Axevalla Nyhetsbrev 2018-01-26

Igår hade vi för ovanlighetens skull tävlingar en torsdagskväll här på Axevalla när vi arrangerade V64. Vårt eget travorakel och värmningsexpert Sören Englund hade kollat upp att det faktiskt har hänt tre gånger tidigare sedan år 2000 att vi har haft trav tre torsdagskvällar men i år blir det alltså sju torsdagskvällar innan vi gör bokslut den 31 december då vi förövrigt arrangerar den numera traditionella V75-omgången på Nyårsafton.

Apropå gårdagens tävlingar så blev både Veijo Heiskanen och Stefan Söderkvist dubbelsegrare och Isabella Zerne tog sin fjärde raka seger som kusk när hon vann V64-4 med sin Flash Teemer. Innan dessa fyra raka segrar hade hon inte vunnit lopp sedan 2009 så här kan man verkligen snacka om islossning. Isabella Zerne har ett gediget förflutet inom travet och har Teemer-hästarna ihop med sin sambo Christer Wännström. Hon var även som yngre väldigt duktig i fälttävlan där hon bland annat var med i det svenska landslaget och har OS-meriter.

Som vanligt kan man se photoshots och loppreferat från alla lopp på www.axevalla.se och även på vår www.facebook.com/axevalla.

I år går det femtionde StoChampionatet av stapeln vilket vi såklart kommer att uppmärksamma med pompa och ståt. Det kommer att märkas på många sätt att det blir lite extra under trippeltravet och då i synnerhet under StoChampionats-söndagen i år.

I lördags avverkade Sveriges segerrikaste häst 2017 Southwind Feji sin årsdebut på allra bästa sätt när hon tillsammans med Mikael J Andersson vann V75-5 på Rommetravet i lördags. Pär Hedbergs nyblivna femårssto har därmed vunnit 14 av sina 16 starter i karriären och fler lär komma.

Årets travgala kommer som vi berättade i förra nyhetsbrevet att gå av stapeln lördag den 10 mars. De nominerade och inbjudna är:

2-åring: Finally Tour, I’m Sailing, Jasmin Band. 3-åring: Judge Memphis, Sunwapta Goj, Vikens High Yield. 4-åring: Baron Gift, Handsome Brad, Mack Dragan. Äldre: Aron Palema, Bålsta Palema, Star Advisor Joli. Sto: Anna Mix, Firewire, Southwind Feji. Montéhäst: Made Ave Maria, Sheer Bliss, Tsar de Houellse. Tränare: Pär Hedberg, Sofia Aronsson, Ulf Stenströmer. Kusk: Anders Svanstedt, Rickard Svanstedt, Thomas Dalborg. Amatörkusk: Isabella Zerne, Emil Engvall, Åke Glaas. B-tränare: David Persson, Mikael Fellbrandt, Morgan Wilhelmsson. Montéryttare: Josefine Ivehag, Kajsa Ljunghager, Sofia Aronsson. Lärling: Felicia Molin, Jan Henriksson, Jens Laursen, Linus Svensson. Ponnykusk: Emma Johansson, Herman Sundbom, Victor S Sundgren. Hästskötare: Ellen Johansson, Felicia Molin, Jennie Hermansson, Linus Svensson, Sofia Johansson.

Meny: Välkomstdrink, förrätt, varmrätt, öl alt. Vin, kaffe och kaka för 345 kronor för de som ej är nominerade. Inbjudningar skickas till alla nominerade och information om hur övriga anmäler sig kommer inom det närmaste.

V75 drar vidare till Kalmar i morgon och på söndag är det dags för en av årets stora höjdpunkter, Prix d’Amerique. Som vanligt så avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys till V75-omgången.

Följ Axevalla på sociala medier: www.axevalla.se, www.facebook.com/axevalla, twitter: @axevallatravet, instagram: @axevallatravet.

Veckans citat: ”När man är ute på djupt vatten är det klokt att hålla munnen stängd”, MWalter Matthau.

Trevlig helg och missa inte Prix d’Amerique på söndag!

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången i morgon på Kalmartravet:

V75-jackpot på Kalmar. Jag hoppas kunna sätt tre spikar och med hjälp av dem bli en storvinnare och ta del av jackpotpengarna.

