Axevalla Nyhetsbrev 2017-12-15

Det är fullt ös den här veckan med tävlingar i tisdags och lunchtävlingar med V65 idag. Kvällens behållning i tisdags var definitivt Pär Hedberg och Stall Palemas Southwind Feji som tog karriärens 12:e seger i den 14:e starten med Mikael J Andersson i sulkyn. Det står därmed klart att den fyraåriga amerikanskan blir Sveriges segerrikaste häst under 2017 med sina 12 segrar. Det kan till och med bli 13 vinster då tanken är att hon ska starta under vår uppesittarkväll med V75 dagen innan julafton.

Historien bakom Southwind Feji är lite extra då Karl Erik Bender köpte henne i USA för att han tyckte hennes blod passar så bra till hans numera tyvärr avlidna avelshingst Symphonic Hanover. Då hon inte blev dräktig på våren som treåring började Stall Palema träna henne och resten är som sagt historia. En hygglig fölmärr som Karl Erik själv uttryckte sig i vinnarcirkeln efter seger i tisdags.

Stall Palema och Pär Hedberg blev dubbelsegrare i tisdags då även deras Lajsa vann och Mikael J Andersson hade tagit en fyrling innan kvällen var till ända. Det innebär att han tog ett rejält kliv uppåt i vår championliga där han med två tävlingsdagar kvar bara är en pinne efter ledande Carl Johan Jepson men har fler andraplatser. Det blir en mycket spännande upplösning att följa.

Idag har vi som sagt lunchtrav och Axevalla Hästarenas dag och vi kryddar tävlingsdagen lite extra då vi har 30.000 kronor i förstapris samtliga 9 lopp. Under året har vi haft samarbete med många olika föreningar som gett oss extra inkomster. Det är också anledningen att vi kunnat höja prispengarna den här dagen och vi kör alla lopp med 30.000 kronor i förstapris. Det är dessa föreningar som har rubricerat dagens lopp. Redan nu vet vi att det blir flera Westerntävlingar även nästa år och detsamma gäller Islandshästarna. Det är också spikat att Örnarna och vi tillsammans arrangerar speedway igen på Kristi Himmelsfärds Dag. Ett stort tack för bra samarbete under året!

 

Vår julklapp till våra aktiva med 30.000 kronor i förstapris i samtliga dagens lopp har säkert hjälpt till att höja den sportsliga kvalitén och redan i V65:s inledanden avdelning får vi se Axevallaprofilen Mack Dragan som senast vann Klass I-finalen på Solvalla i slutet av november. Han utmanas i första hand av två andra fina Axevallahästar, Digital Circle och Top Yllit. Även de övriga loppen idag håller bra standard med flera hästar som har runt- eller över 1000 startpoäng.

 

Vi gör bokslut för året med V75 och uppesittarkväll dagen före julafton, lördag den 23 december. V75-omgången ingår i ATG:s Winter Burst med den stora finalen på Nyårsafton med multijackpot på Örebrotravet. Ifjol var V75-omsättningen nästan 150 miljoner kronor den dagen och i år lär det bli ännu högre omsättning då det genereras dubbelt så mycket från jackpottarna under hela hösten. På Axevalla kommer vi att göra vad vi kan för att ingjuta julstämning och besökarna kan räkna med en del överraskningar. Bland annat kommer vi att förlägga loppens prisutdelningar uppe i restaurangen. Restaurangen börjar fyllas på och vill man boka bord, julbuffé för 300 kronor, så gör man det på 0511-263 07.

 

I morgon drar V75 vidare till Gävletravet som bjuder på en rejäl jackpot. Malin A Karlsson gör som enda Axevallatränare resan dit med sin och sambon Anton Johanssons nyförvärv Sunwapta Goj som starter i E3 Revanschen, V75-6, med 200.000 kronor till vinnaren. Vi önskar lycka till och som vanligt avslutar vi nyhetsbrevet med Ottos analys till omgången.

 

Veckans ordsproåk: ”Du blir aldrig en vinnare för än du lärt dig att förlora”.

 

Trevlig helg!

 

Lars & Benny

 

Ottos analys till V75-omgången på Gävle i morgon!

 

V75 avgörs på lördag på Gävletravet. Den är kryddad med en jackpot och det gör ju att man tänder till lite extra. Förra veckan förordade jag tre favoritspikar och de gjorde sin plikt. Imorgon ser det tuffare ut att hitta givna spikar och jag tror på en fin utdelning. Nu kör vi!

 

V75-1

1 Han Herred (29%) är ganska stor favorit. Det är INGET FÖR MIG. Jag tycker han har tveksam moral och med skor i Silverdivisionen så säger jag NEJ TACK. 9 Valeur (16%) har gått jättebra för Sandra och jag tycker att motståndet är lämpligt och han är klar första häst. 3 Lincoln Lawyer (22%) har perfekt läge och form. Nu Björn Goop! Jag garderar ytterligare med 7 Victor A.U. (15%) och skrällarna 5, 6 och 8.

 

V75-2

Avdelning 2 är också öppen. Lång distans och voltstart. 3 B.B.S.Jhonny (26%)har gjort det bra och visst kan han vinna MEN han känns inte mycket bättre än någon annan i loppet och det innebär att jag garderar rejält. Klaus Kern har en startsnabb fyraåring i 1 Puketorps Julius (5%). Från detta läget är han värd ett streck. 2 Perfect Beauty (8%) har hittat stilen hos Nicklas Westerholm. HON ÄR RIKIGT BRA! Egentligen vill jag helgardera det här loppet då det haglar av superskrällar.

 

V75-3

NU MÄRKS DET ATT DET ÄR VINTERMEETING! Det är inte lätt att analysera ett lopp som detta. Det är flera gamla slitare som inte vinner så ofta. Det verkar dock som Robert Bergh fått fin ordning på 9 Digital Ink (13%). Inken var ju en riktig kanon en gång i tiden och kanske är han tillbaka till lite av sitt gamla jag. 1 Spitcam Jubb (16%) har väl kanske varit ”årets häst” då han gått igenom V75-klasserna. Han är lite ojämn men har fått ett perfekt startspår. 3 Beau Mec (12%) har bra form men ska gå med skor? 10 Narold Vox (6%) är en VINTERHÄST som såg jättefin ut senast vid vinst i ett montélopp.

 

V75-4

Strular det inte för favoriten 8 Månprinsen A.M. (61%) så har givetvis toppchans. MEN han har innerspår på dubbla tillägg och ibland är han seg från början. Risken finns att han sitter allra sist i loppet, då skulle det kunna bli strul. Men jag förstår att han är streckad på 60% efter förra insatsen. Det GIVNA MOTBUDET är 3 Storsjarmören (11%) som står 40 m före favoriten. Ove A Lindqvist har säkert en plan på hur han ska lägga upp tempot i loppet för att inte bjuda in favoriten. HAN KÄNNS SPÅNNANDE!

 

V75-5

Återigen ett vidöppet lopp. Favoriten 1 Mellby Emeralds (31%) har inte imponerat och jag är tveksam. 8 Titan Brodde (31%) har varit toppfin. Spår 8. Går det? I mina ögon inget man vågar gå på. 3 Twinkle Kronos (12%) kan uppträda lite ojämnt. Kort distans är en fördel och han är kapabel. 7 Global Trader (5%) blev jättefavorit senast men klarade inte voltstart. Bortglömd nu men JORMA känns spännande.

 

V75-6

1 Virunga (37%) är favorit efter en fin spetsvinst senast på Solvalla. Håller hon sig i skinnet så är detta den troliga vinnaren från start till mål. BRASKLAPPEN är att det handlar om orutinerade treåriga ston och mycket kan hända. Hittar man andra spikar så är det inte omöjligt att det också kan bli miljonrens här. 4 Sunwapta Goj (16%) är i ny träning på Axevalla hos Malin Karlsson. Hon gjorde debut för Axevallaamatören senast på Åby. Det var en gedigen insats och Malins häst är en tidig utmanare. 10 Romance Amok (28%) spurtade bra som tvåa senast i samma lopp som favoriten. Det var en riktigt bra prestation.

 

V75-7

9 Araw Hoss (30%) är ett SUPERLÖFTE som har haft stora skadeproblem. Nu är han tillbaka och vann senast på Solvalla från ledningen. Visst vill jag se mer av hästen för att vara säker på var han står. Han kan dock vara en spik i BRIST PÅ ANNAT. För er som garderar så vill jag varna för 5 Scarpia (6%). Han har gått fint hos Nicklas Westerholm och är en skräll. 4 Island Life (17%) är härdad i Bronsdivisionen. Är han ”SOM VANLIGT” ska han leda det här loppet länge. 8 National Prince (22%) är INGET FÖR MIG. Han har vunnit i enkla gäng och från spår 8 ligger jag lågt.

 

Som jag skrev inledningsvis så har inte spikarna uppenbarat sig helt än. Det är ett antal timmar till första start och jag hoppas givetvis att jag hittar de rätta idéerna när det är dags. Det hoppas jag ni gör också.

 

Trevlig helg och lycka till!

 

Otto
Axevalla Travbana, 532 92 Axvall, Sverige
Avsluta din prenumeration   |   Visa mailet i din webbläsare
Ansvarig utgivare: Benny Ternemar