos Nicklas. Spår 1 kan bli en fälla och det gör att man får vara försiktig. 12 Volocity de Vie (14%) var grym i comebacken på Solvalla senast. Han kan krossa alla trots spåret. 11 Toodler (2%) är helt bortglömd. Han är oerhörd fartfylld och sköter han sig så kan det vara en riktig smällkaramell.

 

Detta tips görs i Thailand men jag hoppas ändå att det ska bli vinstgivande.

 

Lycka till!

 

Per Ottosson