 

V75-1

Favorit är 3 Augustus F. (32%). Han vann senast från ledningen och det ser ut att bli samma position imorgon. Han är i grunden EN SPRINTER men kan också göra bra lopp på medeldistans. Jag vill se att han visar lite mer innan jag vågar gå fullt ut på honom och han blir bara ett streck av flera. 1 Master Crowe (27%) blev ju ett stort stallskrik senast. Det blev tyvärr galopp och den starten är bara att glömma. Här får Ingves bara koncentrera sig på att köra felfritt och förhoppningsvis ta sig ut i andra spår. Lyckas han ta sig ut så är det klart bra vinstchans. 6 Jairo (25%) gör alltid fina insatser. Han kan hamna lite på vingel från spår 6 men räknas absolut om det blir lite tempo på loppet. 9 Oneforall Face (7%) har gått bra för Jeppe Juel. Även han skulle gynnas av att favoriterna kör för offensivt. 10 Dollar Access (1%) har sitt livs form. Är helt bortglömd men kan vara ett stort miljondrag.

 

V75-2

1 Cream Balloon (9%) blir min CHANSSPIK! Jag gillar den här hästen och jag tycker faktiskt att motståndet ser väldigt lämpligt ut. Clara Jonasson är rutinerad och jag lutar mig mot henne den här jackpotomgången.

 

V75-3

3 Västerboonthenews (84%) blir jättefavorit. Givetvis för mycket streckad men han har verkligen en skräddarsydd uppgift här och man måste helt enkelt spika.

 

V75-4

Ett stolopp som håller ganska låg klass. Här skulle det verkligen kunna hända något och känslan är att jag kommer helgardera. 3 Prima Italia (40%) blir stor favorit. Hon imponerade oerhört i sin första start för Veijo på Åby där hon vann väldigt enkelt. Hon har alltid visat bra fart men det har strulat väldigt. På Axevalla senast var hon sämre men det var nog en tillfällighet. Med tanke på att hon kan ställa till det för sig så väljer jag att gardera. 11 Mamasan (10%) har mött tuffa årgångskompisar under fjolåret. Det känns som om hon står väldigt bra inne i det här loppet och är given på min kupong. 13 Snow Angel (6%) står helt perfekt inne på pengarna i det här loppet och har mött betydligt tuffare konkurrenter tidigare. Hon har varit bättre barfota runtom men har ändå en sådan lämplig uppgift att det kan gå med skor också. 14 Diora Sound (3%) är en ”hemmahäst” som inte alls är så tokig. 3% är ett fynd!

 

V75-5

2 FairPlay Peeling (41%) har läget och lopp i kroppen. Dock kan det hända saker i klass II och för mig är det givet att gardera. 12 Sir Q.C. (10%) hade varit ett spikförslag om han hade haft ett bättre spår. Från spår 12 blir han bara ett garderingstreck. 7 Minnestads Ecuador (10%) är en häst utöver det vanliga. Han ska alltid med på en garderad kupong. 8 Moliere (12%) är en bekanting för oss på Axevalla. Han är lite svårbedömd då det är svårt att bedöma hans segrar i Danmark. Han lever på sin styrka och distansen är ett stort plus. Han ska givetvis med på kupongen. Jätteskrällen är 6 Harri K. (2%) som gjort flera fina lopp på slutet.

 

V75-6

5 Friend of Nature (24%) vann från ledningen senast då han gick med jänkarvagn för första gången. Nu har han gått upp en klass och jag tycker att han står lite för tufft till här. Nja. 2 Legoholm Zon (20%) har hittat kanonform! Hon brukar möta bara ston men nu är det bronsdivisionen och troligen lite tuffare hästar än vad hon är van vid. Därför garderar jag vidare. 1 Hank Von Håleryd (16%) är inte alls så dum. Nu har han ett bra startspår och lär sitta bra till i loppet. Han känns intressant. Outsiders är 7 Blue Star Champion (5%) som har gjort två fina insatser redan i år, superskrällen 8 Daydream Rapida (1%) som har sitt livsformtopp men det är väl kanske väldigt långsökt med tanke på startspåret och 11 Staro Ivy Legue (16%) gör alltid starka instanser på V75.

 

V75-7

2 Global Science (21%) blir min TREDJE SPIK! Han var grym senast på Solvalla. Han bara ”FLÖG” till ledningen från spår 7 och sedan såg han helläckor ut hela loppet och bara sprintade undan. Här blir det spets direkt och jag kan inte tänka mig att någon har en chans att hänga på Petter Lundbergs snabba häst. Som sagt var, EN RIKTIGT BRA VINNARE!

 

NU är det dags att leverera. Jag är optimist och jag räknar med att vara med och dela på jackpotten. Hoppas ni också lyckas!

 

Med vänliga hälsningar,

 

Per Ottosson
 
   
 
 
 
 
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar